SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papandreu pozval poslance svoje stranke k enotnosti

3

termometer

Grški premier George Papandreu je poslance svoje socialistične stranke (Pasok) pozval k enotnosti, da bi premagali dolžniško krizo.

Papandreu se je s poslanci sestal, ker sta poslansko skupino v znak protesta proti varčevalnim ukrepom zapustila dva poslanca.

"Država je pred zgodovinskim trenutkom"

Premier je pozval "vse, naj sodelujejo pri premagovanju te krize", in dodal, da je država pred "zgodovinskim trenutkom". "Pred nami so težka pogajanja in naslednji dnevi bodo ključni ... To so kritični trenutki za državo in moramo zagotoviti stabilnost," je poudaril.

"Izziv pred nami, trenutek, s katerim se soočamo, je zgodovinski. Ali bo Evropa ustvarjala zgodovino ali pa bo zgodovina izbrisala Evropsko unijo," je dejal Papandreu v dramatičnem pozivu.

Poslansko skupino sta zapustila dva poslanca

Vse več poslancev socialistične stranke glasno kritizira varčevalne ukrepe, ki jih od Grčije zahtevata EU in Mednarodni denarni sklad. "Zadnjih 18 mesecev so šli napori za rešitev problema s slabega na slabše," je izjavil poslanec Dimitris Linceris.

Poslansko skupino Pasoka sta zapustila dva poslanca, George Floridisin Hektor Nasiokas, v znak protesta zaradi vladne gospodarske politike in neuspeha v pogajanjih s konservativci glede oblikovanja vladne narodne enotnosti.

Državna televizija je poročala, da bo Papandreu izvedel načrtovano preoblikovanje vlade in zahteval glasovanje o zaupnici novi vladi, kar pa naj se ne bi zgodilo pred nedeljo.

Opozicija je zavrnila ponudbo za oblikovanje velike koalicije

Papandreu je sicer preoblikovanje vlade napovedal za danes. Za to se je odločil, ker so opozicijski konservativci zavrnili njegovo ponudbo za oblikovanje velike koalicije.

Grški mediji so pred tem glasno ugibali, da bo Papandreu ponudil odstop, če bi mu s tem uspelo doseči dogovor o veliki koaliciji s konservativci, ki bi se nato spopadla z veliko dolžniško krizo.

Po poročanju medijev si je Papandreu s ponudbo vodji opozicijskih konservativcev Antonisu Samarasu želel zagotoviti podporo pri novih reformah, ki so potrebne za pridobitev dodatne finančne pomoči prezadolženi državi.

Van Rompuy: Prevzemite odgovornost

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je medtem preko twitterja pozval "grško vlado ter vse grške politike in gospodarske voditelje naj prevzamejo odgovornost". Kot je poudaril, sedaj ni čas za strankarsko politiko, saj je preveč na kocki in grški državljani se tega zavedajo.

"Oni in ostale članice evro območja zahtevajo, da odgovorni trdno vzamejo v roke gospodarsko prihodnost Grčije. Zdaj je čas za enotnost v akciji in ne za ločenost," je še poudaril Van Rompuy.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin