SiolNET. Novice Svet
4,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plenković razrešil pridržanega ministra Horvata

4,13

termometer

Hrvaška minister | Darko Horvat (v sredini) naj bi bil osumljen zlorabe položaja v času, ko je bil minister za gospodarstvo. | Foto: Reuters
Darko Horvat (v sredini) naj bi bil osumljen zlorabe položaja v času, ko je bil minister za gospodarstvo. Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes razrešil ministra za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darka Horvata, ki so ga pridržali zaradi suma zlorabe položaja. S tem je Plenković odobril prošnjo Horvata, ki je prosil za razrešitev.

Hrvaška policija je danes zjutraj pri Horvatu v Međimurju opravila hišno preiskavo. Kasneje so ga odpeljali na zaslišanje v Zagreb. Horvata v sodelovanju s policijo preiskuje hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), osumljen pa naj bi bil zlorabe položaja v času, ko je bil med letoma 2018 in 2020 minister za gospodarstvo.

Iz Uskoka so sporočili, ne da bi navedli ime, da zaradi suma zlorabe položaja skupno preiskujejo šest oseb, med njimi človeka, ki je bil minister za gospodarstvo leta 2018. Gre za dodeljevanje nepovratnih sredstev v višini 2,6 milijona kun (okoli 345 tisoč evrov) podjetnikom, pri katerih je imel interes eden od sostorilcev ministra, čeprav podjetniki niso izpolnjevali kriterijev razpisa.

Plenković je danes na novinarski konferenci že napovedal, da če bo Horvat ostal v zaporu, ne more biti več minister. Ob tem je še zagotovil, da v parlamentu ohranjajo večino in da predčasne parlamentarne volitve niso potrebne.

Plenković od državnega odvetništva terja pojasnila

Hrvaški premier Andrej Plenković je državno odvetništvo sicer pozval, da se izreče o razlogih za aretacijo Horvata. "To je trenutek, ko bi glavna državna odvetnica morala stopiti pred kamere in pojasniti, kaj so razlogi za tako hitro aretacijo ministra," je hrvaški premier dejal na novinarski konferenci in izrazil pričakovanje, da bodo pristojni postregli z informacijami in dokazi za akcijo.

Vrh EU - Zahodni Balkan. Andrej Plenković | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"V tem trenutku se mi ta poteza zdi nesorazmerna, verjamem pa, da postopki potekajo zakonito," je še dejal Plenković, ki meni, da čas Horvatove aretacije ni izbran naključno. Ob tem je zagotovil, da na Hrvaškem ni nobenih izrednih razmer.

Predsednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić je medtem poudaril, da mora Horvat oditi iz vlade in da bodo rezultati policijske preiskave temelj za odločitev stranke o podpori vladi. Kot je še dejal Čačić, je to prva aretacija ministra v času njegovega mandata na Hrvaškem, zadeve pa, da ne gre niti podcenjevati niti relativizirati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin