Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
9.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

4

Natisni članek

volitve Avstrija Norbert Hofer Alexander Van der Bellen

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 9.49

6 let, 6 mesecev

"V Evropi je bilo v Evropi slišati vzdih olajšanja"

Preobrat v Avstriji: zmagal je nekdanji vodja Zelenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

4

Alexander Van der Bellen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bivši predsednik avstrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen je novi avstrijski predsednik. V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je prejel 50,3 odstotka podpore. Kot poročajo avstrijski mediji, je zmagal za dobrih 25 tisoč glasov. Zmago so mu prinesli glasovi po pošti.

Kandidat svobodnjakov na predsedniških volitvah v Avstriji Norbert Hofer je že priznal poraz. "Zahvaljujem se vam za vašo velikodušno podporo. Seveda sem žalosten," je na svoji strani na Facebooku zapisal Hofer. Dodal je, da prispevek v predvolilnem boju ni bil "izgubljen, pač pa je šlo za investicijo v prihodnost".

"Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo. Ostal vam bom zvest in prispeval bom k pozitivni prihodnosti Avstrije," je še zapisal Hofer.

Včeraj je vodil

Rezultati, ki jih je v nedeljo zvečer objavilo avstrijsko notranje ministrstvo, so kazali, da ima 45-letni Hofer z 51,9 odstotka glasov rahlo prednost pred 72-letnim Van der Bellnom, ki je zbral 48,1 odstotka glasov. Boj je odločilo kakih 700 tisoč glasov, oddanih po pošti, ki so jih prešteli danes.

Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo, je zapisal svobodnjak Norbert Hofer in priznal poraz. | Foto: Reuters Zelo rad bi kot predsednik države za vas varoval našo čudovito deželo, je zapisal svobodnjak Norbert Hofer in priznal poraz. Foto: Reuters

V Evropi so se z olajšanjem odzvali na zmago Van der Bellna

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo z izidom predsedniških volitev v Avstriji. Te volitve so močno zaznamovale migracije, je ocenil Erjavec, ki v tem vidi izziv za EU.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je ocenil, da je bilo v Evropi slišati "vzdih olajšanja". Francoski premier Manuel Valls je izrazil veselje, da so "Avstrijci zavrnili populizem in ekstremizem". Tako Gentioloni kot Valls sta opozorila, da je rezultat, ki ga je dosegel kandidat svobodnjakov Hofer, ki je prejel 49,7 odstotka, poduk Evropi in tradicionalnim strankam.

Čestitke za zmago je Van der Bellen prejel tudi od avstrijske vlade.

Francoska skrajno desna Nacionalna fronta pa je na drugi strani pozdravila "zelo dober rezultat" poraženca Hoferja. Nemška skrajno desna Alternativa za Nemčija čestitala tako Van der Bellnu kot Hoferju.

 

Ne spreglejte