Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2022,
6.53

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

152

Natisni članek

Rusija Ukrajina vojna

Torek, 13. 9. 2022, 6.53

1 leto, 7 mesecev

"Zavezniki Kremlja, tudi vojaški poveljniki, z družinami bežijo s Krima"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

152

"Okrvavljeni smo, nimamo streliva, nimamo orožja, ničesar," je ruski vojak v telefonskem pogovoru, ki ga je prestregla ukrajinska vojska, dejal svoji ženi. Da so ruski vojaki precej na robu, potrjujejo tudi prebivalci vasi na vzhodu Ukrajine, ki so novinarjem Washington Posta povedali, da so nekateri Rusi v petek zbežali na ukradenih kolesih, preoblečeni v civiliste.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov: 

18.52 
Ukrajina: Poveljniki ruske vojske bežijo s Krima
18.42 Umrl Putinov ključni človek za Arktiko: "Padel je z ladje"
14.08 Ruska vojska naj bi v odziv na ukrajinsko protiofenzivo izvedla silovite napade
13.31 Finska premierka: Rusija uporablja energijo kot orožje proti Evropi
12.50 Scholz: Oskrba Nemčije z električno energijo pozimi zagotovljena
11.46 Obupani ruski vojak: Okrvavljeni smo, ni streliva, ni orožja, ničesar ...
11.32 Rusi na elektrarno v Harkovu odvrgli osemtonsko termobarično bombo
9.43 Čečenski voditelj: Ukrajincem smo pripravili zanimivo presenečenje
9.32 Ukrajinski vojak hčerkin rojstni dan praznuje na fronti
9.08 Ukrajinski guverner Donecka objavil nove informacije
6.43 Popoln poraz Rusov: bežijo čez mejo, za seboj puščajo opremo
6.21 V Donecku ubit ukrajinski baletni plesalec 

18.52 Ukrajina: Poveljniki ruske vojske bežijo s Krima

Zavezniki Kremlja, poveljniki ruske vojske in agenti obveščevalnih služb bežijo s Krima, trditve uradnega Kijeva povzema The Guardian. Dobro obveščeni Rusi in njihovi zavezniki na okupiranih območjih Ukrajine naj bi pospešeno prodajali vse svoje imetje in skupaj z družinami bežali v Rusijo.

18.42 Umrl Putinov ključni človek za Arktiko: "Padel je z ladje"

Direktor državnega ruskega podjetja Korporacija za razvoj Daljnega vzhoda in Arktike Igor Pečorin je umrl zaradi padca z ladje, poroča Newsweek. Nesreča, kakor so Pečorinovo smrt poimenovali v Kremlju, se je zgodila blizu Ruskega otoka, ki leži na vzhodu Rusije v Japonskem morju.

Kot poroča Newsweek, je Pečorina v zadnjih mesecih Putin pooblastil za hiter razvoj vojaških letalskih sil na vzhodu države, hkrati pa je direktor skrbel za nekatere ukrepe Rusije proti sankcijam Zahoda. Smrt Pečorina je zadnja v nizu "čudnih" smrti bližnjih Putinovih sodelavcev, ki se vrstijo od začetka ruske invazije na Ukrajino.

14.48 Lavrov prejel vizum za udeležbo na Generalni skupščini ZN v New Yorku

Člani ruske delegacije z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom na čelu so danes, na dan začetka zasedanja Generalne skupščine ZN, prejeli vizume za pot v New York. Pred tem so v Moskvi izrazili zaskrbljenost, češ da ZDA zamujajo z izdajo vizumov, čeprav naj bi ruska stran pravočasno podala prošnje z ustrezno dokumentacijo.

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva so bili vizumi izdani, a očitno ne za vse člane 56-članske delegacije, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Poudarili so namreč, da v kratkem pričakujejo izdajo vizumov za preostale člane delegacije kot tudi rešitev logističnih zapletov, ki naj bi nastali kot posledica ameriških sankcij zoper Rusijo.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, ZDA nimajo pravice zavrniti izdaje vizumov za obiskovalce sedeža ZN v New Yorku ne glede na sankcije, ki jih je Washington sprejel proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino.

77. zasedanje Generalne skupščine ZN se uradno začenja danes, splošna razprava, ko bo imel Lavrov govor, pa bo med 20. in 26. septembrom.

Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je v začetku meseca zaradi domnevnih zamud pri izdaji vizumov poslal pismo generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu, v katerem je poudaril, da je izdaja vizumov zakonska dolžnost in ne privilegij države gostiteljice.

14.08 Ruska vojska naj bi v odziv na ukrajinsko protiofenzivo izvedla silovite napade

Ruska vojska je danes z letali, raketami in topništvom izvedla "silovite napade" vzdolž fronte črte, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Na napredovanje ukrajinske vojske v harkovski regiji so se medtem v Kremlju odzvali z obtožbami o domnevnih zločinih ukrajinskih oblasti nad tamkajšnjimi civilisti.

Odzivi iz Moskve sledijo uspešni protiofenzivi ukrajinskih sil, v kateri je bilo po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega od začetka septembra osvobojenih že šest tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja na vzhodu in jugu države.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP do največjih premikov frontne črte prihaja ravno na severovzhodu države, kjer so bile ruske sile v harkovski regiji prisiljene v umik, ki ga je tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov sicer označil za prerazporeditev.

Po njegovih besedah se je ruska vojska danes odzvala s silovitimi napadi na več bojiščih, pri čemer je izpostavil napade na ukrajinske položaje v okolici Slovjanska in Konstantinovke v regiji Doneck.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes ob napredovanju ukrajinskih sil izrazil zaskrbljenost nad "nezaslišanim" ravnanjem s civilisti. Kot je dejal Peskov, na ozemljih v harkovski regiji, ki jih je osvojila ukrajinska vojska, med drugim prihaja do mučenj civilistov, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Na vprašanja novinarjev o tem, ali Rusija načrtuje splošno ali delno mobilizacijo, je odgovoril, da takšen ukrep trenutno ni na dnevnem redu.

13.31 Finska premierka: Rusija uporablja energijo kot orožje proti Evropi

Rusija uporablja energijo kot orožje proti Evropi, je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala finska premierka Sanna Marin. Pozvala je k enotnosti Evrope, ki je v teh težkih časih še posebej na preizkušnji. Energetska kriza, s katero se sooča EU, bo po njenem prepričanju še pospešila končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

Finska premierka je v današnjem nastopu večji del govora namenila vojni v Ukrajini in energetski krizi. Dejala je, da je Evropa v vojni. Z agresijo proti Ukrajini je Rusija prelomila in opustila ključna načela in zaveze evropske varnostne ureditve.

Zaradi te ruske agresije je Finska skupaj s Švedsko zaprosila za članstvo v Natu, je povedala Marin, ki je poslance nagovorila v okviru cikla razprav To je Evropa.

"Ukrajina bo zmagala v tej vojni z našo pomočjo, druge možnosti ni," je zatrdila, pri čemer je izpostavila evropsko in zahodno odločnost ter enotnost v podpori Ukrajini v preteklih mesecih. Pri tem je omenila tudi energetsko krizo in inflacijo, ki grozita Evropi.

Rusija uporablja energijo kot orožje proti Evropi, da bi izsiljevala Evropo, je dejala in pozvala k še večji enotnosti. "Enotnost je tukaj naša največja moč," je dodala.

Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu po njenih besedah ne smemo dovoliti, da pri tem izsiljevanju uspe. Obenem pa bo ta energetska kriza pomenila, da se bo Evropa še hitreje osvobodila odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, je dejala.

Prepričana je tudi, da moramo biti solidarni drug z drugim. Zagotoviti moramo, da imamo na voljo energijo po vsej Evropi in biti sposobni sprejeti izredne ukrepe za znižanje cen energije. "V teh težkih časih je resnično na preizkušnji enotnost Evrope," je prepričana premierka.

Med poslanci je bilo slišati večinoma pozitivne odzive na njen govor. Paulo Rangel iz Evropske ljudske stranke (EPP) je odločitev Finske, da se pridruži Natu, označil za enega najpomembnejših geopolitičnih dosežkov 21. stoletja.

Vodja parlamentarne skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez je izrekla pohvalne besede na račun finske premierke, ki je kljub številnim izzivom, od pandemije do vojne v Ukrajini, še vedno na čelu države, ki da jo vodi stabilno in močno, v evropskem duhu ter ne kloni pod Putinovimi grožnjami, ko gre za članstvo države v Natu.

Philippe Lamberts iz Zelenih je bil ob pohvalnih besedah do premierke glede Rusije in ukrepanja zaradi energetske krize hkrati tudi kritičen do Finske med drugim na področju njene podnebne politike.

Laura Huhtasaari iz skrajno desne Identitete in demokracije (ID) pa je opozorila, da bo Finska zaradi povezav z nemško energetsko družbo Uniper, ki se je znašla v težavah, ob milijarde evrov. Ob tem je premierki očitala, da je namesto, da bi odšla v Nemčijo na pogajanja raje šla na festival. S tem je namignila na obiskovanje zabav, zaradi katerih je bila Sanna Marin v zadnjem času deležna precej medijske pozornosti, pa tudi kritik.

Assita Kanko iz evroskeptične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa je v svojem nastopu povedala, da so tudi politiki normalni ljudje in ne roboti, pri čemer je izpostavila ženske v politiki, ki nimajo pravice delati napak ali preprosto živeti, plesati v svojem zasebnem življenju. Pri tem se je v nagovoru obrnila proti finski premierki in ji izrekla podporo ter si ob koncu govora prislužila aplavz navzočih poslancev.

12.50 Scholz: Oskrba Nemčije z električno energijo pozimi zagotovljena

Nemški kancler Olaf Scholz je danes na konvenciji delodajalcev v Berlinu zagotovil, da je kljub mednarodni energetski krizi oskrba z električno energijo v Nemčiji zagotovljena. Vlada bo po besedah Scholza zagotovila, da bodo preostale jedrske elektrarne lahko obratovale do marca prihodnje leto, s čimer se bo preprečilo izpade električne energije.

Prejšnji teden je nemški gospodarski minister Robert Habeck napovedal, da bosta jedrski elektrarni Isar II na Bavarskem in Neckarwestheim v zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu države ostali v stanju pripravljenosti do sredine aprila 2023, če se bo to zimo pokazala potreba po stabilizaciji električnega omrežja na jugu Nemčije. Prvotno je bilo predvideno, da bosta elektrarni zaprti ob koncu letošnjega leta.

Scholz je obenem v govoru poudaril, da se na severu Nemčije gradi več terminalov za utekočinjeni zemeljski plin, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Prvi med njimi bo za začetek obratovanja pripravljen januarja prihodnje leto," je dejal.

Po besedah Scholza bodo te nove možnosti Nemčiji do konca prihodnjega leta omogočile uvoz vsega potrebnega plina "neodvisno od Rusije".

Prav tako je poudaril, da bo Nemčija s pomočjo že sprejetih vladnih ukrepov za skladiščenje plina lahko preživela zimo. Kot je ob tem dodal, vlada v Berlinu še naprej išče načine za znižanje stroškov energije za potrošnike in podjetja, še poroča dpa.

Nemčija je nameravala v okviru t. i. energetskega prehoda tri nuklearke dokončno ustaviti do konca tega leta. Odločitev sega še v čas vlade Angele Merkel.

Toda zaradi zmanjšanja dobav ruskega plina in visokega porasta cen energentov se vedno več politikov zavzema za podaljšanje njihove obratovalne dobe, češ da bi to pomenilo alternativo v primeru pomanjkanja oskrbe z zemeljskim plinom to zimo.

Rusija je skoraj v celoti prekinila dobave zemeljskega plina Nemčiji, kar je po mnenju nemških uradnikov način kaznovanja Berlin za njegovo podporo Ukrajini in sodelovanje pri sankcijah proti Moskvi zaradi invazije na njeno sosedo.

11.46 Obupani ruski vojak: Okrvavljeni smo, ni streliva, ni orožja, ničesar ...

Odločna ofenziva ukrajinskih branilcev na vzhodu države je med ruskimi okupatorji povzročila globok obup. Zmanjkuje jim streliva, ne dobijo podpore iz zraka, ranjenci pa se morajo boriti naprej. Ta obup se jasno sliši v pogovoru med ruskim vojakom in njegovo ženo, ki ju je prestregla ukrajinska obveščevalna služba.

"Ne moremo se braniti, imajo premočno orožje v primerjavi z našim. Klicali smo na pomoč letalsko podporo, osorno so nam rekli: 'Odj***, branite položaj, kot veste in znate!'" je ruski vojak skozi solze pripovedoval svoji ženi in potožil, da nima več ne moči ne živcev. 

"Okrvavljeni smo, nimamo streliva, nimamo orožja, ničesar," je obupano ponavljal moški.

Da so ruski vojaki precej na robu, potrjujejo prebivalci vasi Zaliznične na vzhodu Ukrajine, ki so novinarjem Washington Posta povedali, da so nekateri Rusi v petek zbežali na ukradenih kolesih, preoblečeni v civiliste.

Nekaj ​​ur po tem, ko so ukrajinski vojaki vdrli na območje, je na stotine ruskih vojakov, ki so taborili v vasi, preprosto izginilo, saj so jih njihove enote zapustile in prepustile same sebi.

"Puške so samo vrgli na tla," je novinarjem pripovedovala lokalna prebivalka Olena Matvienko.

Podrobno je razložila, kako so ruski vojaki v obupu obiskovali njihove hiše in kradli oblačila, da jih letalniki niso mogli prepoznati po uniformah.

"Ukradli so nam kolesa. Dva sta v mojega nekdanjega moža tako dolgo držala uperjeno pištolo, dokler jima ni izročil ključev avtomobila," je še povedala.

11.32 Rusi na elektrarno v Harkovu odvrgli osemtonsko termobarično bombo

Na družbenih omrežjih se je pojavil posnetek grozljive eksplozije v elektrarni v Harkovu, ki je bila posledica močnih ruskih napadov.

Ukrajina je obtožila ruske sile, da so napadle civilno infrastrukturo kot odgovor na hitro ofenzivo ukrajinskih vojakov konec tedna, ki je Rusijo prisilila, da je zapustilo svojo glavno utrdbo v regiji Harkov.

Rusi so zatem na elektrarno v Harkovu odvrgli osemtonsko termobarično bombo, imenovano "oče vseh bomb". 

9.43 Čečenski voditelj: Ukrajincem smo pripravili zanimivo presenečenje

Voditelj Čečenije in Putinov zaveznik Ramzan Kadirov je na Telegramu sporočil, da so borci enote Ahmat za ukrajinske sile pripravili "zanimivo presenečenje", poroča ruska agencija TASS.

"Naši borci so za ukrajinske sile pripravili zanimivo presenečenje, ki bo kmalu znano. Ne bom še razkril podrobnosti," je dejal Kadirov. 

Čečenski voditelj je poudaril, da posebna vojaška operacija uspešno poteka na območju odgovornosti čečenskih sil, zahvaljujoč "pogumu in junaštvu čečenskih borcev ter izboljšanemu sodelovanju s skupnimi silami".

Dejal je še, da ima za napotitev v Ukrajino pripravljenih deset tisoč borcev, in dodal, da umik ruskih vojakov iz delov regije Harkov "rešuje življenja, kar je dobro".

9.32 Ukrajinski vojak hčerkin rojstni dan praznuje na fronti

9.08 Ukrajinski guverner Donecka objavil nove informacije

Pavlo Kirilenko, ukrajinski guverner Donecka, je poročal o jutranjih novicah na svojem kanalu Telegram.

"Najmanj ena oseba je bila ubita in ena ranjena v Slovjansku. Mesto Hostre v občini Kurahivska je bilo v ognju, vendar k sreči ni bil nihče poškodovan. Avdivka je bila več dni zapored izpostavljena močnemu obstreljevanju z granatami. Danes ni bilo žrtev, višino škode še ugotavljamo. V nočnem obstreljevanju Torecka so bili ranjeni trije ljudje, poškodovane pa so bile najmanj štiri hiše," je zapisal Kirilenko in dodal, da je bilo med napadom poškodovanih več zgradb.

6.43 Popoln poraz Rusov: bežijo čez mejo, za seboj puščajo opremo

Mason Clark iz ameriškega vojaškega inštituta ISW je potem ko so ukrajinske sile prejšnji konec tedna osvobodile dva tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja Ukrajine, v pogovoru za BBC v ponedeljek zvečer dejal, da je bil to "popoln poraz za ruske enote, za seboj so bile prisiljene pustiti veliko opreme". 

Ukrajinsko napredovanje v protiofenzivi je sicer izjemno hitro, od začetka septembra pa do danes so namreč osvobodili že šest tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. Prejšnji četrtek je Zelenski dejal, da so ukrajinske sile ponovno zavzele tisoč kvadratnih kilometrov, vendar se je ta številka do nedelje potrojila na tri tisoč kvadratnih kilometrov, včeraj pa so objavili, da je osvobojenih že šest tisoč kvadratnih kilometrov.

Med osvobojenimi kraji je med drugim strateško pomembno mesto Izjum, domnevno eno največjih logističnih središč ruske vojske. Ukrajinska vojska je po navedbah ukrajinskih oblasti znatne uspehe dosegla tudi v južni regiji Herson, kjer je zasedla okoli 500 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki je bilo prej pod ruskim nadzorom.

Ruska stran je priznala umik oziroma "prerazporeditev sil" v vzhodnem delu regije Harkov zaradi napredovanja ukrajinske vojske. Iz Kremlja je nato v ponedeljek prišlo svarilo, da bodo ruske sile nadaljevale z operacijami v Ukrajini, dokler ne bodo doseženi prvotno zastavljeni cilji.

BBC-jev novinar James Waterhouse je povedal, da je bil to najpomembnejši ruski vojaški umik po njihovem neuspehu blizu prestolnice Kijev konec marca.

Združene države ocenjujejo, da je Rusija v veliki meri predala svoje pridobitve ter da so številne ruske enote zapustile Ukrajino in prestopile mejo, je po poročanju Reutersa dejal visoki ameriški vojaški uradnik.

Rusi so za seboj pustili veliko opreme.  | Foto: Reuters Rusi so za seboj pustili veliko opreme. Foto: Reuters Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek dejal, da so ukrajinske sile dosegle "pomemben napredek" v protiofenzivi, vendar je dodal, da je še prezgodaj za napovedovanje izida.

"Rusi imajo v Ukrajini zelo pomembne sile, pa tudi opremo, orožje in strelivo. To še naprej nediskriminatorno uporabljajo ne le proti ukrajinskim oboroženim silam, temveč tudi proti civilistom in civilni infrastrukturi," je dejal Blinken.

6.38 Zelenski objavil nove informacije o ukrajinski ofenzivi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so ukrajinske sile zdaj ponovno zavzele več kot šest tisoč kvadratnih kilometrov, ki so bili pod ruskim nadzorom na vzhodu in jugu.

Zelenski se je zahvalil več ukrajinskim brigadam, ki so sodelovale v protiofenzivi, njihove borce pa označil za "prave heroje". 

6.21 V Donecku ubit ukrajinski baletni plesalec 

Oleksander Šapoval, plesalec Ukrajinske narodne opere, je bil ubit v bitki blizu mesta Majorska v regiji Doneck, poroča Kyiv Independent, ki se sklicuje na informacije portala Ukraina Moloda.

6.17 Evropski poslanci o vojni v Ukrajini 

Evropski poslanci bodo drugi dan zasedanja v Strasbourgu razpravljali o dogajanju v povezavi z vojno v Ukrajini, ki se preveša v sedmi mesec. 

Poslanci bodo z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom danes razpravljali o aktualnem dogajanju v povezavi z vojno v Ukrajini. Ukrajinska vojska v zadnjih dneh poroča o uspehih protiofenzive na vzhodu države, kjer naj bi od ruskih sil ponovno zavzela znaten del ozemlja.

Parlament bo odločal tudi o podpori predlogu Evropske komisije za odobritev nadaljnjih pet milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v okviru obljubljenega devetmilijardnega svežnja za pokrivanje najnujnejših potreb države.

Dobran Božič
Novice Dobran Božič: Za Putina je stanje, da bi izgubil vojno, nesprejemljivo
Ukrajina
Novice Ukrajinci prodrli vse do meje z Rusijo: "Ukrajincev je bilo osemkrat več kot nas"
Vladimir Putin
Novice Nepričakovan klic Putina, Ukrajina v temi

 

Ne spreglejte