Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2021,
6.51

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

10

Natisni članek

odstop Donald Trump Chad Wolf

Torek, 12. 1. 2021, 6.51

3 leta, 3 mesece

Tožilec bo zaradi spodbujanja k nasilju preganjal tudi Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

10

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glavni tožilec ameriške prestolnice Washington Karl Racine je v ponedeljek zagotovil, da bo kazensko preganjal vse, ki so spodbujali napad na ameriški kongres, med njimi tudi predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki v času pregona ne bo več predsednik.

"Ameriško pravosodno ministrstvo ne more preganjati predsednika ZDA, dokler je ta na položaju. Predsednik bo na položaju še devet dni in preiskava bo trajala precej dlje časa. Nikakor ne merim posebej na predsednika ali kogarkoli drugega. Sledili bomo dejstvom," je dejal Racine in izrazil zadovoljstvo, da namerava isto storiti tudi zvezni tožilec v Washingtonu, piše STA.

Racinova preiskava se med drugim osredotoča na izjave govornikov na Trumpovem zborovanju v sredo, 6. januarja, preden je množica napadla kongres. Republikanski kongresnik iz Alabame Mo Brooks je na shodu povedal, da morajo ameriški domoljubi začeti delati sezname in ukrepati, Trumpov odvetnik Rudy Giuliani pa je dejal: "Če se motimo, bomo izpadli bedaki, če imamo prav, jih bo šlo veliko v zapor. Imeli bomo odločanje z bojem," je na Trumpovem zborovanju povedal Giuliani. Newyorško pravniško združenje je zato sprožilo preiskavo Giulianija.

Predsednikov sin pozval k totalni vojni

Predsednikov sin Donald Trump mlajši je na shodu pozval k totalni vojni in privržencem predsednika dejal, da kdor ni z njimi, je proti njim. Predsednik Trump je privržence pozval k pohodu na kongres, kjer naj bi ustavili krajo volitev.

Kongres je v sredo potrjeval zmago demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra, predsednikovi privrženci pa so vdrli v Kapitol v prepričanju, da kongres lahko spremeni volilni izid v prid Trumpu, piše STA.

Netanjahu umaknil Trumpa z naslovne fotografije na Twitterju

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je z naslovnice svojega profila na družbenem omrežju Twitter odstranil fotografijo sTrumpom. Po poročanju tujih tiskovnih agencij gre morda za znak, da se Netanjahu oddaljuje od političnega zaveznika, ki mu v domovini grozi odstavitev.

Lastnik konservativnih radijskih postaj obrnil ploščo

Izvršni podpredsednik podjetja Cumulus Media, ki ima v lasti več konservativnih radijskih postaj po ZDA, je voditeljem oddaj naročil, naj prenehajo prepričevati Američane, da je predsednik ZDA Donald Trump volitve 3. novembra izgubil zaradi prevare.

Popoln preobrat po naročilu podpredsednika Cumulusa Briana Philipsa prihaja po tem, ko so radijski voditelji njegovih postaj dva meseca ponavljali Trumpove obtožbe, da je demokrat Joe Biden zmagal z veliko prevaro. Poteza naj bi bila posledica strahu pred tožbami zaradi vzpodbujanja nasilja, ki je doživelo vrhunec v sredo z vdorom Trumpovih podpornikov v kongres, piše STA.

Trump odlikoval še enega kongresnega zaveznika

Trump je sicr v ponedeljek podelil najvišje ameriško civilno odlikovanje, predsedniško medaljo svobode, republikanskemu kongresniku iz Ohia Jimu Jordanu, ki ga je ognjevito zagovarjal v času prve ustavne obtožbe leta 2019.

Chad Wolf | Foto: Reuters Foto: Reuters

Odstopil Chad Wolf

Vršilec dolžnosti ameriškega ministra za domovinsko varnost Chad Wolf je medtem v ponedeljek zvečer sporočil, da odstopa s položaja. Wolf je prejšnjo sredo predsednika Trumpa pozval, naj jasno in nedvoumno obsodi napad njegovih pristašev na ameriški kongres.

Wolf je tretji minister Trumpove vlade, ki je zaradi napada na Kapitol, v katerem je umrlo pet ljudi, odstopil s položaja. Pred njim sta to storili ministrici za promet Elaine Chao in za šolstvo Betsy DeVos, piše STA.

Ostali vztrajajo ali zaradi zvestobe Trumpu ali zavedanja, da je že prepozno, da bi z odstopom lahko izbrisali madež služenja v vladi predsednika, ki je spodbudil svoje privržence k napadu na zvezni kongres. Nekateri naj bi vztrajali tudi zato, da Trump ne uide povsem izpod nadzora.

Ministrstvo ima tudi nadzor nad mejo in imigracijsko politiko

Wolf je kot vršilec dolžnosti od novembra 2019 vodil ministrstvo, ki ima pod seboj tudi nadzor nad mejo in imigracijsko politiko. Pred njim sta Trumpovo politiko do priseljencev izvajala John Kelly in Kirstjen Nielsen.

Zadnja je bila na čelu agencije, ko so na meji z Mehiko ločevali starše in otroke. Kelly pa je moral že leta 2017 zagovarjati Trumpovo prepoved vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav, še piše STA.

Preberite še:

Kuba turisti
Novice Trumpova vlada vrnila Kubo na seznam držav podpornic terorizma
Donald Trump
Novice Vložena ustavna obtožba zoper Donalda Trumpa
Melania Trump
Novice Trumpova: Razočarana sem nad tem, kar se je zgodilo
Ne spreglejte