Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
15.28

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

30

Natisni članek

Ohio streljanje ZDA policija rasizem

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 15.28

1 leto, 9 mesecev

Policisti v temnopoltega moškega izstrelili 60 nabojev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

30

Pretekli teden so v zvezni državi Ohio v ZDA policisti ubili temnopoltega moškega, ki je bežal pred njimi. Odvetnik družine žrtve trdi, da so vanj izstrelili 60 nabojev. Dogodek je v državi sprožil množične proteste.

V ZDA se je pretekli teden ponovno zgodil primer nasilnega vedenja policistov do temnopoltih. Pred kratkim so ubili 25-letnega Jaylanda Walkerja, ki je bežal pred policijo, ker je storil prometni prekršek.

V nedeljo je policija objavila dva posnetka, povezana z njegovo smrtjo. Prvi je zbirka več videoposnetkov in posnetkov zaslona osebnih policijskih kamer, drugi pa je celoten posnetek zasledovanja in streljanja nanj.

Umrl je na kraju dogodka

V videu navajajo, da Walker ni ustavil svojega avtomobila in da je pobegnil, zato so ga začeli loviti. Po nekaj minutah zasledovanja je med vožnjo skočil iz avtomobila in začel bežati. Policisti so ga poskušali zaustaviti s pomočjo električnih paralizatorjev, a jim ni uspelo. Trdijo, da so bila zaradi vedenja 25-letnika njihova "življenja ogrožena", zato so nanj začeli streljati. Izstrelili so 90 nabojev, Walkerja pa jih je zadelo kar 60. Za mrtvega so ga razglasili na kraju dogodka.

Medtem ko oblasti pozivajo k miru, so množice s transparenti z napisom "Pravičnost za Jaylanda" korakale proti mestni hiši. Protirasistične organizacije so v nedeljo že četrti dan pozvale k protestom. Ti so bili mirni, so pa oblasti zaradi strahu pred neredi okoli policijske postave postavile težko mehanizacijo, kot so snežni plugi.

Na Walkerja je streljalo osem policistov

Odvetnik družine Walkerja Bobby DiCello je za New York Times dejal, da je odvetnik že 22 let in da še nikoli ni videl česa podobnega temu videu. Šef policije Steve Mylett je razkril, da so forenzični strokovnjaki na njegovem telesu našli 60 ran. Osem policistov, med njimi sedem belopoltih, so začasno odpustili z dolžnosti, bodo pa do konca preiskave vseeno prejemali plačilo. 

Na dogodek se je odzval tudi košarkarski zvezdnik LeBron James, ki prihaja iz mesta Akron. Dejal je, da "moli za svoje mesto". 

Življenja temnopoltih štejejo

Zadnjih nekaj let je nasilno vedenje policistov do temnopoltih ljudi precej pogosto. Protesti proti temu so se začeli s smrtjo Georgea Floyda, ki mu je policist s kolenom pritiskal na vrat, dokler ni umrl. To se je zgodilo maja 2020, ko se je začelo tudi gibanje Življenja temnopoltih štejejo (Black lives matter). 

Derek Chauvin
Novice Policist Derek Chauvin za umor Georgea Floyda obsojen na 22 in pol let zapora
Atlanta protesti
Novice Temnopolti moški umrl med aretacijo, posnetek razbesnel Atlanto #video
Novice Policisti ustrelili neoboroženo nosečo žensko #video

Ne spreglejte