Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2019,
8.17

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

4

Natisni članek

Turčija Sirija

Sobota, 19. 10. 2019, 8.17

4 leta, 6 mesecev

Turčija in sirski Kurdi drug drugemu očitajo kršitve prekinitve ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

4

Sirija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turčija in sirski Kurdi drug drugemu očitajo kršitve prekinitve ognja na severovzhodu Sirije. Ankara je danes sporočila, da so kurdske sile na omenjenem območju v zadnjih 36 urah izvedle 14 napadov, Sirske demokratične sile (SDF) pa so obtožile Turčijo, da ne dovoli evakuacije civilistov in ranjenih iz obleganega mejnega mesta Ras al-Ain.

Erdogan
Novice Turčija premaknila svoje vojaške enote na mejo s Sirijo

Po navedbah Sirskih demokratičnih sil (SDF), v katerih prevladuje kurdska milica YPG, Ankara ne spoštuje dogovora o prekinitvi ognja, ki ga je v četrtek dosegla z ZDA, saj ni dovolila dogovorjene vzpostavitve varnega koridorja, skozi katerega bi se lahko civilisti in ranjeni umaknili iz Ras al-Aina. "Kljub stalnemu stiku z ameriško stranjo in obljubam, da bodo rešili ta problem, ni napredka," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Turčija očita nasprotno

Turško obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da so za kršitve odgovorne kurdske sile. "Tuške oborožene sile povsem spoštujejo dogovor. Kljub temu so teroristi v zadnjih 36 urah izvedli 14 napadov," je zapisalo. Večina teh napadov naj bi se zgodila v Ras al-Ainu, ostali pa v Tal Abjadu in Tam Tamru. Uporabljeno naj bi bilo tako lahko kot težko orožje, vključno z raketami.

Sirija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive na severovzhodu Sirije, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Gre za 32-kilometrski pas ob turško-sirski meji. Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek zvečer, iztekla pa se bo v torek.

Kljub prekinitvi ognja je turška vojska v petek na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih 11 ljudi, vključno s sedmimi civilisti, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ankara je nato napovedala, da bo v torek nadaljevala ofenzivo, če Kurdi ne bodo spoštovali dogovora.

Krhke razmere

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer v petek zvečer na sedežu Nata generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga seznanil z dogovorom o premirju na severovzhodu Sirije. Stoltenberg je dogovor pozdravil in izrazil prepričanje, da lahko prispeva k umiritvi razmer.

Sirija | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Pozdravljam, da sta se dve zaveznici Nata, ZDA in Turčija, dogovorili za pot naprej," je dejal Stoltenberg in dodal: "Vsi vemo in razumemo, da so razmere na severovzhodu Sirije krhke, vendar verjamem, da ta dogovor lahko pripomore k umiritvi razmer."

Mike Pompeo je v zvezi z omenjenimi kršitvami prekinitve ognja priznal, da "je bilo nekaj dejavnosti", a poudaril, da "smo videli tudi nekaj napredka". "Upamo, da bodo v prihodnjih urah tako turška stran kot kurdski borci v regiji resno sprejeli zaveze," je dejal Pompeo. Poudaril je, da so potrebni koordinacijski ukrepi, da bi se kurdski borci lahko umaknili z območja, ki ga nadzoruje turška vojska.

Erdogan
Novice Erdogan odločno zavrnil prekinitev ognja v Siriji
Ne spreglejte