Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska Japonska

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 9.57

8 let

Poleg kitajskih ladij so proti spornim otokom odpluli tudi tajvanski ribiči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajska vlada je danes proti spornim otokom, zaradi katerih so se v zadnjem času razplamteli protesti, napotila še tri ladje.

Po številnih protestih tako na Kitajskem kot na Japonskem so odnosi med Kitajsko in Japonsko še vedno napeti. Danes pa je Kitajska proti spornim otokom, ki jih Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku, napotila še tri ladje. Gre za dve ladji za pomorski nadzor in ladjo uprave za ribolov, ki so jih Japonci opazili v vodah pri otokih Kubašima in Oucuridžima. Proti otočju pa je danes odplulo tudi več tajvanskih ladij.

Ladje naj bi opravljale nadzor nad dogajanjem, kitajska vlada pa je prepričana, da ima pravico do izvajanja administrativne kontrole nad spornimi otoki. Kitajci so ladji proti otokom poslali dan zatem, ko je Peking prestavil slovesnost, ki so jo načrtovali za četrtek in s katero bi obeležili 40. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Slovesnost pa so po trditvah kitajske vlade prestavili ravno zaradi ozemeljskega spora.

Japonska protestira proti novim kitajskim ladjam v bližini otokov Japonsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je že vložilo uradni protest proti kitajski napotitvi ladij v območje spornih otokov. Tokijska vlada je namreč prepričana, da je območje, v katerih se nahajata ladji, pravzaprav del japonskih teritorialnih voda, njihovim trditvam pa nasprotuje japonska obalna straža, ki je potrdila, da je blizu spornih otokov devet ladij, vendar se ne nahajajo v japonskih teritorialnih vodah.

Japonska in Kitajska se že desetletja ne strinjata o tem, kateri državi otoki pravzaprav pripadajo. Razprava o lastništvu nad otoki pa se je v zadnjem času še bolj razgrela, še bolj po tem, ko se je japonska vlada odločila za nakup otokov, kar ni bilo po godu Kitajski. Razpravo pa so razpihnili še protijaponski protesti in odhod številnih japonskih podjetij iz Kitajske.

Proti otokom so se napotile tudi številne tajvanske ladje Proti spornemu otočju pa je danes odplulo tudi 78 tajvanskih ribiških ladij, so sporočili organizatorji. Flota plovil je odplula iz pristanišča Suao na severovzhodu Tajvana, do 200 kilometrov oddaljenih otokov pa naj bi prispela v torek. Po navedbah organizatorjev nameravajo ladje vpluti v teritorialne vode otočja. Tajvanska obalna straža je sporočila, da bo ladjam zagotovila spremstvo svojih plovil.

Ne spreglejte