Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
10. 1. 2018,
7.57

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

ime Grčija Makedonija

Sreda, 10. 1. 2018, 7.57

6 let, 3 mesece

Po 27 letih rešili spor? Tako se bo zdaj imenovala Makedonija. #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Spor okoli imena države Makedonije se vleče že več kot dve desetletji. Makedonska in grška vlada sta se dogovorili, da se bo država imenovala Republika Nova Makedonija, skrajšano Nova Makedonija, poročajo mediji.

Odločitev za izbiro imena Republika Nova Makedonija je bila na mizi že 27 let, vendar je nacionalistična stranka VMRO-DPMNE to možnost zavračala.

Novo ime in konec spora s sosednjo Grčijo je konec preteklega tedna napovedal že makedonski premier Zoran Zaev, ki je za skrajni rok rešitve spora postavil junij.

Na mizi več predlogov

Republika Nova Makedonija bo imela različice imena v grškem, angleškem in albanskem jeziku. Nacionalni jezik se bo imenoval sodobni makedonski jezik, državljanstvo in nacionalnost pa bosta v makedonščini "makedonska", v preostalih jezikih pa "novo makedonska".

Po poročanju enega od albanskih portalov se bodo državljani v domačem jeziku še naprej imenovali Makedonci, medtem ko jih bodo v angleškem jeziku imenovali Etnični Makedonci, v grščini pa Slavomakedonci.

Na mizi sta bila tudi predloga Severna Makedonija in Zgornja Makedonija.

Makedonci so v Skopju leta 2011 postavili kip Aleksandra Velikega in takrat zaostril odnose z Grčijo. | Foto: Reuters Makedonci so v Skopju leta 2011 postavili kip Aleksandra Velikega in takrat zaostril odnose z Grčijo. Foto: Reuters

Dolga brada spora

Spor okoli imena in napeti odnosi z Grčijo Makedonijo spremljajo od osamosvojitve naprej. Leta 1993 je bila v ZN sprejeta pod začasnim imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (v angleški različici FYROM), vseeno pa jo je več kot 120 držav takrat priznalo pod imenom Republika Makedonija.

Zaradi sporov okoli imena Grčija od leta 2005 blokira začetek pristopnih pogajanj o vstopu Makedonije v EU in članstvu v Natu. V Grčiji je namreč pokrajina z enakim imenom.

V Atenah so se bali, da bi lahko Makedonija, če bi priznali to ime države, zahtevala ozemlje na severu Grčije.

Ne spreglejte