Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
11. 7. 2013,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

demografija Nemčija komunizem

Četrtek, 11. 7. 2013, 15.34

8 let

Padec komunizma je Vzhodnim Nemcem podaljšal življenje

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če berlinski zid leta 1989 ne bi padel, bi Vzhodne Nemke v povprečju živele štiri, Vzhodni Nemci pa kar 5,7 leta manj, razkriva demografska študija univerze v Rostocku.

Univerza iz vzhodnonemškega mesta ob Baltskem morju je z metodo modeliranja ugotovila, kako dolga bi bila povprečna življenjska doba, če bi komunistična Nemška demokratična republika (NDR) še vedno obstajala.

Leta 1989 so Zahodni Nemci živeli dlje Leta 1989 je bila razlika med komunistično Vzhodno Nemčijo in zahodno Zvezno republiko Nemčijo (ZRN) precej občutna. Kdor je živel v Zahodni Nemčiji, je živel v povprečju dve leti in pol več kot prebivalec Vzhodne Nemčije, ugotavlja študija, ki je objavljena na spletni strani inštituta Maxa Plancka za demografske študije.

V zadnjih desetletjih so Vzhodni Nemci občutno napredovali. Pri ženskah z vzhoda Nemčije, ki so stare med 50 in 64 let, je v povprečju umrljivost celo manjša kot pri njihovih vrstnicah z zahoda Nemčije.

Vzhodne Nemke, rojene v 40. letih, živijo dlje V letih od 2005 do 2009 je bilo v vzhodnih delih zdajšnje združene Nemčije pri ženskah, starih od 55 do 59 let, na tisoč žensk povprečno 3,7 primerov smrti, v zahodnih delih pa 4,2 primera smrti. V letih od 2000 do 2004 pa je bilo pri generaciji žensk, rojenih med letoma 1946 do 1950, na tisoč žensk na vzhodu povprečno 2,7 smrtnih primerov, na zahodu pa trije primeri smrti.

Razlog za to je po predvidevanjih demografov oziroma zdravnikov kajenje. Vzhodne Nemke, rojene med letoma 1946 in 1950, so namreč kadile občutno manj – na zahodu jih je kadilo 44, na komunističnem vzhodu pa le 30 odstotkov, piše nemški časopis Die Welt.

Umrljivost zahodnjakinj iz te generacije žensk je večja predvsem zaradi pljučnega raka, ki ga povzroča kajenje. V omenjeni generaciji je pljučni rak razlog za smrt kar 25 odstotkov zahodnjakinj in le od 12 do 14 odstotkov vzhodnjakinj.

Trend se lahko obrne, zdaj vzhodnjakinje kadijo več Vendar se lahko trend v prihodnjih letih obrne, saj v generaciji žensk, rojenih med letoma 1960 in 1979, kadi več vzhodnjakinj kot zahodnjakinj, napovedujeta Rembrandt Scholz, ki je skupaj s kolegom Mikko Myrskylähaben v oxfordskem časopisu International Journal of Epidemiology razložil izide raziskave nemške univerze.

Ne spreglejte