Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
16.46

Osveženo pred

54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
izredne razmere Florida ZDA orkan

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 16.46

54 minut

Orkan Debby dosegel Florido z močnim dežjem in vetrom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02

Orkan Debby je danes z močnim dežjem in vetrom s hitrostjo do 120 kilometrov na uro dosegel regijo Big Bend na severozahodu ameriške zvezne države Florida. Orkan, ki bi po napovedih lahko povzročil hude poplave in potencialno zgodovinsko močne padavine, je obalo dosegel blizu mesteca Steinhatchee s tisoč prebivalci ob Mehiškem zalivu.

Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) je napovedal, da se bo orkan prve kategorije zdaj počasi pomikal čez zvezno državo proti severu. Zvezno državo Georgia naj bi dosegel v torek zvečer, v četrtek pa Južno Karolino, poroča britanski BBC.

Na Floridi je po podatkih PowerOutage.com. zaradi orkana danes brez elektrike že 204 tisoč gospodinjstev in podjetij. Floridski guverner Ron DeSantis je že zagotovil, da so ekipe pripravljene čim prej obnoviti oskrbo z električno energijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred prihodom orkana Debby je povedal, da je v pripravljenosti tri tisoč pripadnikov nacionalne garde. Oblasti so za del okrožja Citrus na Floridi odredile obvezno evakuacijo prebivalcev, v osmih drugih okrožjih pa je bila odrejena prostovoljna evakuacija. 

Zaradi orkana naj bi v ZDA že odpovedali vsaj dva tisoč letov, okoli 6.300 pa je preloženih.

Morje naplavilo za okoli milijon evrov kokaina

Orkan Debby je na obalo te ameriške zvezne države naplavil tudi 25 paketov kokaina v skupni vrednosti približno milijon evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

"Orkan Debby je na plažo na otočju Florida Keys naplavil 25 paketov kokaina (70 funtov, kar je približno 32 kilogramov)," je na družbenem omrežju X sporočil vršilec dolžnosti vodje ameriške mejne patrulje Samuel Briggs II. Mamila je odkril neznanec, ki je o tem obvestil oblasti.

Julija lani je župan mesta Tampa na Floridi v podobnem primeru odkril 70 funtov (skoraj 32 kilogramov) kokaina, ki ga je na obalo na otočju Florida Keys, kjer je bil na počitnicah, odplaknila voda.

Otočje Florida Keys ob jugu Floride je v neposredni bližini številnih karibskih držav, ki služijo kot tranzitno vozlišče za kokain, s katerim se trguje iz Južne Amerike v Severno Ameriko in Evropo.

V več državah razglasili izredne razmere

Tako Florida kot Georgia in Južna Karolina so sicer že razglasile izredne razmere, saj je NHC že pred prihodom orkana posvaril pred katastrofalnimi poplavami s "potencialno zgodovinsko močnimi padavinami", ko se bo orkan Debby v naslednjih dneh pomikal čez Georgio in Južno Karolino. Opozoril je tudi, da bi se lahko gladina vode ponekod dvignila do tri metre.

Debby je sicer po Berylu, ki je julija prizadel Teksas, drugi orkan te sezone, ki je dosegel ZDA. Beryl, ki je prišel nenavadno zgodaj, je zahteval več življenj.

orkan Debby | Foto: Reuters Foto: Reuters orkan Debby | Foto: Reuters Foto: Reuters

Beryl orkan
Novice Orkan Beryl opustošil Jamajko, zdaj divja proti Mehiki #video
orkan Beryl
Novice Rekordnih 265 kilometrov na uro. Uničujoč orkan vzel nova življenja. #video #foto
Acapulco, orkan Otis
Novice Vetrovi do 330 kilometrov na uro. Smrtonosni orkan opustošil Acapulco. #video #foto
Ne spreglejte