SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Porošenko in patriarh Bartolomej podpisala dogovor o sodelovanju

0,15

termometer

Petro Porošenko
Foto: Reuters

Ukrajina je storila nov korak na poti k neodvisnosti svoje pravoslavne cerkve od Moskve. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ekumenski patriarh Bartolomej s sedežem v Istanbulu sta namreč danes podpisala dogovor o sodelovanju, ki tlakuje pot priznanju neodvisne ukrajinske pravoslavne cerkve.

"V imenu ukrajinskega naroda sem zelo hvaležen njegovi svetosti in vsem škofom ekumenske patriarhije za izjemno pomembno in modro odločitev, da odprejo pot k Bogu za ukrajinski narod in njegovo Cerkev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Istanbulu dejal Porošenko.

Podpisani dogovor določa pogoje za to, da bodo priprave na priznanje neodvisnosti ukrajinske cerkve izvedene v popolni skladnosti s kanonskim pravom pravoslavne cerkve, je še dejal Porošenko.

Na Twitterju pa je Porošenko zapisal: "Danes je zgodovinski dan. Dosegli smo dogovor o sodelovanju med Ukrajino in ekumenskim patriarhatom, ki smo ga pravkar podpisali z njegovo svetostjo."

Ekumenski patriarh Bartolomej je 11. oktobra priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve od moskovskega patriarhata. V Kijevu so odločitev pozdravili, ruska pravoslavna cerkev pa jo je označila za katastrofo. Patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je v ta namen celo odpotoval v Istanbul, da bi preprečil priznanje.

Vladimir Putin, Petro Porošenko Novice Porošenko podpisal sporni zakon o ruski agresiji na vzhodu Ukrajine

Ukrajinska cerkev je trenutno razdeljena na tri dele in enega tehnično nadzoruje moskovski patriarh, kar se zdi Kijevu zaradi trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine nesprejemljivo. Ukrajinska pravoslavna cerkev se je sicer ločila od Moskve v 90. letih prejšnjega stoletja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin