SiolNET. Novice Svet
0,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orkan v ZDA: ukaz za evakuacijo izdali za skoraj 400.000 prebivalcev

0,58

termometer

orkan Michael
Izdali so opozorilo, da gre za orkan najhujše vrste. Foto: Reuters

Orkan Michael, ki se je čez dan premaknil z juga proti severu Mehiškega zaliva in se okrepil v orkan četrte stopnje s hitrostjo vetrov do 240 kilometrov na uro, je v bližini mesta Panama City na zahodu Floride dosegel kopno z močnim vetrom, nalivi in do štiri metre visokimi valovi.

Upravitelj zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Brock Long se je pridružil vrsti lokalnih, državnih in zveznih uradnikov z opozorilom prebivalcem ogroženih območij, da gre za orkan najhujše vrste, ki bo po Floridi močno prizadel še Georgio ter nato tudi tudi Južno in Severno Karolino.

Ukaz za evakuacijo so izdali za 375.000 prebivalcev redko poseljenega območja na severu Floride ob morju, ki ga bo najbolj zalilo. Tisti, ki se niso umaknili, bodo morali počakati in upati na najboljše. Long je napovedal, da bodo ljudje umirali.

Na zahodu Floride do štiri metre visoki valovi zalivajo obalo. Na zahodu Floride do štiri metre visoki valovi zalivajo obalo. Foto: Reuters

Orkan Michael Novice Zaradi grožnje orkana na Floridi že razglasili izredne razmere

Georgio opozorili, da jo čaka najhujši orkan v zadnjih desetletjih

Michael se je iz orkana najnižje prve stopnje ob vstopu v Mehiški zaliv mimo Kube hitro okrepil v orkan najvišje kategorije. Long je dejal, da imajo na terenu 3000 ljudi, letalo in v pripravljenosti ekipe za iskanje in reševanje. Posebej je opozoril Georgio, da jo čaka najhujši orkan v zadnjih desetletjih.

O orkanu je govoril tudi predsednik ZDA Donald Trump in pojasnil, da je Michael nekaj takega kot velik tornado. Zagotovil je, da je v stiku z lokalnimi in državnimi oblastmi na jugu ZDA, in obljubil vso potrebno zvezno pomoč.

orkan Michael Foto: Reuters

Prizadeti bodo tudi deli Alabame, Michael naj bi med pomikanjem čez kopenski del juga ZDA ohranil moč tropske nevihte in v petek naj bi se ob izstopu nazaj v Atlantik spet okrepil.

orkan Michael Foto: Reuters

orkan, morje, nevihta Novice Orkan Michael ogroža severni del Floride

orkan Michael Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin