Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2020,
21.18

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

4

Natisni članek

Koronavirus Španija

Sreda, 22. 4. 2020, 21.18

3 leta, 12 mesecev

pandemija novega koronavirusa po svetu

V ZDA prek 45.000 smrtnih žrtev, novi koronavirus bo še dolgo z nami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

4

ZDA koronavirus | Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten. | Foto Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten.

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten. Iz Italije prihaja informacija, da naj bi se virus lahko množil tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu. Španski premier Pedro Sanchez je dejal, da vlada načrtuje podaljšanje karantene v državi do 9. maja, medtem pa Čehi ne nameravajo podaljšati izrednih razmer. V Italiji je umrlo več kot 25.000 ljudi, v VB pa več kot 18.000.

21:28

Humanitarni zračni most

20:11

Francija: 544 novih smrti

18:59

Italija: Več kot 25.000 smrti

17:44

"Ne bomo sledili ljudem"

17:35

V VB več kot 18.000 smrti

17:06

Tudi v Romuniji le z maskami

16:46

Nič več izrednih razmer?

16:37

Na javni prevoz le z maskami

16:34

Nova aretacija pastorja

15:37

Kurz: Nekateri nas posnemajo

15:15

Neuspešen poziv župana NY

15:13

Rusija: Prestavili referendum

15:05

V Iranu padec novih okužb

14:45

Poziv k skrbi za migrante

14:42

Španci bi podaljšali karanteno

  • 21:28

    Humanitarni zračni most

    EU razmišlja o možnosti humanitarnega zračnega mosta v pomoč tretjim državam v boju proti novemu koronavirusu, saj zaradi omejitev v pandemiji humanitarna pomoč nekatera območja doseže težko ali pa jih sploh ne doseže, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell po videokonferenčnem zasedanju zunanjih ministrov EU, poroča STA.

    Gre za pomoč z zdravili in medicinsko opremo, ki bi jo dostavljali z letali. Francija je po Borrellovih besedah prva država, ki bi lahko sodelovala. Ta humanitarni most bi bil viden izraz evropske solidarnosti, je še izpostavil zunanjepolitični predstavnik.

    Po neuradnih informacijah gre za pobudo Francije, ki jo je Borrell danes podprl in k podpori pozval tudi preostale članice. V prvi vrsti se kot cilj pomoči omenja Afrika, a takšna podpora naj bi bila namenjena tudi drugim tretjim državam.

    Cilj je, da ta oblika pomoči postane pečat EU v boju proti covidu-19 v širšem, mednarodnem prostoru. Koncept naj bi v prihodnje podrobneje dorekli tudi v sodelovanju z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem, še piše STA.

  • 20:25

    Ameriška kritika Kitajski

    Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes na novinarski konferenci kritiziral kitajsko komunistično partijo, da Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) ni pravočasno in povsem odkrito poročala o izbruhu novega koronavirusa, obenem pa je našel tudi kritiko za generalnega direktorja WHO, ker ni kritiziral Kitajske, piše STA.

    Pompeo je dejal, da Kitajska ni pravočasno poročala o izbruhu koronavirusa in kasneje tudi ni obvestila WHO, da se virus prenaša s človeka na človeka. Predsednik ZDA Donald Trump je za polomijo ameriškega odgovora na koronavirus obtožil WHO in ji je vzel sredstva. Pompeo je to upravičil s tem, da generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ni javno povedal, da Kitajska ni sledila pravilom.

    Napovedal je, da bodo ZDA dosedanjo mednarodno pomoč državam za boj proti koronavirusu, ki je vredna 775 milijonov dolarjev, nadgradile z dodatnimi 225 milijoni.

    Po pisanju STA je Pompeo v poslanici ob dnevu Zemlje Kitajsko in druge države pozval, naj zaprejo tako imenovane mokre tržnice, kjer se trguje z vsemi mogočimi živimi eksotičnimi živalmi. Dejal je, da bi se s tem precej zmanjšalo tveganje za človeško zdravje. Omenil je možnost, da so te tržnice morda igrale ključno vlogo pri širjenju covida-19.

  • 20:11

    Francija: 544 novih smrti

    V Franciji je v bolnišnicah in domovih za ostarele v zadnjih 24 urah umrlo 544 ljudi (13 več kot dan prej), s tem so presegli 21.000 smrtnih žrtev (21.340). Francija je po Italiji, Španiji in ZDA četrta država, v kateri je zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 20.000 oseb. Število okuženih je 158.050.

  • 18:59

    Italija: Več kot 25.000 smrti

    V Italiji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 25.000. V zadnjem dnevu je za to boleznijo umrlo še 435 ljudi, vse skupaj pa 25.085, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Že tretji dan zapored je upadlo število trenutno okuženih z novim koronavirusom, ki jih je zdaj 107.699, piše STA

    Dnevno število smrtnih žrtev je tako v Italiji znova nekoliko upadlo. Od ponedeljka do torka je namreč koronavirusna bolezen 19 zahtevala 534 žrtev. Še naprej pa upada število tistih, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom. Teh je 107.699, kar je deset manj kot v torek. Od tega jih je 23.805 v bolnišnicah.

    Že dlje časa upada tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Od torka se je zmanjšalo za 87 in zdaj znaša 2384, piše na spletni strani italijanske civilne zaščite.

    Vse skupaj se je doslej v Italiji s tem virusom okužilo 187.327 ljudi. Ozdravelo jih je 54.543, od tega 2943 v zadnjem dnevu, kar je nov dnevni rekord, dodaja STA.

  • 17:44

    "Ne bomo sledili ljudem"

    Z mobilnimi aplikacijami za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom bomo sledili virusu, ne ljudem, je danes zatrdil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič po videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve. Aplikacije sicer sprožajo pomisleke glede zasebnosti in varstva podatkov, poroča STA.

    Članice EU so pred dnevi opredelile smernice za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. Podatkov o lokaciji posameznika pri tem naj ne bi uporabljale.

    Aplikacija naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim, in tako pomagala zdravstvenim oblastem pri sledenju stikom, kar je ključno za prekinitev verig prenosa, poudarjajo v komisiji.

    Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna, časovno omejena, medsebojno povezljiva, dostopna in kibernetsko varna. Temeljiti mora na "tehnologijah, prijaznih do zasebnosti", anonimiziranih podatkih in znanstvenih usmeritvah.

    Aplikacije naj bi torej ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjale, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrile identiteto okužene osebe. Temeljile naj bi na tehnologiji bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov. Delovale naj bi čezmejno, še piše STA.

  • 17:35

    V VB več kot 18.000 smrti

    Iz Velike Britanije poročajo, da je število mrtvih zaradi novega koronavirusa presegli 18.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 763 ljudi, skupno 18.100. 

    Število okuženih v VB je zraslo za 4.451, na 133.495, poroča BBC.
     

  • 17:06

    Tudi v Romuniji le z maskami

    V Romuniji bodo po odpravi omejitev gibanja, ki so jih uvedli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, zaščitne maske za nos in usta obvezne v javnem potniškem prometu in zaprtih javnih prostorih. Omejitve gibanja prebivalcev nameravajo v državi odpraviti 15. maja, piše STA. 

    "Mogoče se bomo lahko odpovedali maskam čez leto dni, ko bo ta pandemija pod nadzorom," je danes sodržavljanom sporočil romunski predsednik Klaus Iohannis, ki je pred kamero nastopil z zaščitno maso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Romunski predsednik je ob tem še napovedal, da bo po odpravi omejitev gibanja še naprej obveljala prepoved množičnega zbiranja.

    V Romuniji so doslej potrdili več kot 9700 primerov okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 512 ljudi, še dodaja STA.

  • 16:46

    Nič več izrednih razmer?

    Češki premier Andrej Babiš po izteku 30. aprila ne namerava podaljšati izrednih razmer, ki so jih na Češkem uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa, poročanje čeških medijev povzema STA.

    Koalicijske stranke so načeloma dosegle takšen dogovor, potem ko so se socialdemokrati (ČSSD) notranjega ministra Jana Hamačka odpovedali zahtevi po podaljšanju izrednih razmer do sredine maja, poročanje lokalnih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

    Za to so se odločili, ker Babiševa stranka Ano podaljšanja ne podpira. "Če premier podaljšanja ne podpira, je nima smisla zahtevati," je dejal Hamaček, ki vodi skupino za boj proti koronavirusu.

    Ni pa niti gotovo, da bi manjšinski vladi uspelo dobiti večino v parlamentu za podaljšanje izrednih razmer, tudi če bi to predlagala, navajanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

  • 16:37

    Na javni prevoz le z maskami

    Nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega prevoza bo od prihodnjega tedna obvezno v vseh 16 nemških zveznih deželah. To bo v večini dežel obvezno tudi v trgovinah. 

    Kot zadnja je danes obvezno nošenje mask na javnem prevozu in v trgovinah napovedala zvezna dežela Bremen, kjer bo ta ukrep začel veljati v ponedeljek, navajanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

    Ljudje bodo morali tako maske na sredstvih javnega prevoza nositi v vseh nemških deželah. V trgovinah pa to ne bo obvezno v zveznih deželah Berlin in Brandenburg. Tam je nošenje maske v trgovinah priporočljivo. Večina tovrstnih ukrepov bo začela veljati prihodnji teden.

  • 16:34

    Nova aretacija pastorja

    Policija v ameriški zvezni državi Louisiana je znova aretirala pastorja Tonyja Spella, tokrat zato, ker je grozil protestniku s cerkvenim avtobusom. Spella so za kratek čas aretirali že pred tedni, ker ni hotel prekiniti svojih maš. Zaradi kljubovanja ukazu o družbenem distanciranju je dobil denarno kazen, poroča STA.

    Spell trdi, da novi koronavirus ni nevaren vsaj za ljudi, ki obiskujejo njegovo cerkev. Zaradi tega so pred njegovo cerkvijo izbruhnili protesti ljudi, ki pandemijo jemljejo resno, kar je pastorja razburilo in je skoraj povozil enega od njih. Obtožen je napada skupaj s svojim faranom, ki je zagrešil podobno kaznivo dejanje s svojim poltovornjakom.

  • 15:37

    Kurz: Nekateri nas posnemajo

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz meni, da je bila Avstrija pri zajezitvi pandemije novega koronavirusa tako uspešna, da so druge države, predvsem Nemčija, kopirale njene načrte, poroča Reuters.

    "Zanimivo je, da so nam mnogi sledili. Ne le pri uvajanju karantene, ampak tudi zdaj, ko rahljamo ukrepe. Nemčija na primer. Menim, da to kaže, da so bili sprejeti ukrepi dobri," je za avstrijske medije danes dejal 33-letni kancler.

    Pri severnih sosedih je oblast pred dobrim mesecem dni zaprla restavracije, bare, trgovske centre in ljudi prosila, naj, če je le mogoče, delajo od doma. V zadnjih dneh so začeli ukrepe sproščati.

    V Avstriji se je s covid-19 po zadnjih podatkih okužilo 14.925 ljudi, 510 jih je umrlo (v zadnjih 24 urah 19).
     

  • 15:15

    Neuspešen poziv župana NY

    Newyorški župan Bill de Blasio je na svoj poziv meščanom, naj prijavljajo kršitelje navodil o družbenem distanciranju zaradi epidemije novega koronavirusa, dobil številne tipične newyorške odzive. Na naslov za prijave med drugim prihajajo fotografije iztegnjenega sredinca, piše STA. 

    De Blasio je meščane pozval, naj prijavijo sosede, ki se ne držijo pravil družbenega distanciranja, in sicer potem, ko je policija posredovala zaradi nepooblaščenih zabav. Ena od njih je potekala v brivnici v Brooklynu.

    New York Post poroča, da so med sporočili tudi primerjave župana s Hitlerjem in podganami. V ameriškem žargonu kriminalci kot podgane označujejo tiste, ki sodelujejo s policijo pri prijavi drugih kriminalcev, dodaja STA.

  • 15:13

    Rusija: Prestavili referendum

    Kremelj je danes potrdil, da bodo izvedli referendum o ustavnih spremembah, ki bodo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da bo ostal na položaju. Novi datum referenduma, ki bi moral po prvotnih načrtih potekati danes, bi lahko bil znan maja, piše STA.

    Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je glede datuma pojasnil, da imajo grobe ocene, kdaj bi lahko bil referendum, vendar pa ga bodo določili glede na razvoj razmer v zvezi z novim koronavirusom. Razmere bodo ocenjevali do začetka maja. Prihodnji mesec pa bi lahko sprejeli tudi odločitev o datumu referenduma.

    Referendum bi moral po prvotnih načrtih potekati danes, a so ga zaradi izbruha koronavirusa preložili, dodaja STA.

  • 15:05

    V Iranu padec novih okužb

    V Iranu je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 94 ljudi, skupno 5391. Z iranskega ministrstva za zdravje so sporočili, da se razmere izboljšujejo, saj beležijo padec novih primerov, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

    Predstavnik ministrstva za zdravje Kjanuš Džahanpur je še sporočil, da so v zadnjem dnevu potrdili 1194 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število potrjenih okuženih naraslo na 85.996. "Trend postopnega upadanja števila okužb vztraja," je dejal Džahanpur.

    V Iranu so prve primere novega koronavirusa potrdili v drugi polovici februarja. Od 11. aprila so oblasti dovolile odprtje nekaterih trgovin in podjetij, ki so bili zaprti od sredine marca, piše STA.

  • 14:45

    Poziv k skrbi za migrante

    Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je danes grško vlado pozvala, naj takoj razbremenijo prenapolnjene migrantske centre na Egejskih otokih, da bi se izognili javnozdravstveni krizi. Zavzeli so se predvsem za zaščito ranljivih skupin pred novim koronavirusom, piše STA.

    "Medtem ko skuša grška vlada ustaviti širjenje virusa, fotografije umazanih pogojev v centrih za sprejem in registracijo na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Kosu in Lerosu kažejo, da minimalni kriteriji za zaščito pred covidom-19 niso izpolnjeni," je povedala raziskovalka kriz in konfliktov pri HRW Belkis Wille.

    HRW je pozval grške oblasti, naj v centrih čim prej identificirajo ranljive ljudi, predvsem starejše, tiste s kroničnimi boleznimi ter druge, vključno z otroki brez spremstva in nosečnicami. V organizaciji so pozvali, naj te ljudi zaščitijo pred covidom-19, da bi se izognili javnozdravstveni krizi.

    V teh centrih na grških otokih v Egejskem morju je trenutno 35.000 migrantov in prosilcev za azil, kar je šestkrat več od njihove kapacitete, so navedli na HRW, še dodaja STA.

  • 14:42

    Španci bi podaljšali karanteno

    Španski premier Pedro Sanchez je danes v španskem parlamentu dejal, da njegova vlada načrtuje podaljšanje karantene v državi, ki so jo 14. marca uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa, do 9. maja, piše STA.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V Sloveniji umrlo že 79 okuženih #video

Ob tem je WHO opozorila, da je večina držav po svetu še v zgodnjem obdobju spopadanja s pandemijo, hkrati večina Zemljanov ostaja dovzetnih za koronavirusno boleznijo 19, ki jo novi koronavirus povzroča, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

"Ne naredite napake: Še dolga pot nas čaka. Ta virus bo z nami dolgo časa," je na novinarski konferenci danes opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odzval se je tudi na kritike, ki so jih na račun WHO in njegovega ravnanja ob pojavu virusa izrekli nekateri svetovni voditelji na čelu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Tedros je tako ocenil, da je WHO izredne zdravstvene razmere zaradi novega koronavirusa razglasila v primernem času in so se lahko države ustrezno pripravile in načrtovale svoje ukrepe.

"Če pogledam nazaj, menim, da smo izredne razmere razglasili v pravem času", 30. januarja in svet je "imel dovolj časa za odziv", je še dejal generalni direktor WHO.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v svetu potrdili 2.594.724 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je po pisanju STA umrlo 179.778 ljudi.

Kako pandemija novega koronavirusa vpliva na okolje?

Virus se ne množi le v dihalih, ampak tudi v očesni veznici?

oko | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Italijanski znanstveniki so novi koronavirus z medicinsko oznako sars-cov-2 izolirali tudi v solzah ene od bolnic s koronavirusno boleznijo 19, ki jo ta virus povzroča. Na podlagi tega znanstveniki rimske bolnišnice Spallanzani menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu, poroča STA.

Oči tako niso lahko samo vstopna točka za virus, ampak tudi "potencialni vir okužbe", je dejala ena od raziskovalk Concetta Castilletti, ki je ob tem opozorila na potrebo po ustreznih zaščitnih ukrepih ob očesnih pregledih, ki so doslej veljali za relativno varne, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

V raziskavi so tudi odkrili, da je lahko bris očesa na okužbo z novim koronavirusom pozitiven, medtem ko je bil bris dihalnega sistema že negativen. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako dolgo je virus lahko prisoten v solzah in so tako solze kužne, so ob tem opozorili v Rimu.

"To je odkritje, ki ima lahko pomembne posledice tudi na javno zdravje," še menijo italijanski znanstveniki, ki so svoje ugotovite že posredovali Svetovni organizaciji za zdravje (WHO), še dodaja STA.

V ZDA prek 826 tisoč okužb

Po pisanju STA okužbe s koronavirusom in smrti zaradi bolezni covid-19 v ZDA še naprej naraščajo, čeprav se pozitivne novice iz najbolj prizadete zvezne države New York nadaljujejo. V ZDA se je doslej s koronavirusom potrjeno okužilo več kot 826.000 oseb, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 45.000.

Podatki prihajajo z univerze Johnsa Hopkinsa in se glede države New York še vedno ne ujemajo s tistimi, ki jih na novinarskih konferencah vsak dan podaja guverner Andrew Cuomo, ki je v torek od predsednika ZDA Donalda Trumpa dobil obljubo o pomoči pri zagotavljanju zadostnega števila testov, kar bo omogočilo postopno odpiranje newyorškega gospodarstva.

V ZDA je zaradi koronavirusa umrlo prek 45.000 ljudi. | Foto: Posnetek zaslona/Reuters V ZDA je zaradi koronavirusa umrlo prek 45.000 ljudi. Foto: Posnetek zaslona/Reuters

Cuomo je navedel, da je v torek zaradi covida-19 v državi umrlo 474 ljudi, kar je sedem manj kot v ponedeljek. Povedal je tudi, da je število mrtvih preseglo 15.000. "To je grozljivo, ampak številke vsaj več ne rastejo," je dejal guverner, čeprav številke seveda rastejo še naprej.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa, ki upošteva tudi več tisoč mrtvih, ki jih niso testirali, ampak velja, da so umrli zaradi covida-19, pa je v državi doslej umrlo več kot 19.000 ljudi, v mestu pa 14.900. Okuženih je 258.600 v državi in več kot 144.000 v mestu.

Za New Yorkom se številki 100.000 okuženih s koronavirusom približuje država New Jersey (92.000), kjer so našteli manj kot 5000 smrtnih primerov. Sledi Massachusetts z 41.000 okuženimi in manj kot 2000 mrtvimi ter Kalifornija s 36.000 okuženimi in 1326 mrtvimi.

V mestu New York je zaradi covida-19 potrjeno umrlo več kot 9500 ljudi, še 5000 pa je verjetnih smrti zaradi covida-19, dodaja STA. 

 Borut Pahor je sporočilo solidarnosti poslal tudi Avstrijcem. | Foto: Ana Kovač Borut Pahor je sporočilo solidarnosti poslal tudi Avstrijcem. Foto: Ana Kovač

Pahor poslal sporočilo Avstrijcem

Pahor je danes na Twitterju objavil video sporočilo za avstrijske državljane in predsednika Alexandra Van der Bellna. "Kot predsednik Republike Slovenije vam v imenu vseh slovenskih ljudi sporočam izraze naše solidarnosti v skupnem boju proti koronavirusu. Izražamo globoko občudovanje avstrijskemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Tudi v teh težkih časih smo s tesnim sodelovanjem ponovno dokazali pomen dobrih odnosov med Slovenijo in Avstrijo,Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali. Vse bo še dobro," je povedal v nemščini. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je po pisanju STA medtem v pismu zahvalil za sporočilo, ki ga je Pahor v minulih dneh namenil njemu in francoskemu narodu. Macron je poudaril, da se ga je Pahorjevo sporočilo zelo dotaknilo.

"Prepričan sem, da je učinkovit boj proti pandemiji novega koronavirusa možen samo ob sodelovanju na evropski ravni," je v pismu, ki ga je Pahor objavil na Twitterju, zapisal francoski predsednik. Izrazil je tudi solidarnost s slovenskim narodom.

Pedro Sanchez predvideva, da se bo karantena v Španiji podaljšala do 9. maja. | Foto: Reuters Pedro Sanchez predvideva, da se bo karantena v Španiji podaljšala do 9. maja. Foto: Reuters

Španija v karanteni do 9. maja?

V Španiji so zaradi pandemije novega koronavirusa karanteno uvedli 14. marca, zdaj pa naj bi jo podaljšali do 9. maja. V zadnjem dnevu so potrdili 435 smrti zaradi covida-19, kar je rahel porast. Skupno je v državi na Iberskem polotoku umrlo 21.717 ljudi. Okužbo pa so potrdili pri več kot 208.000 ljudeh. Okrevalo je skoraj 86.000 ljudi. Španija tako sodi med države, ki jo je pandemija najhuje prizadela.

Skupno so doslej na svetu po podatkih univerze John Hopkins potrdili več kot 2.578.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 178.000 ljudi, še dodaja STA.

Koronavirus na Japonskem
Novice Na križarki s koronavirusom okuženih 34 članov posadke

 

 

 

Ne spreglejte