SiolNET. Novice Svet
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madžarska in Poljska vztrajata pri blokadi evropskega proračuna

2,13

termometer

Viktor Orban |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stališče Madžarske do veta na prihodnji večletni finančni okvir EU in sklad za okrevanje po pandemiji covid-19 je trdno, je danes poudaril madžarski premier Viktor Orban in dodal, da v zvezi z vprašanjem vladavine prava ni pripravljen sklepati kompromisa. Tudi Poljska vztraja pri blokadi evropskega proračuna.

Manfred Weber Novice V EPP nova trenja s Fideszom zaradi primerjave Webra z gestapom

"Nočem sklepati kompromisov, ampak hočem iskati rešitve," je dejal v pogovoru za državni radio Kossuth dan po tem, ko sta Madžarska in Poljska sporočili, da vladavina prava ne more biti pogoj za črpanje sredstev iz evropskega proračuna in sklada za okrevanje, razen če se spremenijo temeljne pogodbe EU.

Madžarska in Poljska blokirali večletni finančni okvir EU

"Soglasja srednjeevropskih držav ni mogoče kupiti," je dodal. "Državam, ki so v težavah, moramo čim prej zagotoviti potrebna sredstva, sprejeti moramo naslednji sedemletni proračun EU," je dejal. Tisti, ki vztrajajo pri pogojevanju črpanja sredstev s političnimi vprašanji, bodo po njegovem "uničili več držav EU", saj se bodo tiste članice EU, ki so visoko zadolžene, znašle v velikih težavah. Čeprav je "Evropski parlament nemško predsedstvo nekako prepričal, da krizno upravljanje poveže s politiko", se bo Madžarska "držala stališča, ki smo ga zavzeli poleti", je poudaril Orban.

Madžarska in Poljska sta prejšnji teden blokirali sprejetje prihodnjega večletnega finančnega okvira EU 2021-2027 in sklada za okrevanje po pandemiji covid-19, ki sta skupaj vredna več kot 1.800 milijard evrov. Za to sta se odločili zaradi pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

viktor orban Novice Madžarska in Poljska blokirali svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo

Za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU se je v pismu evropskim voditeljem pretekli teden zavzel tudi slovenski premier Janez Janša. Na zasedanju Evropskega sveta je nato izrazil pripravljenost ponuditi konkretne ideje za kompromis, ki bi pripeljal do potrditve svežnja. Orban in njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki sta se v četrtek v Budimpešti zavzela za dvotirni pristop k reševanju blokade.

"Na eni strani bi kakršnokoli dodatno proračunsko pogojevanje omejili na zaščito finančnih interesov EU v skladu z julijskimi sklepi Evropskega sveta. Na drugi strani pa bi na Evropskem svetu razpravljali, ali je treba vzpostaviti povezavo med vladavino prava in finančnimi interesi Unije. Če bi se odločili za to, bi morali razmisliti o ustreznih postopkih, ki jih predvidevajo pogodbe EU, vključno z medvladno konferenco, da bi se lahko pogajali o potrebnih spremembah pogodb," sta pojasnila, kako si zamišljata dvotirni pristop, še navaja STA.

Poljska bo vložila veto

Morawiecki je danes v videokonferenčnem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel vztrajal, da bo vložil veto na proračun EU in sveženj za okrevanje po pandemiji covida-19, če bo potrebno.

Poljska je pripravljena narediti ta korak, "če ne bomo našli rešitve, ki bo dobra za celotno EU, ne samo za nekatere njene članice", je na Facebooku zapisal Morawiecki, piše STA.

 

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić Novice Orban EU primerjal s Sovjetsko zvezo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin