Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

Srebrenica Potočari

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 9.46

6 let, 7 mesecev

Po 21 letih boleč spomin še živi (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Srebrenica, Potočari | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ob obletnici pokola Bošnjakov v Srebrenici je v Potočarih potekala spominska slovesnost, na kateri pa ni bilo srbskih predstavnikov. Obletnico so z minuto molka obeležili tudi v Ljubljani.

V spominskem centru so 21 let po enem najhujših zločinov na ozemlju Evrope po 2. svetovni vojni pokopali 127 žrtev genocida, ki ga je v Srebrenici 11. julija 1995 izvedla vojska Republike Srbske. Do zdaj so v spominskem centru pokopali 6.377 bošnjaških žrtev. Najmlajša žrtev, ki jo bodo tokrat pokopali, je bila v času zločina stara 14 let.


Srebrenica, dve zgodbi (video)


Na tokratni spominski slovesnosti ni bilo predstavnikov Srbije, saj je organizacijski odbor sprejel odločitev, da "državni vrh Srbije 11. julija v Potočarih ni zaželen," kar je odraz poslabšanja srbsko-bošnjaških odnosov. Lansko spominsko slovesnost je zaznamoval napad na srbskega premierja Aleksandra Vučića, ki so ga obmetavali s kamenjem.

Žrtev genocida v Srebrenici so spomnili tudi v Sloveniji. Z minuto molka so se jim poklonili zbrani na Prešernovem trgu v Ljubljani, pa tudi poslanci. Predsednik DZ Milan Brglez je izpostavil potrebo po skrbi za to, da srebreniški kriki groze ne bodo nikoli pozabljeni.

Karadžić obsojen, Mladiću še sodijo

Tokratna spominska slovesnost je prva, odkar je haaško sodišče na 40 let zapora obsodilo nekdanjega predsednika Republike Srbske in vrhovnega poveljnika njenih oboroženih sil Radovana Karadžića zaradi genocida v Srebrenici ter zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Muslimani med vojno v BiH.

Med sorodniki in prijatelji ter tudi preživelimi spomin na dogodke pred dvema desetletjema še živi. Vojska bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića je julija 1995 zavzela območje Srebrenice, ki je bilo varna cona pod nadzorom Združenih narodov. Tedaj je izginilo več kot osem tisoč Bošnjakov, svet pa so obšle grozljive podobe sestradanih moških in dečkov v taborišču. Sojenje Mladiću v Haagu še traja.

Ne spreglejte