Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2013,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

London napad terorizem

Sobota, 25. 5. 2013, 11.54

8 let

Po intervjuju prijeli prijatelja osumljenca za londonski napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanska policija je aretirala prijatelja enega od dveh osumljencev za brutalen umor vojaka v Londonu.

31-letni Nusaybah, sicer prijatelj Michaela Adebolajoa iz otroštva, je v intervjuju na BBC dejal, da je MI5 slednjega izpraševal o določenih osebah, skušal pa naj bi ga tudi pridobiti, da bi delal zanje. Adebolajo je to zavrnil.

28-letni Adebolajo je bil skupaj z 22-letnim Michaelom Adebowaleom aretiran po sredinem napadu na britanskega vojaka na ulici v jugovzhodnem Londonu. Vojaka sta pokončala z mačeto, pri tem pa vzklikala islamistična gesla. 25-letni vojak je med drugim služil tudi v Afganistanu.

Kot je še povedal Nusaybah, so Adebolajoa med nekim obiskom v Keniji tamkajšnje varnostne sile prijele in mučile. Po vrnitvi v London so ga agenti MI5 večkrat klicali in "nadlegovali". Zatem naj bi se spreobrnil k radikalno islamskim idejam, je še dejal Nusaybah.

Nusaybah je bil po navedbah BBC takoj po intervjuju aretiran v prostorih britanske televizije. Iz britanskega Scotland Yarda pa so sporočili le, da so uslužbenci njihovega protiterorističnega oddelka v Londonu aretirali 31-letnega moškega, vendar ne v neposredni povezavi z napadom na vojaka, pač pa zaradi domnevnega spodbujanja k terorističnim dejanjem. Policija je obenem preiskala dve stanovanji v vzhodnem Londonu, še poroča BBC.

Osumljena napadalca na vojaka se nahajata v priporu v bolnišnici, saj sta bila v posredovanju policije ranjena. Eden je še vedno v resnem stanju. Oba naj bi imela nigerijske korenine. Adebolajo celo prihaja iz zelo verne krščanske družine, a se je pred več kot desetimi leti spreobrnil v islam. Ob tem naj bi bila storilca stara znanca policije, saj sta bila v zadnjih letih vpletena v "več preiskav".

Brutalen umor je šokiral britansko javnost, po državi pa so močno okrepili varnostne ukrepe.

Ne spreglejte