SiolNET. Novice Svet
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija išče morilca dečka: preverili bodo 21.500 ljudi

2,40

termometer

policija Nizozenmska
Foto: Reuters

Nizozemska policija je danes v preiskavo umora dečka iz leta 1998 vključila rekordno število ljudi, ki naj bi dali svoje vzorce DNK. Vabila je izdala kar 21.500 ljudem, kar je največja tovrstna operacija v zgodovini Nizozemske, verjetno pa tudi sicer.

Kot je sporočila policija, so k sodelovanju povabili 21.500 ljudi, ki naj bi februarja oddali svoje vzorce DNK. "Gre za največjo preiskavo DNK pri iskanju družinskih vezi, kar smo jih kdaj izvedli na Nizozemskem," so policisti zapisali v sporočilu za javnost.

Ponoči izginil iz otroškega tabora

Policisti upajo, da bodo na ta način dobili kake nove namige o umoru tedaj enajstletnega Nickyja Verstappna, ki je v noči na 9. avgust 1998 izginil iz otroškega počitniškega tabora v naravnem parku Brunssumerheide v bližini meje z Nemčijo. Njegovo truplo so našli naslednji dan nedaleč stran od tabora.

V preiskavo povabili moške med 18. in 75. letom

V preiskavo so povabili moške, stare od 18 do 75 let. Kot so izpostavili na policiji, niso osumljenci, bi pa lahko "pomembno pomagali pri razkrivanju tega, kar se je zgodilo Nickyju avgusta 1998". Upajo, da bodo lahko na ta način odkrili, kdo je pustil svoje biološke sledi na Nickyjevih oblačilih. V tej preiskavi naj bi sodelovali vsi moški iz kraja Heibloem in vasi v okolici omenjenega naravnega parka, je poročala nizozemska medijska hiša NOS.

DNK bodo analizirali do enega leta

Za odvzem tako velike količine vzorcev bodo vzpostavili več točk, proces pa naj bi tekel vsaj tri tedne. Analiza tako velike količine vzorcev DNK bo najverjetneje trajala od šest do 12 mesecev. Če bodo našli kak ustrezen vzorec, pa bodo potrebne še dodatne preiskave.

Našli osumljenca, ki je posilil in umoril dekle

Nizozemska policija je že od oktobra zbrala vzorce DNK okoli 1.500 ljudi, ki so redni obiskovalci tabora v Brunssumerheideju. Za zdaj še niso zabeležili uspeha. Je pa policiji uspelo na tak način dobiti ključne podatke v enem starem primeru. S preverjanjem 130 vzorcev DNK jim je uspelo aretirati osumljenca, ki je leta 1992 posilil in umoril dekle v Zaandamu v bližini Amsterdama.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin