Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
7.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

orkan Florida

Sreda, 10. 10. 2018, 7.07

5 let, 6 mesecev

Zaradi grožnje orkana na Floridi že razglasili izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Orkan Michael | Foto Reuters

Foto: Reuters

Obalo severnega dela Floride bo danes dosegel orkan Michael, ki glede na moč hitro napreduje. Orkan, ki je v srednji Ameriki že zahteval 13 življenj, bo s seboj prinesel do štiri metre visoke valove plime.

Guverner Floride je za 180 tisoč prebivalcev mesta Panama City in okolice, kjer bodo valovi najmočnejši, ukazal obvezno evakuacijo. "Gre za veliko pošast," je dramatično posvaril ljudi, naj ubogajo ukaz.

Orkan Michael se je v toplih vodah Mehiškega zaliva, kjer so podjetja že evakuirala naftne ploščadi, hitro okrepil in dosegel hitrost vetrov okoli 200 kilometrov na uro. Nacionalni center za orkane je opozoril, da bi Florido danes lahko dosegel kot še močnejši orkan četrte kategorije.

V torek se je s hitrostjo 20 kilometrov na uro pomikal proti severu Mehiškega zaliva, orkanski vetrovi pa imajo razpon 75 kilometrov. Vremenoslovci pričakujejo, da bo zadel ob kopno danes zvečer po srednjeevropskem času z močnimi orkanskimi vetrovi in dežjem, smrtno nevarnim neurjem, so opozorili v nacionalnem centru za orkane v Miamiju.

orkan, morje, nevihta
Novice Orkan Michael ogroža severni del Floride

Trump že razglasil izredne razmere

Določena območja Floride naj bi poleg vetra in plime dobila tudi do 30 centimetrov dežja, orkan pa se bo nato predvidoma pomaknil na sever proti Georgiji, Južni in Severni Karolini ter Virginiji. Torej na območja, ki še vedno niso okrevala od poplav, ki jih je povzročil orkan Florence.

Na Floridi je predsednik ZDA Donald Trump že razglasil izredne razmere in s tem sprostil zvezno pomoč, v Alabami in Georgiji pa so izredne razmere razglasile lokalne oblasti. Trump je v tvitu pozval ljudi k sledenju navodil oblasti ter k pripravljenosti in pozornosti.

Orkan Michael je na poti v Mehiški zaliv zalil zahodni del Kube in uničil ceste, polja, nekaj hiš in povzročil izpade elektrike. Oblasti so z ogroženih predelov evakuirale okoli 400 ljudi. V Salvadorju, Hondurasu in Nikaragvi je zaradi orkana umrlo 13 ljudi.

orkan Florence
Novice Orkan Florence zahteval 32 življenj in poplavil Severno Karolino
Florence
Novice Orkan Florence: v treh dneh padlo skoraj meter dežja #video
Ne spreglejte