Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
19.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Natisni članek

letalo afera Madžarska Viktor Orban

Četrtek, 27. 9. 2018, 19.25

5 let, 6 mesecev

Orban v aferi povezani z leti na nogometne tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

1

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Madžarskem je ta teden izbruhnila afera, potem ko so mediji objavili, da je premier Viktor Orban na nogometne tekme v tujino letel z luksuznim zasebnim letalom. Orban je očitke že zavrnil, češ da je stroške letov kril njegov prijatelj, poročajo tuje tiskovne agencije.

Portal za preiskovalno novinarstvo Atlatszo.hu je v ponedeljek poročal, da je Orban z luksuznim osebnim letalom letel v Bolgarijo na tekmo svoje najljubše ekipe MOL Vidi ter večkrat v Rusijo na svetovno prvenstvo v nogometu.

Ocenili so, da je vrednost v Avstriji registriranega letala Bombardier Global 6000 okoli 53 milijonov evrov in da ura leta stane od 4200 do 8500 evrov. Čeprav ni jasno, kdo je lastnik letala, je to največkrat parkirano na letališču v Budimpešti.

Orban očitke zavrača

Orban je danes očitke zanikal in pojasnil, da je letalo financiral njegov prijatelj Istvan Garancsi, ki je lastnik nogometne ekipe MOL Vidi in eden najbogatejših Madžarov.

Rahel Orban
Novice Orbanova hčerka umazane plenice odvrgla kar v naravo #foto

Pri uradu premierja so še pojasnili, da se je Orban že od nekdaj udeleževal tekme Madžarov v tujini in da so bile te poti zasebne narave.

Tiskovni predstavnik premiera Bertalan Havesi je že v ponedeljek zagotovil, da na teh poteh ni bil zapravljen niti forint davkoplačevalskega denarja.

Lastnik letala obogatel na račun javnih naročil

Pojavila pa so se nova ugibanja, kako je pravzaprav Garancsi prišel do svojega premoženja. Orbanovi nasprotniki tako že trdijo, da je lastnik gradbenega podjetja obogatel na račun javnih naročil.

Viktor Orban
Novice "EPP bo Orbana osamila"

Opozicijska stranka Parbeszed pa je že sporočila, da bo vložila pritožbo na tožilstvu zaradi suma korupcije ter zahtevala od pristojnega parlamentarnega odbora, da premierju odvzame imuniteto pred kazenskim pregonom.

Ne spreglejte