Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
1.10

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Severna Koreja veleposlaništvo varnost

Petek, 5. 4. 2013, 1.10

4 leta, 3 mesece

Pjongjang pozval tuja veleposlaništva k evakuaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Severna Koreja je številne države po Evropi obvestila, da po 10. aprilu ne more zagotoviti varnosti tujih veleposlaništev v svoji prestolnici. Ban Ki Mun je državo pozval, naj spremeni svojo smer.

V času povečevanja jedrskih napetosti je Rusijo, Veliko Britanijo in druge evropske države v dopisu pozvala k evakuaciji diplomatskega osebja.

Dopise so države prejele, potem ko je danes Severna Koreja po dneh stopnjevanja groženj z vojno na vzhodno obalo premestila še drugo raketo srednjega dosega.

"V primeru konflikta ne bo zagotovljene varnosti veleposlaništev" "V dopisu so zapisali, da od 10. aprila vlada v primeru konflikta ne bo mogla zagotoviti varnosti veleposlaništev in mednarodnih organizacij," so sporočili iz britanskega zunanjega ministrstva. Kot so dodali, to razumejo kot spraševanje, ali namerava diplomatsko osebje zapustiti državo, in ne kot nasvet, naj to storijo.

Dodali so še, da razmišljajo, kakšne korake bodo sprejeli, in izpostavili, da je Severna Koreja po dunajski konvenciji zavezana zaščititi diplomatske misije.

Tudi Rusija, ki ima relativno tesne odnose s Pjongjangom, je prejela dopis. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je povedal, da je glede tega v tesnih stikih z zaveznicami, tudi s Kitajsko, kot tudi z ZDA ter vsemi udeleženci zamrznjenih šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu. "Dopis so prejela vsa veleposlaništva v Pjongjangu in skušamo razjasniti situacijo," je dejal Lavrov, ki je sicer na obisku v Uzbekistanu.

Tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Pjongjangu Denis Samsonov je pred tem danes dejal, da so na veleposlaništvu prejeli dopis severnokorejskega zunanjega ministrstva, v katerem so jim predlagali, da "preučijo vprašanje evakuacije veleposlaništva". Dodal je, da so trenutno v fazi odločanja, da pa so razmere v prestolnici "povsem mirne".

Severnokorejsko ministrstvo pripravljeno pomagati pri evakuaciji V Sofiji je tiskovni predstavnik bolgarskega zunanjega ministrstva Dimitar Japrakov sporočil, da je Pjongjang poslal pisma Bolgariji in drugim članicam Evropske unije, v katerih jih je pozval, naj razmislijo o umiku diplomatskega osebja iz Pjongjanga iz varnostnih razlogov. Dodal je, da je pismo podpisal namestnik zunanjega ministra Severne Koreje.

Po njegovih besedah je severnokorejsko zunanje ministrstvo poklicalo vse tuje veleposlanike v Pjongjangu in jim sporočilo, da so jim pripravljeni pomagati, če bi želeli evakuirati osebje.

Dodal je, da se bodo v soboto sestali vodje misij članic EU v Pjongjangu na pogovorih o skupnem stališču in skupni akciji.

Tudi češko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so prejeli pismo, in poudarili, da ima vsako češko veleposlaništvo načrt ravnanja v primeru kriznih razmer. Če bo potrebno, bodo veleposlaništvo, kjer so štirje zaposleni, tudi izpraznili.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval Severno Korejo, naj spremeni svojo smer, češ da je šla predaleč v svoji retoriki napovedovanja vojne.

Ban je izrazil zaskrbljenost, da bi imela vsaka "nezaželena kriza" na Korejskem polotoku "zelo resne posledice". Na novinarski konferenci v Madridu je dejal, da "jedrska grožnja ni igra, je zelo resna". "Mislim, da so šli (Severna Koreja, op. a.) predaleč v svoji retoriki," je dodal. Vse vpletene strani je pozval, naj "umirijo razmere in se začnejo pogovarjati".

Banovo opozorilo je prišlo nekaj ur za tem, ko je Pjongjang sporočil, da je svojo raketo srednjega dosega premestil vzdolž svoje vzhodne obale. Na omenjeno balistično raketo po mnenju strokovnjakov sicer ne morejo namestiti jedrske konice.

Bela hiša: Grožnja vredna obžalovanja Pred tem je Severna Koreja obnovila grožnjo z jedrskim napadom na ZDA. Bela hiša je sporočila, da je grožnja "vredna obžalovanja, vendar znana" in da ZDA sprejemajo "vse potrebne preventivne ukrepe".

Rusija je sporočila, da so poskusi Pjongjanga, da krši odločitve Varnostnega sveta ZN-a, "odločno nesprejemljivi". To radikalno zaplete, če ne povsem ustavi možnosti obnovitve šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu, so še dejali v Moskvi. Pogovori, v katere so poleg Severne in Južne Koreje vpletene še Rusija, Kitajska, ZDA in Japonska, so nazadnje potekali konec leta 2008.

Zaskrbljenost nad rožljanjem z orožjem na polotoku jutranje tišine so sicer izrazile številne države. Avstralija pripravlja načrt evakuacije okoli sedem tisoč svojih državljanov iz Južne Koreje, premierka Julia Gillard in zunanji minister Bob Carr pa sta odpotovala v Kitajsko, eno zadnjih zaveznic Severne Koreje, da bi Peking pozvala k odločnejšemu pritisku na Pjongjang.

Britanski premier David Cameron je zaskrbljen zaradi groženj režima Kim Džong Una in trdi, da je najbolj izolirana država na svetu sposobna napasti ZDA in Anglijo. "Dejstvo je, da ima Severna Koreja raketno tehnologijo, a katero lahko doseže ZDA, če lahko doseže njih, pa lahko doseže tudi Evropo," je Cameron dejal na Škotskem.

Južnokorejska rušilca spremljata dogajanje na severu Južnokorejska mornarica je v morju okoli Korejskega polotoka namestila dva rušilca, ki bosta opazovala morebitno izstrelitev severnokorejske rakete, poročajo južnokorejski mediji. Severna Koreja je sicer na vzhodno obalo premestila še drugo raketo srednjega dosega.

7600-tonska rušilca tipa aegis sta opremljena z radarjem SPY-1, ki lahko z razdalje 1000 kilometrov spremljata več sto objektov hkrati. "Če bo Severna Koreja izstrelila raketo, bomo sledili njeni poti," je pojasnil visok mornariški častnik.

Ladji bosta spremljali dogajanje na obeh straneh Korejskega polotoka. Severna Koreja je na vzhodno obalo premestila še drugo raketo srednjega dosega, ki ju je namestila na vozili, opremljeni z izstreliščem, poročajo južnokorejski mediji.

Raketi bi lahko dosegli "precejšno razdaljo" - Japonsko, Južno Korejo in ameriške vojaške baze na tihomorskem otoku Guam, je v parlamentu povedal južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin. Ne bi pa mogli doseči ameriške celine, s čimer grozi Pjongjang.

Washington je kljub temu sprejel "vse potrebne varnostne ukrepe", je v četrtek pojasnil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney. Iz Pentagona so sporočili, da nameščajo rakete, ki bi prestregle balistične rakete, usmerjene proti Guamu.

Ne spreglejte