Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2011,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

papež september terorizem

Sobota, 10. 9. 2011, 18.10

8 let

Papež proti nasilju v božjem imenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Benedikt XVI. je ob deseti obletnici terorističnih napadov v ZDA poudaril, da se v imenu boga nikoli ne sme posluževati nasilja.

Na obletnico so se spomnili tudi talibani, ki pa so izpostavili, da bo ameriški napad na Afganistan, ki je sledil napadom 11. septembra 2001, za zmeraj ostal "madež na obrazu zahodne demokracije".

Papež moli za tisoče nedolžnih žrtev Papež je v pismu, ki ga je ob obletnici napadov poslal newyorškemu nadškofu, kardinalu Timothyju Dolanu, zapisal, da moli za tisoče nedolžnih žrtev "brutalnega napada" pred desetimi leti. Kot je dejal, so se napadalci izgovarjali, da delujejo v imenu boga, a "ponovno je treba jasno poudariti, da nobena okoliščina v nobenem primeru ne more upravičiti terorističnih dejanj".

"11. september kot izgovor za ameriški napad na Afganistan"

Predstavniki samooklicanega Islamskega emirata Afganistana pa so v današnjem sporočilu zapisali, da so bili napadi 11. septembra 2001 zlorabljeni kot izgovor za ameriški napad na Afganistan. "Afganistance 11.9. vsako leto spomni na dogodek, v katerem niso imeli nobene vloge, a so ga ameriški kolonialisti izrabili za izgovor in krinko za prelivanje krvi več deset tisoč nesrečnih in nedolžnih Afganistancev. In ta grozodejstva se še nadaljujejo," so zapisali.

Afganistanci bodo poslali Američane na smetišče zgodovine?! Priložnost so izkoristili tudi za poziv celotnemu svetu, "da pritisne na ameriške vojne hujskače in kolonialistične vladarje, da prenehajo požirati našo zemljo in naravne vire v imenu terorizma". "Drugače bodo Afganistanci, ki imajo neomejeno zmožnost za dolgo vojno, poslali Američane na smetišče zgodovine, kot so to naredili že z drugimi imperiji v zgodovini," so še zagrozili talibanski uporniki.

ZDA in Velika Britanija sta izgubili del "moralne avtoritete"

Tudi britanski premier David Cameron je v pogovoru za arabsko televizijo Al Džazira priznal, da sta ZDA in Velika Britanija izgubili del "moralne avtoritete" zaradi nekaterih ukrepov, ki sta jih sprejeli po terorističnih napadih v New Yorku in Washingtonu. Izpostavil je sicer predvsem vzpostavitev zapora za teroristične osumljence v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi.

Obama: ZDA ne bodo nikoli klonile pred nasiljem Ameriški predsednik Barack Obama pa je v rednem tedenskem nagovoru sodržavljanom zatrdil, da ZDA ne bodo nikoli klonile pred nasiljem, kakršno jim je zadala teroristična mreža Al Kaida. "Danes je Amerika močna, Al Kaida pa je na poti poraza," je dejal. "Čeprav se nahajamo v težkem obdobju, moramo gledati naprej, na prihodnost, ki jo skupaj gradimo. To vključuje dejstvo, da ostanemo močni in trdni spričo vsakršne grožnje," je dodal.

Kot je dejal, so v zadnjih dveh letih zajeli več visokih članov Al Kaide kot kadarkoli prej. Med drugim je bil maja letos ubit tudi vodja Osama bin Laden, ki naj bi ukazal napade v ZDA, ki so zahtevali skoraj 3000 smrtnih žrtev.

Ne spreglejte