Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
15.52

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Poljska splav

Natisni članek

Petek, 12. 7. 2024, 15.52

1 teden, 4 dni

Poljski parlament zavrnil zakon o dekriminalizaciji splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Nosečnica | Splav je trenutno na Poljskem dovoljen le v primeru posilstva, incesta ali če je ogroženo življenje ali zdravje nosečnice. | Foto Guliverimage

Splav je trenutno na Poljskem dovoljen le v primeru posilstva, incesta ali če je ogroženo življenje ali zdravje nosečnice.

Foto: Guliverimage

Poslanci poljskega parlamenta so danes z 218 glasovi proti 215 zavrnili zakonske predloge, ki bi omogočili delno dekriminalizacijo splava, poročajo tuje tiskovne agencije. Predsednik države Andrzej Duda je sicer že pred dnevi napovedal, da ne bo podpisal nobenega zakona na tem področju, tudi če bi ga parlament potrdil.

Poljski parlament je s tem zadal udarec vladi pod vodstvom premierja Donalda Tuska, ki je lani že pred volitvami obljubila liberalizacijo izredno stroge poljske zakonodaje na področju splava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniki nevladnih organizacij razočarani

Razočarani so tudi predstavniki nevladnih organizacij, ki ženskam na Poljskem pomagajo opraviti splav v primeru neželene nosečnosti – denimo z zagotavljanjem tabletk za prekinitev nosečnosti, pridobljenih v drugih državah.

Predsednik Andrzej Duda je sicer že pred dnevi napovedal, da zakona tudi v primeru potrditve v parlamentu ne bo podpisal, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Njegovo napoved je nato v četrtek kritiziral predsednik poljskega parlamenta Szymon Holownia. "Če želi imeti Duda svoje zasebno pokopališče zakonskih predlogov, naj ga ima, vendar na svoji mizi," je dejal.

Na koncu se je kljub temu izkazalo, da je sprejetje zakona preprečil že parlament, vladi pa ni uspelo spremeniti stroge zakonodaje na področju dostopa do splava.

Do nadaljnjega bo torej veljala dozdajšnja zakonodaja, ki jo je prejšnja vlada pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) leta 2020 zaostrila do skoraj popolne prepovedi – splav je trenutno na Poljskem dovoljen le v primeru posilstva, incesta ali, če je ogroženo življenje ali zdravje nosečnice.

burka
Mnenja Nika Kovač: Moja prijateljica Sarah ali splav kot temeljna pravica
Aleksander Čeferin
Novice Aleksander Čeferin podprl pobudo Inštituta 8. marec
Severina
Trendi Severina oddala podpis in podprla pobudo Inštituta 8. marec #video
tableta za splav
Novice Strokovnjaki podprli dekriminalizacijo splava v Nemčiji
Ne spreglejte