Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2017,
16.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

12

Natisni članek

Hrvaška Slovenija BiH Agrokor Andrej Plenković

Nedelja, 8. 10. 2017, 16.50

6 let, 6 mesecev

Plenković: Hrvaške pri vstopu v schengen ne blokira nihče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

12

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaški premier Plenković je v hrvaškem saboru zatrdil, da želi Hrvaška odprta vprašanja meja s svojimi sosedami reševati z dialogom in v duhu dobrososedskih odnosov. Dotaknil se je tudi vprašanja Agrokorja in zavrnil mnenja iz Sberbanke, da je Hrvaška Todorićev koncern nacionalizirala in da bi zato morala vrniti njegove dolgove.

"Za nas obstaja samo dobra volja, da v duhu dobrososedskih odnosov, evropskem duhu rešujemo odprta vprašanja meja v dialogu s Slovenijo, da prijateljem v Bosni in Hercegovini pojasnimo, da Pelješki most tudi v najbolj kreativni različici ne more biti nikjer drugje kot na hrvaškem ozemlju," je obiskovalcem med dnevom odprtih vrat v saboru pojasnjeval hrvaški premier Andrej Plenković.

Sabor je dan odprtih vrat pripravil ob današnjem dnevu neodvisnosti, ki ga na Hrvaškem praznujejo na obletnico dneva, ko je sabor 8. oktobra leta 1990 razglasil neodvisnost hrvaške države.


Preberite še: 

-> Agrokor: vse se je vedelo, a načrtno spregledalo

-> Cerar je dal košarico Plenkoviću, Šuklje: Ravnal je prav

-> Arbitraža: ali preiskovalci v prisluškovalni aferi res še tavajo v temi? #video

-> Arbitraža: slovenski naivnosti ni videti konca

-> Izetbegović gradnjo mostu na Pelješac pogojuje z ureditvijo meje s Hrvaško


Plenković: Hrvaške njene sosedske države ne blokirajo

Na dan odprtih vrat v saboru imajo državljani možnost, da se brez poprejšnje najave srečajo s predsednikom parlamenta in poslanci. Letos se je dogodka prvič udeležil tudi premier Plenković in odgovarjal na vprašanja državljanov.

Eno od državljank je zaskrbelo, da sosednje države Hrvaško "v vsem blokirajo", pa naj si gre za vstop v schengen ali za gradnjo mostu na Pelješac. Plenković je zatrdil, da ni tako.

Most na Pelješac ne bo stal nikjer drugje kot na hrvaškem ozemlju, je opozoril hrvaški predsednik vlade. | Foto: Printscreen Zimbio Most na Pelješac ne bo stal nikjer drugje kot na hrvaškem ozemlju, je opozoril hrvaški predsednik vlade. Foto: Printscreen Zimbio

"Edino, kar ste slišali, je bilo nestrinjanje z našo ambicijo, da vstopimo v OECD," je dejal hrvaški premier in dodal, da večina odprtih vprašanj s sosedami izvira še iz obdobja osamosvojitve.

Vendar pa je bila po besedah Plenkovića hrvaška zunanja politika do teh vprašanj vseskozi jasna. Po mnenju Zagreba so meje nekdanjih jugoslovanskih republik na dan 25. junija 1991 postale meje samostojnih držav, ki so nastale, je poudaril Plenković.

Ni pa še rešen proces ugotovitve teh meja, pri čemer se Hrvaška zavzema za uporabo načela razmejitve katastrskih občin, je še dodal.

Premier zatrdil, da ne gre za nacionalizacijo Agrokorja

Plenković se je dotaknil tudi vprašanja Agrokorja in zavrnil besede enega od voditeljev ruske Sberbanke, da bi morala Hrvaška povrniti Agrokorjeve dolgove, ker naj bi ta koncern nacionalizirala.

Posebni zakon o Agrokorju omogoča le vzpostavitev izredne uprave v časovno omejenem obdobju, je dejal in poudaril, da je bila Sberbanka kot upnica o dogajanju v koncernu polno obveščena od vsega začetka.

Plenković je poudaril, da zakon o Todorićevem Agrokorju omogoča vzpostavitev izredne uprave le v časovno omejenem obdobju. | Foto: STA , Plenković je poudaril, da zakon o Todorićevem Agrokorju omogoča vzpostavitev izredne uprave le v časovno omejenem obdobju. Foto: STA ,

"Njihovi predstavniki so sodelovali v pogovorih tako z nekdanjo upravo kot z vlado in v okviru koordinacije različnih bank, ki so ključni upniki. Imajo vse informacije in mislim, da njihovi pravniki zelo dobro vedo, kaj je bil smisel izredne uprave. Zato odklanjam tezo o nacionalizaciji," je dejal Plenković.

"Verjamem, da imajo legitimen interes, da branijo svoj denar. Vendar je prav tako treba povedati, da tedaj, ko so dajali ta denar, niso vprašali ničesar ne vas, ne mene, ne vlade. Gre za komercialno banko, ki je odgovorno sprejemala odločitve o tako velikem kreditiranju, zdaj pa so v procesu prestrukturiranja in poravnave eden od akterjev," je še povedal hrvaški premier.

Ne spreglejte