SiolNET. Novice Svet
4,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dvomov ni več: zdaj je jasno, s čim so hoteli umoriti Putinovega nasprotnika

4,59

termometer

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem letu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Foto: Reuters

Nemška vlada je danes sporočila, da sta tudi laboratorija v Franciji in na Švedskem potrdila, da je bil ruski opozicijski voditelj Sergej Navalni zastrupljen z novičokom. Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v pogovoru z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom zahteval osvetlitev okoliščin tega "poskusa umora".

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija Novice V telesu Navalnega našli novičok: "Brez dvoma je bil zastrupljen"

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert, je Nemčija zaprosila Francijo in Švedsko za neodvisno preiskavo vzorcev Navalnega, ki se zdravi v bolnišnici v Berlinu. "Rezultati te preiskave specializiranih laboratorijev v Franciji in na Švedskem so zdaj dostopni in potrjujejo nemške ugotovitve" o zastrupitvi z živčnim strupom iz skupine novičok, je pojasnil Seibert. Nemški vojaški laboratorij je zastrupitev Navalnega z novičokom potrdil 2. septembra, piše STA.

Aleksander Litvinenko Novice To so grozljive zastrupitve političnih nasprotnikov

Zastrupitev Navalnega kršitev konvencije o prepovedi kemičnega orožja

Seibert je ponovil, da je bila zastrupitev Navalnega resna kršitev konvencije o prepovedi kemičnega orožja. Nemška vlada je primer že predala Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ta pa izvaja svojo preiskavo. Nemške dokaze pa lahko zdaj neodvisno potrdita tudi oba omenjena laboratorija, je razložil Seibert.

Francoski predsednik Macron je medtem danes v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom Putinom zahteval, da se "takoj osvetli vse okoliščine tega poskusa umora in ugotovi, kdo je odgovoren", so sporočili iz Elizejske palače. Putin mu je odvrnil, da so neutemeljene kritike na račun Rusije v tem primeru neprimerne, so navedli v Kremlju.

Aleksej Navalni Foto: Reuters

"Da bi razjasnili, kaj se je v resnici zgodilo, bi morali nemški strokovnjaki Rusiji predati biološke materiale in uradne rezultate analize vzorcev Navalnega," je glede na navedbe Kremlja v pogovoru povedal Putin. Poleg tega morajo nemški strokovnjaki začeti sodelovati z ruskimi zdravniki.

Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem letu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Na zdravljenje v Nemčijo so ga prepeljali dva dneva kasneje. Po okoli dveh tednih v umetni komi so ga pred tednom dni prebudili iz nje.

Iz berlinske bolnišnice so danes sporočili, da se njegovo zdravstveno stanje še naprej izboljšuje. Dodali so, da pri dihanju nič več ne potrebuje pomoči medicinskega ventilatorja. Občasno lahko za kratek čas zapusti bolniško posteljo, so zapisali na spletni strani bolnišnice Charite, še navaja STA.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija Novice Navalni po zastrupitvi ni več v umetni komi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin