Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 9. 2020,
6.55

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

21

Natisni članek

Rusija Aleksej Navalni

Petek, 25. 9. 2020, 6.55

3 leta, 6 mesecev

Po zastrupitvi še en hud udarec za Putinovega nasprotnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

21

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski sodni izvršitelji so, medtem ko je v komi ležal v berlinski bolnišnici, zasegli premoženje opozicijskega politika Alekseja Navalnega, je sporočila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Ruskega opozicijskega voditelja odpustili iz bolnišnice

Jarmiševa je pojasnila, da je sodišče 27. avgusta odredilo prepoved transakcij, ki zadevajo njegov delež v stanovanju v Moskvi, in zamrznilo njegove bančne račune. Odredba sodišča naj bi bila, kot je še dejala Jermiševa, povezana s tožbo, ki jo je zoper Navalnega vložilo moskovsko podjetje, ki ponuja šolsko prehrano.

Navalni izgubil tožbo z moskovskim podjetjem

Sodišče je namreč oktobra 2019 Navalnemu, njegovi fundaciji za boj proti korupciji in političarki Ljubov Sobol naložilo plačilo skoraj 1,2 milijona evrov odškodnine zaradi povzročitve materialne škode in omalovaževanja moskovskega podjetja.

Sodišče je fundaciji izreklo odredbo, naj izbriše video, v katerem Navalni in Soboleva pod vprašaj postavljata kakovost hrane, ki jo ponuja moskovsko podjetje. "Odškodninski znesek je ocenjen kot izgubljeni dobiček, ob katerega je bil ponudnik," je dejala Jarmiševa, tiskovna predstavnica Navalnega.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Dvomov ni več: zdaj je jasno, s čim so hoteli umoriti Putinovega nasprotnika

Eden od najglasnejših kritikov Kremlja

44-letni Navalni, ki so ga v torek odpustili iz berlinske bolnišnice Charite, kjer so mu rešili življenje po zastrupitvi z novičokom, bo v Nemčiji najverjetneje ostal več tednov. Potrebno bo dolgotrajno zdravljenje, da si bo opomogel po zastrupitvi, je sporočila njegova tiskovna predstavnica.

"Proces okrevanja Navalnega bo dolgotrajen," je v četrtek zvečer sporočila Jarmiševa. "Za zdaj ostaja v Nemčiji, tam bo na rehabilitaciji. Očitno ne gre za vprašanje nekaj dni in verjetno ne niti nekaj tednov," je dejala. Navalni je v sredo na družbenih omrežjih objavil zapis o posledicah zastrupitve, češ da ne more metati žoge z levo roko in da se trudi pisati. Sporočil je, da je vsak dan pri fizioterapevtu, kjer si prizadeva vzpostaviti ravnotežje in nadzor nad prsti.

Aleksej Navalni | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Načrt je preprost: vsak dan obiskati fizioterapevta. Mogoče rehabilitacijski center. Stati na eni nogi. Ponovno pridobiti nadzor nad prsti. Ohraniti ravnotežje," je v sredo zapisal na Instagramu, objavo pa pospremil s fotografijo, na kateri sedi na klopi v parku. Kot je sporočil, je nevropsihologa vprašal, kako se "vrniti ne samo s fizičnega vidika, ampak tudi v glavi". Svetoval mu je, naj veliko bere, piše na družbenih omrežjih in igra videoigre.

Ruski opozicijski politik in eden najglasnejših kritikov Kremlja je nepojasnjeno zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Dva dni kasneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

Laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s strupom iz skupine novičok, ki spada med kemično orožje. Ruski zdravniki, ki so ga zdravili, so sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident, piše STA.

Ne spreglejte