Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 10. 2021,
11.36

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

10

Natisni članek

Evropska unija Poljska

Petek, 8. 10. 2021, 11.36

2 leti, 6 mesecev

Poljski premier ne želi odhoda Poljske iz EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

10

Mateusz Morawiecki | "Razsodba ustavnega sodišča potrjuje, kar dobesedno izhaja iz vsebine ustave republike Poljske, torej, da je ustavno pravo nad vsemi drugimi viri prava," je bil zadovoljen poljski premier Mateusz Morawiecki. | Foto STA

"Razsodba ustavnega sodišča potrjuje, kar dobesedno izhaja iz vsebine ustave republike Poljske, torej, da je ustavno pravo nad vsemi drugimi viri prava," je bil zadovoljen poljski premier Mateusz Morawiecki.

Foto: STA

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v četrtek zvečer pohvalil odločitev ustavnega sodišča, da ima poljska ustava prednost pred evropsko zakonodajo. Ne glede na to pa "mesto Poljske je in bo v družini evropskih držav", je sporočil na Facebooku in tako zanikal, da bi se država pripravljala na izstop iz EU. Ne bodo pa drugorazredni, je dejal.

"Razsodba ustavnega sodišča potrjuje, kar dobesedno izhaja iz vsebine ustave republike Poljske, torej, da je ustavno pravo nad vsemi drugimi viri prava," je bil zadovoljen poljski premier.

A po drugi strani to ne pomeni, da bi Poljska zapuščala EU. Vstop Poljske in drugih srednjeevropskih držav v EU je bil "eden najpomembnejših dogodkov v zadnjih desetletjih", je dejal Morawiecki.

"Vsi smo pridobili s tem. Zato moram zelo jasno povedati, da mesto Poljske je in bo v družini evropskih držav," je zatrdil.

"Imamo enake zakone kot vse druge države. Hočemo, da se ti zakoni spoštujejo. Nismo nepovabljen gost v EU. In zato se ne strinjamo s tem, da nas obravnavajo kot drugorazredno državo. Želimo skupnost spoštovanja. To je tudi naša skupnost, naša unija. Želimo si take unije in še naprej bomo ustvarjali tako unijo," je še zapisal Morawiecki.

Matej Avbelj
Mnenja Matej Avbelj: Katastrofa za Evropsko unijo

"Gre za specifično odločitev"

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je pojasnil še, da je odločitev ustavnega sodišča specifična. Ne zadeva področij, kjer ima EU jasno zapisane pristojnosti v skladu s pogodbami.

Dejal je, da gre za podobno odločitev, kot so jo videli tudi v drugih članicah EU. "Spomnimo, da so tudi v Nemčiji, Franciji, na Češkem, Danskem, v Španiji in mnogih drugih državah EU sodišča eksplicitno določila, da ima ustava prednost pred evropsko zakonodajo. Poljsko ustavno sodišče je odločilo na podoben način," je dejal Müller.

Vendarle gre po njegovih besedah za sodbo, ki je določila obseg uporabe evropskega prava na Poljskem, torej, da se nekatera določila iz pogodb EU ne bodo mogla uporabljati, "če bodo interpretirana preširoko in bodo presegala pristojnosti, ki so eksplicitno navedene v pogodbah EU". "Gre za obvezujočo interpretacijo za sodstvo in javne institucije," je odgovoril na vprašanje o tem, ali bo zdaj prišlo do sprememb poljskih zakonov.

Napovedani novi protesti

Odločitev poljskega ustavnega sodišča je sicer že v četrtek sprožila tudi manjše proteste, k odločnejšemu protestiranju pa je pozval tudi vodja opozicije, nekdanji predsednik Evropskega sveta, Donald Tusk. "Pozivam vse, ki želijo braniti evropsko Poljsko, da se v nedeljo ob 18. uri zberejo v Varšavi," je pozval Tusk na Twitterju. "Samo skupaj jih lahko ustavimo," je dejal predsedujoči Državljanski platformi, največji opozicijski stranki.

Na nasprotni strani so v vladajoči stranki Zakon in pravičnost, ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski. "EU nima kaj govoriti o sodstvu in se nima pravice vpletati v določene sfere poljskega življenja," je dejal. 

Spomnimo

Poljsko ustavno sodišče je v četrtkovi razsodbi odločilo, da so nekatere določitve in sodne odločitve Evropske unije v nasprotju s poljsko ustavo, s tem pa so potrdili, da pravo EU v primeru navzkrižij nima prednosti pred nacionalnim pravom.

Konkretno je šlo za določbe v evropskih dogovorih, s katerimi Evropska komisija utemeljuje pravico do soodločanja pri vprašanjih, povezanih s pravno državo. Odločitev poljskega sodišča bi lahko še dodatno otežila odnose med Varšavo in Brusljem. Gre za prvo tovrstno odločitev, ki pa bi lahko pod vprašaj postavila evropska sredstva na Poljskem in članstvo te države v povezavi, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Poljsko ustavno sodišče je sicer vprašanje primarnosti prava EU nad nacionalnim obravnavalo na prošnjo premierja po tem, ko je Sodišče EU marca ugotovilo, da bi lahko postopek imenovanja poljskih vrhovnih sodnikov predstavljal kršitev prava EU.

To je razburilo poljske poslance, ki so sodišču unije očitali, da je preseglo svoje pristojnosti in kršilo pogodbe EU.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Poljska podaljšala izredne razmere na meji z Belorusijo
Novice Izredne razmere zaradi pritiska migrantov #video
Ne spreglejte