Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

terorizem opozorilo teroristični napad

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 16.52

8 let

Opozorilo slovenskim turistom: povečana nevarnost terorizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
MZZ opozarja na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu. Popotnikom svetujejo, da se izogibajo tveganih lokacij, spremljajo medije ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Na osnovi informacij, ki so jih v začetku avgusta pridobile ZDA, so dodatno varnostno ogrožena predvsem diplomatska predstavništva ZDA v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, ki so jih tudi preventivno začasno zaprli, ministrstvo za zunanje zadeve pojasnjuje v obvestilu, objavljenem na spletni strani.

Kje je nevarnost največja? Terorističnim napadom so po navedbah ministrstva posebej izpostavljeni kraji, ki imajo simbolen pomen, predvsem vladna in vojaška poslopja, prometna infrastruktura, zlasti letalski, železniški in ladijski promet, gospodarska in turistična središča, hoteli, tržnice, verska zbirališča ter kraji javnih zborovanj.

Cilji in žrtve pogosto naključno izbrani V terorističnih napadih se lahko uporabijo zelo različna sredstva: od razstreliv in strelnega orožja do ugrabitev in zajetij talcev. Cilji in žrtve terorističnih dejanj so pogosto naključno izbrani, opozarjajo.

Stopnja teroristične ogroženosti se od države do države razlikuje, tarče napadov pa so pogosteje tiste države in regije, v katerih se teroristična dejanja ponavljajo in kjer imajo teroristi podporo prebivalstva oziroma kjer napade omogočajo na splošno slabši varnostni ukrepi krajevnih oblasti.

Previdnost, odgovorno vedenje in upoštevanje opozoril "Tveganje, da postanete žrtev terorističnega napada, je sicer bistveno manjše v primerjavi z drugimi tveganji pri potovanju v tujino, kot so nesreče, bolezni ali kriminalna dejanja," sicer dodajajo na MZZ-ju, a kljub temu vedno in vsem priporočajo previdnost, odgovorno vedenje in upoštevanje opozoril pri potovanju v tujini.

"Svetujemo, da si pred in med potovanjem v tujino pridobite informacije o razmerah na cilju potovanja iz vseh dostopnih virov, da spremljate tudi informacije v tamkajšnjih medijih in da o opaženih sumljivih pojavih obvestite policijo ali varnostne organe," dodajajo.

Slovenska veleposlaništva ostajajo odprta Slovenija ima sicer v regiji, ki je po ocenah ameriških obveščevalcev še posebej ogrožena, veleposlaništvo le v Kairu. To, kot so na MZZ-ju potrdili za STA, ostaja odprto. "Na veleposlaništvu smo že do zdaj izvajali poostrene varnostne ukrepe z namenom zaščite osebja veleposlaništva in same infrastrukture," so dodali.

Varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele Egipta Na spletni strani MZZ sicer opozarja, da za Egipt "obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države". "Nekatera področja bi bila lahko nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov," svarijo.

Letovišča ob Rdečem morju še naprej varna Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju po ocenah MZZ-ja še naprej ostajajo varna, svetujejo pa običajno previdnost ter upoštevanje navodil lokalnih organov in organizatorjev potovanj.

Odsvetujejo pa vsa nenujna potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

Ne spreglejte