Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
21.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ciper elektrika

Nedelja, 12. 5. 2013, 21.49

7 let, 12 mesecev

Petdeset let brezplačne elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Severni Ciper že od leta 1963 brezplačno troši elektriko južnega Cipra, ki jim sedaj želi poslati račun.

Ciper je razdeljen že od leta 1974. Ker Turške republike Severni Ciper ne prizna nihče razen Turčije, imajo veliko težav z oskrbo. Tudi z elektriko. A pri tem si niso dali motiti. Ker so že pred delitvijo otoka trošili elektriko iz elektrarn na jugu, so se tudi po razpadu skupne države odločili, da jo bodo trošili še naprej. Grški Ciprčani je niso odklopili in tako je vse ostalo kot prej. Svojo elektrarno so postavili šele leta 1996.

Do sedaj. Ko se je južni Ciper odločil, da bi nekomu izstavil račun za porabljeno elektriko. Prah je v intervjuju dvignil Christos Toufexis, eden izmed direktorjev ciprskega podjetja za elektrooskrbo, ko je dejal, da turški Ciprčani elektrike niso plačali od leta 1963 ter da se je potrudil in izračunal, koliko jim dolgujejo. K temu je dodal še obresti in inflacijo, tako da bi z dobljenim denarjem lahko rešili ciprsko bančno krizo. Izračunal je, da bi bil račun visok približno milijardo evrov.

Toda vprašanje je, komu naj pošljejo račun. „Če tega ne more plačati Severni Ciper, pa naj plača Turčija, ki je povzročila razdelitev otoka in sedaj finančno pomaga severu. Torej lahko tudi plačajo račun,“ je prepričan elektro direktor.

Politično vroče vprašanje Seveda pa na Cipru nič ni tako preprosto. Še posebno zato, ker med država niti ni razčiščeno, kod koga sploh priznava kot pravni subjekt. Za južni Ciper je sever okupirano območje, ki so ga zavzele turške sile, ko se je Ciper leta 1974 odločil, da bi se priključil Grčiji. Zato je tudi ta izjava enega od direktorjev podjetja za elektrooskrbo naletela na političen odmev, saj posredno priznava državo Severni Ciper. Tiskovni predstavnik podjetja je medijem takoj začel razlagati, da dotični direktor ni pooblaščen za take izjave ter da to niso uradne izjave podjetja.

Prav tako je zavrnil trditev, da gre za milijardo evro. Po njihovih izračunih naj bi bilo vsega skupaj za 262 milijonov evrov neplačane elektrike in nikoli ni bilo govora o kakšnih obrestih. Prav tako je opozoril, da računa ne bi poslali na sever, temveč ciprski vladi, potem pa naj se oni odločijo, koga na drugi strani priznavajo in naj mu pošljejo račun.

Naj nas najprej priznajo Na severnem delu otoka pa so bili nad izjavami o računu navdušeni. Pa ne zato, ker bi ga želeli plačati, temveč zato, ker je to za njih znak, da jih južni bivši bratje kljub vsemu priznavajo kot državo. „Južni Ciper ne prizna naše države, toda želi naš denar,“ je opozoril profesor ekonomije Vedat Yorcu iz Severnega Cipra: „Najprej naj nas priznajo kot Turško republiko Severni Ciper, potem pa se bomo lahko o takih stvareh pogovarjali na meddržavni ravni.“

Opozoril je tudi, da so Britanci v času ko je bil otok kolonija elektrarne zgradili za dobrobit vseh prebivalcev otoka, se pravi tudi severnega dela. Leta 2011 ko je bila na južnem delu zaradi eksplozija ustavljena elektrarna, so prebivalci južnega dela trošili elektriko iz severnega dela. Prav tako bi lahko odprli vprašanje, kdo je komu kaj dolžan za vodooskrbo otoka.

Tako je tudi elektrika na otoku postala del velike politike in vprašanje je, kdaj – če sploh – bodo račun izstavili in dejansko plačali.

Ne spreglejte