Sreda,
22. 4. 2020,
21.18

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

4

Natisni članek

Koronavirus Španija

Sreda, 22. 4. 2020, 21.18

4 leta

pandemija novega koronavirusa po svetu

V ZDA prek 45.000 smrtnih žrtev, novi koronavirus bo še dolgo z nami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

4

ZDA koronavirus | Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten. | Foto Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten.

Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo novi koronavirus še dolgo prisoten. Iz Italije prihaja informacija, da naj bi se virus lahko množil tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu. Španski premier Pedro Sanchez je dejal, da vlada načrtuje podaljšanje karantene v državi do 9. maja, medtem pa Čehi ne nameravajo podaljšati izrednih razmer. V Italiji je umrlo več kot 25.000 ljudi, v VB pa več kot 18.000.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V Sloveniji umrlo že 79 okuženih #video

Ob tem je WHO opozorila, da je večina držav po svetu še v zgodnjem obdobju spopadanja s pandemijo, hkrati večina Zemljanov ostaja dovzetnih za koronavirusno boleznijo 19, ki jo novi koronavirus povzroča, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

"Ne naredite napake: Še dolga pot nas čaka. Ta virus bo z nami dolgo časa," je na novinarski konferenci danes opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odzval se je tudi na kritike, ki so jih na račun WHO in njegovega ravnanja ob pojavu virusa izrekli nekateri svetovni voditelji na čelu s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Tedros je tako ocenil, da je WHO izredne zdravstvene razmere zaradi novega koronavirusa razglasila v primernem času in so se lahko države ustrezno pripravile in načrtovale svoje ukrepe.

"Če pogledam nazaj, menim, da smo izredne razmere razglasili v pravem času", 30. januarja in svet je "imel dovolj časa za odziv", je še dejal generalni direktor WHO.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so doslej v svetu potrdili 2.594.724 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je po pisanju STA umrlo 179.778 ljudi.

Kako pandemija novega koronavirusa vpliva na okolje?

Virus se ne množi le v dihalih, ampak tudi v očesni veznici?

oko | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Italijanski znanstveniki so novi koronavirus z medicinsko oznako sars-cov-2 izolirali tudi v solzah ene od bolnic s koronavirusno boleznijo 19, ki jo ta virus povzroča. Na podlagi tega znanstveniki rimske bolnišnice Spallanzani menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu, poroča STA.

Oči tako niso lahko samo vstopna točka za virus, ampak tudi "potencialni vir okužbe", je dejala ena od raziskovalk Concetta Castilletti, ki je ob tem opozorila na potrebo po ustreznih zaščitnih ukrepih ob očesnih pregledih, ki so doslej veljali za relativno varne, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

V raziskavi so tudi odkrili, da je lahko bris očesa na okužbo z novim koronavirusom pozitiven, medtem ko je bil bris dihalnega sistema že negativen. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako dolgo je virus lahko prisoten v solzah in so tako solze kužne, so ob tem opozorili v Rimu.

"To je odkritje, ki ima lahko pomembne posledice tudi na javno zdravje," še menijo italijanski znanstveniki, ki so svoje ugotovite že posredovali Svetovni organizaciji za zdravje (WHO), še dodaja STA.

V ZDA prek 826 tisoč okužb

Po pisanju STA okužbe s koronavirusom in smrti zaradi bolezni covid-19 v ZDA še naprej naraščajo, čeprav se pozitivne novice iz najbolj prizadete zvezne države New York nadaljujejo. V ZDA se je doslej s koronavirusom potrjeno okužilo več kot 826.000 oseb, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 45.000.

Podatki prihajajo z univerze Johnsa Hopkinsa in se glede države New York še vedno ne ujemajo s tistimi, ki jih na novinarskih konferencah vsak dan podaja guverner Andrew Cuomo, ki je v torek od predsednika ZDA Donalda Trumpa dobil obljubo o pomoči pri zagotavljanju zadostnega števila testov, kar bo omogočilo postopno odpiranje newyorškega gospodarstva.

V ZDA je zaradi koronavirusa umrlo prek 45.000 ljudi. | Foto: Posnetek zaslona/Reuters V ZDA je zaradi koronavirusa umrlo prek 45.000 ljudi. Foto: Posnetek zaslona/Reuters

Cuomo je navedel, da je v torek zaradi covida-19 v državi umrlo 474 ljudi, kar je sedem manj kot v ponedeljek. Povedal je tudi, da je število mrtvih preseglo 15.000. "To je grozljivo, ampak številke vsaj več ne rastejo," je dejal guverner, čeprav številke seveda rastejo še naprej.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa, ki upošteva tudi več tisoč mrtvih, ki jih niso testirali, ampak velja, da so umrli zaradi covida-19, pa je v državi doslej umrlo več kot 19.000 ljudi, v mestu pa 14.900. Okuženih je 258.600 v državi in več kot 144.000 v mestu.

Za New Yorkom se številki 100.000 okuženih s koronavirusom približuje država New Jersey (92.000), kjer so našteli manj kot 5000 smrtnih primerov. Sledi Massachusetts z 41.000 okuženimi in manj kot 2000 mrtvimi ter Kalifornija s 36.000 okuženimi in 1326 mrtvimi.

V mestu New York je zaradi covida-19 potrjeno umrlo več kot 9500 ljudi, še 5000 pa je verjetnih smrti zaradi covida-19, dodaja STA. 

 Borut Pahor je sporočilo solidarnosti poslal tudi Avstrijcem. | Foto: Ana Kovač Borut Pahor je sporočilo solidarnosti poslal tudi Avstrijcem. Foto: Ana Kovač

Pahor poslal sporočilo Avstrijcem

Pahor je danes na Twitterju objavil video sporočilo za avstrijske državljane in predsednika Alexandra Van der Bellna. "Kot predsednik Republike Slovenije vam v imenu vseh slovenskih ljudi sporočam izraze naše solidarnosti v skupnem boju proti koronavirusu. Izražamo globoko občudovanje avstrijskemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Tudi v teh težkih časih smo s tesnim sodelovanjem ponovno dokazali pomen dobrih odnosov med Slovenijo in Avstrijo,Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali. Vse bo še dobro," je povedal v nemščini. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je po pisanju STA medtem v pismu zahvalil za sporočilo, ki ga je Pahor v minulih dneh namenil njemu in francoskemu narodu. Macron je poudaril, da se ga je Pahorjevo sporočilo zelo dotaknilo.

"Prepričan sem, da je učinkovit boj proti pandemiji novega koronavirusa možen samo ob sodelovanju na evropski ravni," je v pismu, ki ga je Pahor objavil na Twitterju, zapisal francoski predsednik. Izrazil je tudi solidarnost s slovenskim narodom.

Pedro Sanchez predvideva, da se bo karantena v Španiji podaljšala do 9. maja. | Foto: Reuters Pedro Sanchez predvideva, da se bo karantena v Španiji podaljšala do 9. maja. Foto: Reuters

Španija v karanteni do 9. maja?

V Španiji so zaradi pandemije novega koronavirusa karanteno uvedli 14. marca, zdaj pa naj bi jo podaljšali do 9. maja. V zadnjem dnevu so potrdili 435 smrti zaradi covida-19, kar je rahel porast. Skupno je v državi na Iberskem polotoku umrlo 21.717 ljudi. Okužbo pa so potrdili pri več kot 208.000 ljudeh. Okrevalo je skoraj 86.000 ljudi. Španija tako sodi med države, ki jo je pandemija najhuje prizadela.

Skupno so doslej na svetu po podatkih univerze John Hopkins potrdili več kot 2.578.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 178.000 ljudi, še dodaja STA.

Koronavirus na Japonskem
Novice Na križarki s koronavirusom okuženih 34 članov posadke