SiolNET. Novice Svet
1,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pariz kot vojno območje, v Bordeauxu gorela mestna hiša #video

1,57

termometer

Deveti dan protestov proti pokojninski reformi je minil v znamenju izgredov ter blokad železniških postaj, cest in pariškega letališča. V mestu Bordeaux so protestniki zažgali mestno hišo, v Parizu pa so goreli kioski in kupi smeti, ki se zaradi stavke smetarjev kopičijo na ulicah. Na terenu je bilo 12 tisoč policistov, uporabiti so morali tudi solzivec. Naslednji shod naj bi bil v torek. 

Deveti dan stavk in demonstracij proti pokojninski reformi je po podatkih organizatorja na ulice Francije prišlo 3,5 milijona oziroma po podatkih policije 1,8 milijona protestnikov. 

 V Parizu, kjer se je zbralo okoli 120 tisoč ljudi, so demonstracije prerasle v nasilje. Že čez dan je bilo ranjenih 149 policistov, 172 protestnikov pa so pridržali. Dan je minil v znamenju blokad železniških postaj, cest in dela pariškega letališča Charles De Gaulle.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

Med protestniki so bili učitelji in drugi javni delavci, ki so na ulice prišli, da bi pokazali svojo jezo, potem ko je vlada upokojitveno starost dvignila z 62 na 64 let.

V osrednjem delu Pariza so bili protesti na splošno mirni, piše agencija Reuters, manjše skupine anarhistov, imenovane Črni blok, pa so razbijale izložbe, uničevale ulični inventar in restavracijo McDonalds. 

V okolici Pariza so za javnost zaprli več znamenitosti, med njimi Eifflov stolp, Versajsko palačo in Slavolok zmage.

V Parizu je bilo 800 tisoč protestnikov, ministrstvo pa navaja številko 119 tisoč. Na terenu je bilo okoli 12 tisoč policistov, piše agencija dpa.

Napeto je bilo tudi v mestih Bordeaux, Nantes in Rennes, poročajo francoski mediji. V Bordeauxu je pred mestno hišo zagorel ogenj in poškodoval vhod na kolonado, ki vodi v preddverje stavbe. Enega moškega so aretirali. Ni jasno, kdo je zanetil požar, ki pa so ga gasilci hitro pogasili.

Po podatkih organizatorjev protestov je v četrtek na ulice po vsej Franciji prišlo 3,5 milijona protestnikov, medtem ko policija trdi, da je bilo deveti dan mobilizacije proti reformi na ulicah 1,8 milijona ljudi.

Macron želi, da bi reforma začela veljati do konca leta 

Francoski sindikati so za "eksplozivne razmere" v državi obtožili vlado in delavce pozvali, naj nadaljujejo proteste proti reformi. V luči tega so pozvali k novemu, že desetemu dnevu stavk in protestov po vsej državi prihodnji torek.

Obisk Karla III. v Franciji preložen zaradi protestov

Obisk britanskega kralja Karla III. v Franciji, kjer so ga pričakovali to nedeljo, je bil zaradi protestov proti pokojninski reformi preložen, je danes sporočilo francosko predsedstvo. To bi bil prvi državniški obisk Karla III. v tujini v času njegove vladavine, ki pa je bil zadnje dni zaradi napovedanih novih protestov v državi vse bolj negotov.

Sporna pokojninska reforma, ki jo je francoska vlada pretekli teden s pomočjo ustavnih pooblastil sprejela mimo parlamenta, predvideva zvišanje upokojitvene starosti z 62 na 64 let in podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno. Trenutno jo preučuje francoski ustavni svet. Datum, ko naj bi se o njej izrekel, ni znan, navaja dpa.

Reforma je po mnenju vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne, francoski predsednik Emmanuel Macron pa si želi, da bi začela veljati do konca leta.

  Emmanuel Macron Novice Francoska vlada prestala glasovanji o nezaupnici Protesti v Franciji Novice Položaj v Franciji kritičen: protesti zaradi pokojninske reforme po vsej državi ovirajo promet #video

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin