Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 7. 2016,
7.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

9

Natisni članek

streljanje ZDA

Petek, 8. 7. 2016, 7.10

6 let, 7 mesecev

Ostrostrelca med protesti v Dallasu iz zasede ubila pet policistov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

9

Med protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi moškimi v Dallasu v zvezni državi Teksas so štirje ostrostrelci napadli skupino policistov in jih pet ubili. En napadalec je mrtev, tri so dallaški policisti prijeli.

- V streljanju v Dallasu je bilo ubitih pet policistov.
- Še trije so v kritičnem stanju, ranjeni so bili tudi civilisti.
- Streljali so štirje ostrostrelci, enega so policisti ubili, tri aretirali.
- Barack Obama je ogorčen in je obsodil "surov in odvraten napad na policijo".

 

Protest v Dallasu je bil le eden izmed številnih, ki so spontano izbruhnili zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi moškimi. Protest, na katerem se je po ocenah lokalne policije zbralo več tisoč ljudi, je sprva potekal mirno, potem pa so odjeknili streli. Množico je zajela panika, ljudje so začeli bežati in iskati zavetje. 

Do streljanja je prišlo v središču Dallasa v zvezni državi Teksas

Ostrostrelci napadli z višjih zgradb

Župan Dallasa Mike Rawlings je danes dejal, da so skupaj štirje strelci zadeli 12 ljudi. Umrlo je pet policistov, pet jih je bilo ranjenih. Ranjena sta bila še dva civilista. Policija je uvodoma ujela tri ostrostrelce, ki so napadli z višjih zgradb, da so imeli boljši pregled. Vsi trije so v zaporu in ne dajejo izjav.

Policija je potem obkolila četrtega strelca in se z njim nekaj časa pogajala, vendar ni pokazal pripravljenosti na vdajo, zato so proti njegovemu položaju poslali robota z bombo, ki ga je razstrelila. Med pogajanji je povedal, da želi pobijati bele policiste zaradi nasilja nad temnopoltimi. Trdil je tudi, da so po mestu nastavljene eksplozivne naprave, vendar jih policija doslej ni našla.

Odgovor na vrsto policijskih usmrtitev nedolžnih temnopoltih osumljencev

Vodja dallaške policije David Brown je dejal, da je eden od štirih ostrostrelcev dejal, da želi pobijati belce, še posebej bele policiste. Dejal je tudi, da so njegova dejanja odgovor na vrsto policijskih usmrtitev nedolžnih temnopoltih osumljencev. Dejal je še, da se morajo delitve med javnostjo in policijo prenehati. Te so se na politični ravni že poglobile.

 

Obama obsodil odvraten in preračunljiv napad

Napad so obsodile številne znane osebnosti, oglasil se je tudi ameriški predsednik Barack Obama. "To je surov, preračunljiv in odvraten napad na policijo in mislim, da govorim v imenu vseh Američanov, ko pravim, da smo vsi pretreseni."  V izjavi je tudi omenil, da so takšne tragedije veliko hujše zaradi tega, ker imajo napadalci dostop do močnega orožja.

Nekdanja predsedniška kandidata republikancev Ben Carson in Mike Huckabee sta Obamo takoj obtožila, da politizira tragedijo. Carson je dejal, da zdaj ni čas za politizacijo in vnašanje delitev med Američane. Huckabee je prav tako dejal, da zdaj ni čas za govor o nadzoru nad orožjem.

V dveh dneh ubita dva temnopolta moška

Protesti so se razvneli zaradi torkove in sredine smrti dveh temnopoltih moških v zvezni državi Lousiana in Minnesota. V prvem primeru sta policista ubila moškega, ki je bil že na tleh, v drugem primeru pa je policist med kontrolo prometa ustrelil 32-letnika, ko je segel v žep, da bi policistu pokazal vozniško dovoljenje. Oba incidenta sta bila posneta in sta zaokrožila po svetovnem spletu. 

V Dallasu umorjen tudi Kennedy

Le 400 metrov od kraja včerajšnjega streljanja je bil 22. novembra 1963 ustreljen John F. Kennedy, 35. predsednik ZDA, ko je v okviru svoje kampanje za ponovno izvolitev za predsednika pripotoval tudi v Dallas. Umoril ga je Lee Harvey Oswald, ki je bil pozneje prav tako umorjen, še preden so mu lahko sodili. Oswald naj bi Kennedyja umoril iz lastnega vzgiba, pozneje pa je posebna komisija ugotovila, da je bil "umor verjetno posledica zarote", nanj naj bi streljala dva ostrostrelca. A okoliščine do danes niso bile pojasnjene.

Ne spreglejte