SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež v Vatikanu začel velikonočne slovesnosti

4

termometer

 | Foto:
Papež Benedikt XVI. je s krizmeno mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu začel velikonočne slovesnosti.

Med mašo, pri kateri duhovniki obnovijo duhovniške zaobljube, je izpostavil vse večjo brezbrižnost zahodnega sveta do krščanstva. Kot zgled vere pa je omenil svojega predhodnika Janeza Pavla II., ki bo 1. maja razglašen za blaženega.

"Na Zahodu so utrujeni od krščanske tradicije" Benedikt XVI. je ocenil, da so ljudje na Zahodu utrujeni od vere, krščanske tradicije jih dolgočasijo, vera v Jezusa Kristusa pa jih ne zanima več. Zahodni svet je zato pozval k več vere in strahu pred Bogom. Dejal je še, da svet "spričo vsega sramu, ki ga občutimo ob svojih neuspehih", ne bi smel pozabiti na svetle primere vere v Boga, kakršen je bil njegov predhodnik, papež Janez Pavel II.

Krizmene maše, ki jih poleg papeža darujejo tudi katoliški škofje, so ime dobile po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo. Pri teh mašah med drugim blagoslovijo olje.

Mašni darovi bodo namenjeni žrtvam na Japonskem Zvečer bo papež v lateranski baziliki obhajal spomin Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva. V spomin na zadnjo večerjo bo po Jezusovem vzoru, ki je svojim apostolom umil noge, tudi papež Benedikt XVI. isto storil 12 duhovnikom. Mašni darovi bodo tokrat namenjeni žrtvam potresa in cunamija na Japonskem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin