Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
17.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

cerkev spolna zloraba

Sreda, 6. 2. 2013, 17.18

8 let

Papežev preiskovalec spolnih zlorab medijem: Cerkvi ste naredili uslugo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novopečeni vatikanski preiskovalec spolnih zlorab Robert Oliver se je zahvalil medijem za poročanje o pedofilih znotraj vrst katoliške cerkve.

Papež Benedikt XVI. je decembra lani imenoval bostonskega duhovnika Roberta Oliverja, ta je sicer pred leti uspešno vodil preiskavo spolnih zlorab v bostonski katoliški cerkvi, za preiskovalca, ki bo natančneje preiskal obtožbe spolnih zlorab v Vatikanu. Oliver pa je ameriškim medijem priznal, da so katoliški cerkvi naredili uslugo, ker so agresivno poročali o zlorabljanju otrok, saj so ji tako pomagali, da se sooči z resnico, piše Dnevnik.hr.

"Naredili ste nam uslugo, saj se s tem moramo soočiti" "Mislim, da ste nam tisti, ki se niste zadrževali, naredili uslugo, saj se s tem moramo soočiti," je v torek na novinarski konferenci dejal Robert Oliver, sicer specialist za kanonsko pravo. "Oni so pripomogli k ohranjanju energije, če se tako izrazim, da se ohrani zagon, da smo lahko pošteni in pregledni in da napnemo vse moči v soočenju z resnico," je na vprašanje, ali je bila vloga agresivnih ameriških medijev blagoslov za katoliško cerkev, odgovoril Oliver.

Odkar se je leta 2002 razvedelo za spolne zlorabe otrok v bostonski škofiji in se je škandal razširil po vsem svetu, so nekateri cerkveni uradniki obtoževali medije neodgovornega novinarstva in pretiravanja. Neki latinskoameriški kardinal je takrat celo dejal, da je spolno zlorabljanje otrok ameriška težava, ki so si jo izmislili mediji.

Na lanski konferenci so poslušali pripovedi žrtev zlorab Oliver je predstavil poročilo o lanski konferenci na temo zdravljenja in obnove katoliške cerkve, s katero so poskušali osvetliti težave in izkazati pripravljenost poslušati žrtve zlorab, da bi preprečili nadaljnje zlorabe. Lanska konferenca je sicer skupaj zbrala 200 škofov, vodij verskih redov, žrtev zlorab in psihologov. Na vprašanje, ali katoliška cerkev še danes zanika svojo težavo, je Oliver odgovoril: "Vse se najprej začne z zanikanjem, vendar razumemo, da bomo morali, če želimo to preprečiti, svojo težavo najprej razumeti."

"Mislim, da cerkveni voditelji in pripadniki cerkve niso nič drugačni od drugih ljudi. Naš prvi odziv je bil, da je nemogoče, da bi kdo to počel otrokom," je še povedal Oliver in dodal, da so našli pravi način, kako se odzvati na takšno dogajanje, in sicer z vzpostavitvijo vatikanskega oddelka za proučevanje spolnih zlorab.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo vsako leto prijavljenih 600 spolnih zlorab, ki so jih povzročili duhovniki.

Ne spreglejte