Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

8

Natisni članek

arbitraža Arbitražni sporazum Borut Šuklje Miro Cerar Andrej Plenković

Petek, 22. 9. 2017, 10.12

6 let, 7 mesecev

Cerar je dal košarico Plenkoviću, Šuklje: Ravnal je prav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

8

Plenković | Foto STA

Foto: STA

Hrvaški premier Andrej Plenković ne želi sestanka s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, ker ne želi urejati vprašanja arbitražne sodbe, meni nekdanji diplomat Borut Šuklje. Hrvaški politolog Žarko Puhovski pa pravi: "Rešitev imamo vsi pred očmi, a nihče noče o njej govoriti."

Premier Miro Cerar je zaradi govora hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Generalni skupščini ZN v New Yorku odpovedal pred dvema dnevoma dogovorjeno srečanje s hrvaškim kolegom. "S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln," pravi Cerar.

Nekdanji zunanji minister: Slovenija ni pripravljena na dialog

Nekdanji hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier je za hrvaške medije dejal, da Cerarjeva odpoved sestanka kaže na to, da Slovenija ni pripravljena na dialog. "Kar je naš premier povedal pred Generalno skupščino OZN, je znano hrvaško stališče. Nihče ni pričakoval, da ga bo Hrvaška spremenila," je dejal Stier in dodal, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum.

Šuklje: Uvod v Plenkovićev govor je bil pred enim tednom

"Plenković ne želi sestanka s Cerarjem, ker ne želi urejati vprašanja arbitražne sodbe. Z govorom v OZN neposredno po srečanju s Cerarjem, na katerem sta potrdila njuno srečanje v Zagrebu, je nakazal prav to, da mu srečanje ni v interesu. V nasprotnem primeru noben razumen politik, kar Plenković je, ne bi nastopal s tako trdimi tezami," pojasnjuje nekdanji diplomat Borut Šuklje

Kot pravi, je Plenković s svojim govorom želel pokazati, da za Hrvaško preprosto ne velja nikakršna mednarodna razsodba. Po njegovih besedah je bil uvod v ta nastop narejen pred enim tednom, ko je Plenković v Zagrebu sklical sestanek vseh parlamentarnih strank o alternativah za rešitev mejnega vprašanja med državama.


Preberite še:

-> Arbitraža: bo prijatelj Plenković nadigral prijatelja Cerarja?
-> Arbitraža: slovenski naivnosti ni videti konca


"Plenković ima pred seboj zelo naporna in trda pogajanja z Bosno in Hercegovino in Srbijo o mejnem vprašanju. Na primeru Slovenije skuša dokazovati, da je edina sprejemljiva tista rešitev, ki jo zagovarja Hrvaška, vse drugo je nesprejemljivo," meni nekdanji diplomat Borut Šuklje. | Foto: Matej Leskovšek "Plenković ima pred seboj zelo naporna in trda pogajanja z Bosno in Hercegovino in Srbijo o mejnem vprašanju. Na primeru Slovenije skuša dokazovati, da je edina sprejemljiva tista rešitev, ki jo zagovarja Hrvaška, vse drugo je nesprejemljivo," meni nekdanji diplomat Borut Šuklje. Foto: Matej Leskovšek

"To je edino dejstvo, ki ga lahko Cerar ponavlja"

"Plenković obljublja, da ima rešitev za izhod razmer, v katerih je Hrvaška, a se je izkazalo, da nima nič in da mu ostaja samo to, da arbitražne sodbe ne priznava. Cerar je ravnal prav, ker pri takem stališču lahko vsak nadaljnji pogovor pomeni samo zaostrovanje razmer. Za Slovenijo je mejno vprašanje s Hrvaško rešeno na osnovi sodbe arbitražnega sodišča. To je edino dejstvo, ki ga lahko Cerar ponavlja," pravi Šuklje in dodaja:

"Edino odprto vprašanje je, zakaj se je Plenković odločil za takšen nastop. Tukaj ne gre za vprašanje Slovenije. Plenković ima pred seboj zelo naporna in trda pogajanja z Bosno in Hercegovino ter Srbijo o mejnem vprašanju. Na primeru Slovenije skuša dokazovati, da je edina sprejemljiva tista rešitev, ki jo zagovarja Hrvaška, vse drugo je nesprejemljivo."

"Rešitev imamo vsi pred očmi, a nihče noče o njej govoriti"

Cerarjeva odpoved je po mnenju hrvaškega predavatelja politične filozofije in analitika Žarka Puhovskega znak, da formalna, površna diplomacija resnih težav ne rešuje. "Oba premierja sta poudarjala, da so medsebojni odnosi dobri, da komunicirata kulturno in dostojno, a to ne rešuje težave, dokler ne pridemo do vsebine, to se pa na formalnem sestanku ne more zgoditi, ker so razlike prevelike," je prepričan.

"Formalna diplomacija ne rešuje resnih težav," meni hrvaški analitik Žarko Puhovski. | Foto: YouTube "Formalna diplomacija ne rešuje resnih težav," meni hrvaški analitik Žarko Puhovski. Foto: YouTube

Pričakuje, da bosta tako slovenska kot hrvaška stran vztrajali pri svojem in imata za to vsaka svoje dobre argumente. "Mislim, da imamo rešitev vsi pred očmi, a nihče noče o njej govoriti, in sicer da se de facto prizna arbitražno odločbo, pravno pa, da se to oblikuje kot dvostranski sporazum. To je rešitev, ki bi načeloma morala zadovoljiti obe strani, če bosta zmogli vzdržati notranje napetosti, ki se zdijo v Sloveniji veliko večje kot na Hrvaškem."

Puhovski: Pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji rešitve ne bo

Puhovski meni, da državi skupne rešitve pred volitvami v Sloveniji ne bosta zmogli najti. "Hrvaška ima prednost: Slovenija mora pri določitvi meje vztrajati pri spremembi obstoječega stanja, zato je ali prisiljena sprejeti to, da se Hrvaška noče umakniti s sredinske črte, ali da izvede agresivne akcije, ki jo bodo pred svetom privedle v neugoden položaj."

Po analitikovem mnenju ta spor vpliva predvsem na odnose na meddržavni ravni, na medosebne pa ne več. "Razlog za optimizem je dejstvo, da so tisoči in tisoči slovenskih turistov počitnikovali na Jadranu, a ni bilo nobenega incidenta. Očitno ljudje tega spora ne dojemajo več tako resno kot pred nekaj leti," sklene Puhovski.

Ne spreglejte