Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2020,
16.24

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

17

Natisni članek

zastrupitev Aleksej Navalni

Sreda, 2. 9. 2020, 16.24

3 leta, 7 mesecev

V telesu Navalnega našli novičok: "Brez dvoma je bil zastrupljen"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

17

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

S testiranji so jasno dokazali, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen s kemičnim živčnim strupom, je danes sporočila nemška vlada. Berlin je ta napad obsodil in od Moskve zahteval pojasnila. Zdravstveno stanje Navalnega se še naprej izboljšuje, a ostaja resno, so sporočili iz bolnišnice Charite.

V preiskavi, ki jo je na pobudo berlinske bolnišnice Charite izvedla nemška vojska, so našli dokaze o prisotnosti strupa iz skupine novičok v telesu Navalnega, piše na spletni strani nemške vlade.

O tem se je nemška kanclerka Angela Merkel posvetovala z več nemškimi ministri, med drugim ministrom za notranje zadeve Horstom Seehoferjem, zunanjim ministrom Heikom Maasom in obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer, piše STA.

"Nemška vlada najostreje obsoja ta napad"

"Šokantno je, da je bil Aleksej Navalni v Rusiji žrtev napada s kemičnim živčnim strupom," so sklenili kanclerka in ministri, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert. "Nemška vlada najostreje obsoja ta napad," so dodali. Rusko vlado so pozvali, naj zadevo pojasni.

Merklova: Želeli so ga utišati

Kanclerka Merklova je dejala, da mora Rusija odgovoriti na vprašanja o zastrupitvi ruskega Navalnega. Dejala je, da so ga želeli utišati, kar je obsodila, piše STA.

"Aleksej Navalni je žrtev zločina. Želeli so ga utišati, kar najostreje obsojam v imenu celotne nemške vlade," je povedala Merklova po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Dodala je, da je ta zločin v nasprotju s temeljnimi vrednotami in pravicami, za katere se zavzema.

Povedala je še, da pričakuje pojasnila ruske oblasti o zastrupitvi. "Postavljajo se zelo težka vprašanja, na katera lahko in mora odgovoriti samo ruska vlada," je poudarila, še piše STA.

Aleksej Navalni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pojasnila so zahtevali od ruskega veleposlanika v Nemčiji, ki ga je zunanje ministrstvo poklicalo na pogovor. "Znova smo ga vprašali, naj celovito in popolnoma transparentno razjasni okoliščine zastrupitve Alekseja Navalnega, ki je zdaj dokazana," je povedal Maas.

O rezultatih preiskave bodo nemške oblasti poročale tudi partnerjem v Evropski uniji in zvezi Nato. S partnerji se bodo posvetovali o primernem skupnem odzivu. Poleg tega bodo stopili v stik z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), še piše na strani nemške vlade, piše STA.

Vodja organizacije Navalnega Ivan Ždanov je v odzivu na sporočilo nemške vlade dejal, da zastrupitev z novičokom kaže, da je lahko za to odgovorna zgolj ruska država. "Samo država (FSB, GRU) lahko uporablja novičok. Tu ni nobenega dvoma," je na Twitterju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal vodja organizacije za boj proti korupciji. FSB je ruska agencija za notranjo varnost, GRU pa vojaška obveščevalna agencija.

Slovenija najostreje obsoja zastrupitev Navalnega

Slovensko zunanje ministrstvo najostreje obsoja potrjeno zastrupitev ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Ob tem poudarjajo, da je uporaba bojnega strupa za utišanje opozicijskega voditelja nesprejemljiva. Od Rusije pričakujejo razjasnitev in sodelovanje z mednarodno skupnostjo, so na MZZ zapisali na Twitterju.

Zdravstveno stanje resno, a se izboljšuje

Zdravniki v bolnišnici Charite so ob tem sporočili, da je Navalni še vedno na intenzivni negi, pri dihanju pa potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Njegovo zdravstveno stanje se še naprej izboljšuje, a ostaja resno. "Razlog za izboljšanje je postopno obnavljanje aktivnosti holin esteraz," piše na spletni strani bolnišnice, piše STA.

Dodali so, da bo okrevanje verjetno dolgotrajno, je pa še vedno prezgodaj za oceno, ali bi lahko imel dolgotrajne posledice zastrupitve.

Aleksej Navalni | Foto: Reuters Foto: Reuters

Že pretekli teden so iz berlinske bolnišnice, kamor so Navalnega prepeljali 22. avgusta, sporočili, da klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev Navalnega s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. Tedaj še niso ugotovili, za katero snov gre.

Ruski zdravniki trdijo, da ima motnje v presnovi

Ruski zdravniki in oblasti že ves čas zanikajo, da bi bil ruski opozicijski politik zastrupljen. Trdijo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi, piše STA.

Na zastrupitev pa so sumili privrženci Navalnega. Menijo, da je bil zastrupljen s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo.

Z novičokom zastrupljen tudi dvojni agent Sergej Skripal

Z živčnim strupom novičok, ki so ga našli v telesu Navalnega, je bil leta 2018 v britanskem Salisburyju zastrupljen tudi nekdanji ruski dvojni agent Sergej Skripal. Novičok so razvili v nekdanji Sovjetski zvezi, London pa krivi Moskvo, da je stala za to zastrupitvijo, še piše STA.

Kaj je živčni strup novičok?

Navalni je bil zastrupljen s kemikalijo iz skupine živčnih strupov, poznanih pod imenom novičok. Gre za napredne živčne strupe, ki jih je v 70. in 80. letih minulega stoletja razvila Sovjetska zveza.

Ime novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant, piše BBC.

Nekatere različice strupov novičok so tekočine, obstajal naj bi tudi v trdi obliki. Razpršiti ga je mogoče tudi kot izjemno droben prah.

Ta strup začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že od 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki prahu sicer strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenost, piše BBC.

Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da blokira sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt.

Nekatere različice novičoka so odporne na standardne protistrupe za živčne strupe, povzema STA.

Aleksej Navalni Alexei Navalny Rusija
Novice Ruska policija vendarle preiskuje domnevno zastrupitev Navalnega

 

Ne spreglejte