Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
16.06

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

schengenska meja schengen Andrej Plenković

Nedelja, 29. 10. 2023, 16.06

5 mesecev, 3 tedne

Plenković: Nadzor meja znotraj schengna ne preprečuje terorizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Andrej Plenković | "Trenutno smo priča temu, da ljudje letijo v Sarajevo ali Srbijo z letali kot turisti in se potem v enem dnevu iz turistov spremenijo v nezakonite migrante, ki vodijo tihotapske skupine čez zeleno mejo," je dejal Plenković. | Foto Guliverimage

"Trenutno smo priča temu, da ljudje letijo v Sarajevo ali Srbijo z letali kot turisti in se potem v enem dnevu iz turistov spremenijo v nezakonite migrante, ki vodijo tihotapske skupine čez zeleno mejo," je dejal Plenković.

Foto: Guliverimage

Nadzor meja znotraj schengna ne preprečuje terorizma in porasta ekstremizma, je v pogovoru za televizijo France 24, objavljenem v petek, ocenil hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da je rešitev varovanje zunanjih meja EU in uskladitev vizumske politike Bosne in Hercegovine ter Srbije s politiko Bruslja.

Slovenija je nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je uvedla 21. oktobra, potem ko je to na slovenski meji storila Italija, pretekli petek podaljšala za 20 dni oziroma do 19. novembra. Na vprašanje o slovenski uvedbi nadzora je Plenković dejal, da je Ljubljana pri tem le sledila odločitvi Rima.

"Verjamem, da je to signal javnemu mnenju in državljanom, da so vlade bolj zaskrbljene zaradi varnosti. Toda ali bo taka poteza res preprečila teroristične napade ali porast ekstremizma? Mislim, da ne," je ocenil predsednik hrvaške vlade. Po njegovih besedah bi morali v ta namen okrepiti sodelovanje policij, izmenjati čim več informacij in varovati zunanje schengenske meje.

Nujno, da BiH in Srbija uskladita svoji vizumski politiki s politiko EU

Dodal je, da je za obvladovanja migracij po t. i. vzhodnosredozemski poti poleg krepitve nadzora na grško-turški in bolgarsko-turški meji nujno tudi, da BiH in Srbija uskladita svoji vizumski politiki s politiko EU. "Trenutno smo priča temu, da ljudje letijo v Sarajevo ali Srbijo z letali kot turisti in se potem v enem dnevu iz turistov spremenijo v nezakonite migrante, ki vodijo tihotapske skupine čez zeleno mejo," je dejal Plenković.

Podobno kot Italija je tudi Slovenija med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora na meji navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

Premier Robert Golob je v četrtek na vrhu EU v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Italija nadzor na meji s Slovenijo odpravila do božiča, tako da bo lahko zatem to na meji s Hrvaško in Madžarsko naredila tudi Slovenija. V Rimu so sicer že nakazali, da bi lahko nadzor predvidoma potekal celo zimo, uradne potrditve italijanske vlade o morebitnem podaljšanju pa še ni bilo.

Andrej Plenković
Novice Plenković: Uvedba mejnega nadzora mora biti skrajni ukrep
Robert Golob in Karl Nehammer
Novice Golob v podpis pisma premierjev o plinovodni povezavi med terminalom na Krku in Bavarsko
Ne spreglejte