Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2015,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Reunion letalo

Četrtek, 30. 7. 2015, 15.49

8 let

Ostanki letala na poti v Francijo, "skoraj zagotovo" gre za pogrešano malezijsko letalo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko so Malezijci optimistični in so skoraj prepričani, da razbitine letala, ki so jih našli na otoku Reunion, pripadajo pogrešanemu malezijskemu letalu, so v Avstraliji bolj zadržani.

Razbitine, ki so jih v sredo našli na otoku Reunion v Indijskem oceanu, kakih 600 kilometrov vzhodno od Madagaskarja, so že poslali v Francijo na analizo, kjer bodo poskušali ugotoviti, ali pripadajo več kot leto dni pogrešanemu boeingu 777 družbe Malaysia Airlines.

"Skoraj gotovo je, da je flaperon z letala boeing 777" Prepričanje, da gre za razbitine letala, ki je z 239 ljudmi na krovu brez sledi izginilo marca lani, ko je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, je danes izrazil namestnik malezijskega ministra za promet Abdul Aziz Kaprawi.

"Skoraj gotovo je, da je flaperon z letala boeing 777. Naš glavni preiskovalec mi je to povedal," je dejal Abdul Aziz.

Na francoski otok je sicer naplavilo približno dva metra dolg del krila, znan kot flaperon. Strokovnjaki za letalstvo so že v sredo na podlagi fotografij ocenili, da najdba zelo spominja na flaperon boeinga 777.

Na del delu krila je zapisana tudi številka BB670, ki bo preiskovalcem lahko pomagala v identifikacijskem procesu. Avstralski minister za promet in infrastrukturo Warren Truss je sicer po poročanju CNN pojasnil, da ne gre za serijsko ali registracijsko številko, lahko pa, da gre za vzdrževalno številko.

"Zelo pomemben razvoj dogodkov" v lovu za MH370 Iskanje izginulega letala, ki ga vodi Avstralija, se je sicer osredotočilo na 50 tisoč kvadratnih kilometrov veliko območje na jugu Indijskega oceana ob Avstraliji, slabih štiri tisoč kilometrov oddaljeno od Reuniona. A obenem je lanski polet MH370 edini primer v zadnjih 20 letih, ko je boeing 777 strmoglavil južno od ekvatorja.

Minister Truss je še menil, da najdba razbitin letala na Reunionu pomeni "zelo pomemben razvoj dogodkov" v lovu za MH370. Tudi on je, sicer nekoliko bolj zadržano kot Malezijci, dejal, da je mogoče, da gre za ostanke dolgo pogrešanega letala.

V 16 mesecih lahko del krila opravi zelo dolgo pot Kot je pojasnil Truss, je Reunion resda zelo daleč od iskalnega območja, na katero so se osredotočili, vendar pa ni v nasprotju z ugotovitvami preiskovalcev. V 16 mesecih lahko del krila opravi zelo dolgo pot, je dejal in spomnil, da se najdenih razbitin držijo školjke, kar kaže, da so bile v vodi dolgo časa.

Avstralski strokovnjaki sicer še naprej menijo, da je večina letala nekje na morskem dnu na območju ob obali Avstralije, ki ga preiskujejo, in za zdaj iskalne strategije ne nameravajo spreminjati. Bodo pa temeljito preiskali okolico Reuniona, a je to naloga malezijskih in francoskih preiskovalcev, je povedal.

Ne spreglejte