Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2019,
15.21

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Sirija Turčija vojna Kurdi

Nedelja, 6. 10. 2019, 15.21

4 leta, 6 mesecev

Turčija premaknila svoje vojaške enote na mejo s Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Erdogan | Turški predsednik Erdogan je v soboto spet zagrozil, da bo Ankara sprožila ofenzivo proti kurdski milici YPG. | Foto Reuters

Turški predsednik Erdogan je v soboto spet zagrozil, da bo Ankara sprožila ofenzivo proti kurdski milici YPG.

Foto: Reuters

Turčija je po napovedi, da bo na severu Sirije kmalu začela vojaško ofenzivo, na turško-sirsko mejo premaknila svoje vojaške enote. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč v soboto znova zagrozil, da bo Ankara sprožila operacijo proti kurdski milici in da bi se to lahko zgodilo zelo kmalu.

Kraj Akcakale na jugovzhodu Turčije ob meji s Sirijo je danes ponoči doseglo devet tovornjakov z vojaškimi vozili in avtobus z vojaki. Pripeljali so jih iz glavnega mesta pokrajine Sanliurfa, kjer je bilo marca vzpostavljeno poveljniško središče za dolgo načrtovano ofenzivo.

Erdogan
Novice Erdogan znova grozi s posredovanjem v Siriji

Erdogan že večkrat napovedal ofenzivo proti kurdski milici

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto napovedal, da bo Turčija začela v Siriji kopensko in zračno operacijo proti tamkajšnji kurdski milici YPG, ki jo ima Ankara za teroristično organizacijo. Vojaška operacija bi se po besedah Erdogana lahko začela danes ali jutri.

To sicer ni prvič, da je Erdogan zagrozil z ofenzivo proti kurdski milici. Napovedal jo je že decembra lani, nato pa grožnjo še večkrat ponovil. "Končali smo svoje priprave, končali načrte operacije in dali potrebna navodila," je dejal Erdogan.

Erdogan
Novice Erdogan grozi Evropi z odprtjem vrat za sirske begunce

Turčija bi na sever Sirije vrnila do dva milijona beguncev

Ofenziva naj bi bila usmerjena proti kurdski milici YPG, ki vzhodno od reke Evfrat nadzira območje ob turško-sirski meji. Ankara želi milico, ki ima podporo ZDA in je bila pomemben zaveznik v boju proti skrajni Islamski državi, potisniti stran od svojih meja, češ da je povezana s kurdskimi uporniki v Turčiji.

Ankara si že dlje časa prizadeva tudi za vzpostavitev varnostnega območja na severu Sirije, ki bi bilo pod njenim nadzorom. Tja bi vrnili do dva milijona sirskih beguncev. Turčija trenutno zagotavlja zatočišče 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so pobegnili pred državljansko vojno v Siriji, a turško javno mnenje jim je v zadnjem obdobju vse manj naklonjeno.

Ne spreglejte