Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
19.25

Osveženo pred

7 ur, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
sodišče protest aktivisti okolje Beograd Srbija

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 19.25

7 ur, 33 minut

Po velikem protestu v Beogradu ekološki aktivisti spet na prostosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Ekološki aktivisti Srbija | Več deset protestnikov je zasedlo tudi tire na dveh železniških postajah v Beogradu, s čimer so onemogočili železniški promet. | Foto Reuters

Več deset protestnikov je zasedlo tudi tire na dveh železniških postajah v Beogradu, s čimer so onemogočili železniški promet.

Foto: Reuters

Sodišče za prekrške v Beogradu je danes izpustilo na prostost tri aktiviste, ki so jih zaprli po sobotnih množičnih protestih proti pridobivanju litija, poroča portal N1 Srbija. Trojico aktivistov je sodišče v nedeljo obsodilo na zaporne kazni zaradi kršenja javnega reda in miru oziroma blokiranja železniškega prometa.

Sodišče za prekrške v Beogradu je danes ugodilo pritožbi odvetnika na razsodbe, po katerih je enemu od aktivistov v nedeljo prisodilo 40 dni, drugima dvema pa po 30 dni zapora zaradi kršenja javnega reda in miru. Primer bo sodišče zdaj obravnavalo po rednem postopku, je sporočil njihov odvetnik.

Okoljski aktivisti zagrozili z radikalnimi ukrepi 

Okoljski aktivisti v Srbiji so v nedeljo zvečer zagrozili z radikalnimi ukrepi, če njihovih kolegov ne bodo izpustili na prostost do srede.

Sobotnih protestov proti pridobivanju litija se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Več deset protestnikov je zasedlo tudi tire na dveh železniških postajah v Beogradu, s čimer so onemogočili železniški promet, nekateri demonstranti pa so blokirali avtocesto.

Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga v dolini reke Jadar na zahodu države načrtuje britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, ter mu že ves čas nasprotujejo. Njihovi protesti so se zaostrili po nedavnem podpisu sporazuma med Srbijo in EU o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Protest Beograd
Novice Na ulicah Beograda več deset tisoč protestnikov: blokirali so avtocesto in železnico #foto
Aleksander Vučić
Novice Aleksandar Vučić proteste proti pridobivanju litija označil za poskus rušenja oblasti
Ne spreglejte