SiolNET. Novice Svet
0,33

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Po nemirih Madrid obtožil katalonsko vlado nevarne igre

0,33

termometer

Katalonija
Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je danes opozoril katalonskega predsednika Quima Torro, da igra nevarno dvojno igro, potem ko so v ponedeljek zvečer na protestih ob prvi obletnici referenduma o neodvisnosti Katalonije v Barceloni izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Torra mu je odgovoril z ultimatom.

Več sto protestnikov je v ponedeljek zvečer skušalo na silo vdreti v katalonski parlament, pri čemer so se spopadli s policijo. Nasilje je bilo v nasprotju s pacifizmom, ki je značilen za gibanje za neodvisnost španske regije.

Katalonski predsednik pozdravil pritisk

Potem ko so ga na protestih na ulicah Barcelone izžvižgali, bil pa je tudi deležen kritik, je Torra v ponedeljek pozdravil "pritisk", ki so ga ob obletnici referenduma 1. oktobra z blokado železniških prog in cest pred tem v ponedeljek izvajali radikalni aktivisti Odbora za obrambo republike (CDR) v Kataloniji.

Španski premier: Katalonska politika se mora vrniti v parlament

Izjava je danes naletela na ostre kritike v Madridu, pa tudi med politiki. "Katalonska politika se mora vrniti v parlament. Predsednik Torra mora izpolnjevati svoje dolžnosti in ne ogrožati politične normalizacije z opogumljanjem radikalcev, da oblegajo institucije, ki predstavljajo vse Katalonce," je v tvitu opozoril španski premier Sanchez. "Nasilje ni rešitev," je dodal Sanchez, ki se skuša pogajati s katalonskimi voditelji, ob tem da je njegova manjšinska vlada odvisna od podpore poslancev strank zagovornikov katalonske neodvisnosti.

carles puigdemont, katalonija Novice Katalonci o slovenski zgodbi lahko le sanjajo

Drugi mož katalonskih socialistov Miquel Iceta je katalonsko vlado obtožil, da je oddaljena od resničnosti, kar sproža frustracije in nasilje v radikalnih krogih. "Katalonija je postala brezpravno območje," pa je menil Albert Rivera, vodja liberalne proti neodvisnosti usmerjene stranke Ciudadanos. Vodja desne opozicijske Ljudske stranke Pablo Casado pa je pozval k odstavitvi Torre.

Katalonski predsednik se je po kritikah umaknil nazaj

Torra se je nato danes distanciral od udeležencev ponedeljkovih neredov in izpostavil, da morajo akcije za osamosvojitev ostati nenasilne. Tiste, ki si prizadevajo za osamosvojitev, je ob tem pozval k resni samokritiki.

Pod pritiskom skrajnih separatistov pa je Sancheza opozoril, da bodo katalonske stranke umaknile podporo njegovi vladi v španskem parlamentu, če Madrid do novembra ne bo dovolil Kataloniji organizacije zavezujočega referenduma o samostojnosti Katalonije, o katerem pa Sanchez doslej ni hotel niti slišati.

V razpravi v katalonskem parlamentu je še opozoril, da potrpljenje Kataloncev ni neskončno.

Analitiki ocenjujejo, da je nasilje ob obletnici katalonskega referenduma v minulih dneh odraz razdeljenosti gibanja za neodvisnost Katalonije in pomanjkanja vodstva, saj nekateri pozivajo k neposredni konfrontaciji z Madridom, medtem ko drugi zagovarjajo zmernost ob poskusih ohranjanja duha lanskega referenduma.

Po izbruhu nasilja na protestih, ki so potekali od sobote, je tiskovna predstavnica katalonske vlade Elsa Artadi priznala, da se v gibanju za neodvisnost prvič soočajo s to situacijo. Zagotovila je tudi, da je bila v neredih udeležena manjšina, še navaja AFP.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Billurop / 03.10.2018. ob 02:35 0 0

  Ni mi jasno zakaj ne more biti Katalonija neodvisna .. ? Kosovo pa lahko . Pa brez zamere sam Katalonci so precej bolj sposobni in pravno urejeni od Kosovarjev

  0 0
 • ola-ola / 03.10.2018. ob 12:34 0 0

  Prva slika je slika policije v EU katere del smo tudi mi, ljudje roke v zrak policaj pa s pendrekom po njih. Povejte mi a je to normalno in kdo plačuje to policijo ja seveda mi davkoplačevalci. Ko pa prosiš za iskanje pogrešanega pred rokom 24 ur ne morejo, ko prosiš za zaščito, dokler ti nekaj partner ali sosed ne naredi ne morejo, veste kaj sprašujem se kdo rai takšno policijo. Kaj bo o tem rekla naša politika kaj evroposlanci?

  0 0
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin