Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2024,
15.33

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

hrana protest kmetje

Torek, 6. 2. 2024, 15.33

2 meseca, 2 tedna

Po Evropi novi protesti nezadovoljnih kmetov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
francoski kmetje, protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropski kmetje v teh dneh nadaljujejo s protestnimi aktivnostmi. Po ponedeljkovih protestih nizozemskih kmetov so se danes na ceste podali tudi v Španiji. Nove proteste za petek medtem napovedujejo italijanski kmetje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Španski kmetje so danes blokirali ceste in povzročali večje prometne zastoje v nekaterih pokrajinah, med drugim Kataloniji, Andaluziji in Ekstremaduri. Ob tem so za ta mesec napovedali večji protest v prestolnici Madrid, je poročal britanski BBC.

Kmetje v Španiji protestirajo iz podobnih razlogov kot njihovi kolegi v drugih evropskih težavah. Kot opozarjajo, zaradi evropske zakonodaje ter visokih cen goriv in energije težko ustvarijo zaslužek.

"Treba je plačati za gnojila, pesticide, gorivo - to nas ubija. Plačevati moramo zelo visoke cene, a kljub temu prodajamo po nizkih cenah," je po poročanju BBC opozoril pridelovalec žita Esteban, ki je protestiral v kraju Aranda de Duero na severu Španije.

Protest kmetov v Bruslju
Novice Jezni kmetje v Bruslju brez milosti nad evropske institucije #video

Francoski kmetje so španske proizvajalce obtožili nelojalne konkurence, medtem ko španski kmetijski sektor podobno očita sosednjemu Maroku, ki ni del EU. "Podvrženi smo velikemu številu nadzorov in sanitarnih predpisov, ki za izdelke iz držav, ki niso članice EU, ne veljajo," je bila kritična Estrella Perez, ki se ukvarja z živinorejo in pridelavo žit.

Položaj španskih kmetov je še dodatno oslabila suša. Na številnih območjih po državi namreč v zadnjih mesecih ni bilo običajnih količin dežja, kar vpliva na pridelek. Zaradi tri leta trajajoče suše so v Kataloniji prejšnji teden razglasili izredne razmere, še poroča BBC.

Protest kmetje Francija
Novice Kmetje v Franciji in drugod po Evropi ne popuščajo

V ponedeljek popoldne so z blokiranjem avtocest in prižiganjem kresov protestirali tudi nizozemski kmetje. "Prižgani so bili ognji, sproženi pirotehnični izdelki, po avtocesti pa vozijo kmetijska vozila," je policija v osrednji regiji Gelderland sporočila na družbenem omrežju X in dodala, da je že ukrepala.

Protestirajo tudi kmetje v Italiji. Nezadovoljni kmetje, zbrani v gibanju Riscatto Agricolo, so danes napovedali, da se bodo v petek s traktorji vozili okoli Rima, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

francoski kmetje, protest
Novice Štiridesetkilometrske kolone. Francoski kmetje stopnjujejo pritisk.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu napovedala, da bo predlagala umik predloga uredbe o pesticidih ki je, kot je opozorila, postala simbol polarizacije. Kmetje si zaslužijo, da jim prisluhnemo, je poudarila v luči protestov kmetov, ki so danes prišli tudi pred Evropski parlament v Strasbourgu.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova predlaga umik uredbe o pesticidih
Ne spreglejte