SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planet TV: BBC-ju se je uspelo vtihotapiti v Severno Korejo

1

termometer

Britanski televiziji BBC je pod krinko uspelo priti v sicer neverjetno zaprto Severno Korejo. A pri tem so izkoristili londonske študente, s tem pa ogrozili njihova življenja.

Konec marca so namreč študentje dobili dovoljenje za strokovno ekskurzijo, BBC pa se jim je pod krinko pridružil ter skrivaj snemal oddajo. Študente so torej izkoristili za živi zid.

Le redki stopijo na tla severnokorejskega podeželja in v realno življenje ljudi. Mediji bi tako naredili vse, da se prebijejo do avtorskih posnetkov iz Severne Koreje.

"Pred odhodom so študentom povedali, da se jim bo morda pridružil novinar. Pišoči novinar. V resnici pa so bili novinarji trije in snemali dokumentarec," je povedala generalna sekretarka študentskega sindikata LSE Alex Peters-Day.

BBC naj bi izkoristil osemdnevno študentsko ekskurzijo za snemanje dokumentarnega filma Panorama.

"Ko so se približevali Severni Koreji, smo jim natančno povedali, zakaj je zraven BBC-jeva ekipa," pa je poudaril Ceri Thomas, vodja programa BBC NEWS.

Svet lahko dogajanje v Severni Koreji spremlja le prek posredovanih posnetkov tamkajšnje agencije. Večinoma gre za množična zborovanja, vojaško izkazovanje mišic in čaščenje voditelja Kim Džong Una.

Trije novinarji, med njimi ugledni John Sweeney, naj bi študentom lagali in jih za potrebe oddaje izkoristili kot živi ščit v režimu s strogimi prepovedmi in kaznimi. "Povedali so jim, zakaj gre zraven novinar," vztraja Thomas.

"Kakorkoli, študenti niso imeli dovolj in natančnih podatkov," je kritična Alex-Petersova.

Pri BBC-ju dejanje upravičujejo, rekoč, da je šlo pri snemanju filma za javni interes, saj gre za najbolj zatiralsko državo, ki grozi z jedrsko vojno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin