Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 4. 2016,
11.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

papež Frančišek Grčija begunci migranti

Sobota, 16. 4. 2016, 11.11

6 let, 7 mesecev

Papež Frančišek z Lezbosa v Vatikan odpeljal 12 beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Frančišek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek se je na grškem otoku Lezbos srečal z begunci in prosilci za azil. Otroci so mu podarjali risbe, nekateri begunci pa niso mogli zadrževati solz sreče.

Papež Frančišek je današnji dan preživljal z begunci na Lezbosu, grškem otoku, ki je le osem kilometrov oddaljen od turške obale. V centru za begunce Moria se je srečal s 150 mladoletnimi begunci, nato pa še z 250 prosilci za azil. Ganjen je bil nad risbami, ki so mu jih podarili begunski otroci. "Te risbe želim na svoji mizi, ko se vrnemo v Vatikan," je dejal svojemu tajniku.

Skupaj z istanbulskim patriarhom Bartolomejem I. in pravoslavnim atenskim nadškofom Hieronimom II. so imeli v centru, kjer za ograjo biva okoli tri tisoč ljudi, kratek nagovor, podpisali so tudi skupno izjavo.


Italijanska La Repubblica poroča, da je papež v Vatikan odpeljal 12 beguncev - tri muslimanske družine. Gre za migrante, ki jih ne zadeva za marsikoga sporni dogovor med EU in Turčijo, saj so na Lezbos prispeli pred 20. marcem. Že pred meseci je Frančišek pozval vse italijanske župnije, naj sprejmejo vsaj eno begunsko družino. 

Poklonil se je žrtvam tragedije

Papež je obiskal begunski center Moria, kjer za ograjo biva tri tisoč ljudi.  | Foto: Papež je obiskal begunski center Moria, kjer za ograjo biva tri tisoč ljudi.

Papež je po kosilu z osmimi begunci v pristanišču Mitilini skupaj s prebivalci Lezbosa opravil molitev in se z minuto molka poklonil ljudem, ki so umrli v brodolomih v Egejskem morju. V spomin nanje so v morje vrgli tri vence.

Papež je med poletom na Lezbos svojo pot označil za pot, ki jo zaznamuje žalost. "Videli bomo najhujšo humanitarno katastrofo od druge svetovne vojne. Srečali bomo veliko ljudi, ki trpijo, bežijo in ne vedo, kam iti," je v pogovoru z novinarji dejal Frančišek. Iz Vatikana sicer sporočajo, da obiska ne gre razumeti kot politično vmešavanje ali kritiko dogovora med EU in Turčijo. "Povsem jasno je, da gre za humanitarni in ekumenski obisk," je poudaril tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi.

Ne spreglejte