Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
14.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dennis Rodman Severna Koreja

Sreda, 8. 1. 2014, 14.44

7 let, 12 mesecev

Od Rodmanove košarkarske diplomacije ostala samo košarka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Košarkarska diplomacija Dennisa Rodmana je morda uspešna v Severni Koreji, v ZDA pa nikakor ne. Dokaz: intervju, v katerem je nekdanji zvezdnik košarkarske lige NBA izgubil živce in nadrl voditelja.

Rodman, ki je razvil prijateljstvo s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, je pred dnevi odpotoval v Pjongjang iz Pekinga, s seboj pa odpeljal moštvo nekdanjih košarkarjev NBA, s katerimi naj bi zaigral na tekmi v čast praznovanja rojstnega dneva mladega Kima.

Preden je poletel proti Pjongjangu, je kontroverzni Rodman – na vrhuncu svoje kariere je igral ob boku legendarnega Michaela Jordana v Chicagu, med njegove nekdanje spremljevalke pa spadata Madonna in Carmen Electra – novinarjem pohvalil Kima kot prijetnega dečka. Na manj prijetna vprašanja o ne najbolj prijaznih dejanjih svojega prijatelja – sredi decembra lani je dal usmrtiti tudi svojega strica in nekoč mentorja Džang Song Thaeka – pa je odvrnil, da ga politika ne zanima.

Zdravstvene težave ujetega Američana Bela hiša se je hitro ogradila od Rodmana in njegovega projekta košarkarske diplomacije. Ena od spornih točk med obema državama je Kenneth Bae, 44-letni Američan s korejskimi koreninami, ki je v Severni Koreji zaprt od novembra 2012. Severnokorejsko vrhovno sodišče ga je aprila obsodilo na 15 let prisilnega dela zaradi sovražnih dejanj zoper državo.

Po navedbah Severne Koreje, ki strogo nasprotuje verskemu spreobračanju, naj bi bil Bae krščanski evangelist, ki je v državo prinesel "sporne vsebine". Njegova družina je močno zaskrbljena, saj trpi za sladkorno boleznijo, v delovnem taborišču pa je močno shujšal, imel naj bi številne zdravstvene težave.

Severna Koreja je v preteklosti že izpustila zaprte Američane, vendar šele po obiskih visokih odposlancev, kot sta bila nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in Jimmy Carter. Novinar televizijske hiše CNN Chris Cuomo je med pogovorom z Rodmanom in drugimi nekdanjimi NBA-jevci v Severni Koreji vprašal, ali namerava Rodman svojega prijatelja Kima povprašati o svojem sodržavljanu.

Rodmanov odziv je bil silovit. Namignil je, da je Bae nekaj naredil narobe, ni pa pojasnil, kaj naj bi to bilo. "Ali razumete, kaj je naredil tej državi," je vprašal Cuoma.

"Ne, ne, ne, vi mi povejte. Zakaj je ujetnik v tej državi? Zakaj? Rad bi spregovoril o tem," je dejal Rodman, preden je nenadoma zamenjal temo in začel govoriti o tem, kako so njegovi sotekmovalci pustili doma svoje družine, da bi mu pomagali pri košarkarski diplomaciji.

Družina zaprtega Američana je ogorčena. "Ima možnost, da naredi nekaj dobrega in se zavzame za Kennetha. To je zavrnil, namesto tega je raje izustil tiste nesramne obtožbe proti Kennethu. To ni neka igra. Tu gre za življenje nekega človeka," je jezno dejala Baejeva sestra Terri Chung.

Rodmanov izbruh ni navdušil niti njegovih sotekmovalcev, med katerimi so Kenny Anderson, Cliff Robinson, Vin Baker, Doug Christie, Craig Hodges in Charles Smith, ki so med intervjujem sedeli poleg Rodmana. Smith je po intervjuju povedal, da je ekipo igralcev povsem zasenčil "spektakel", ki ga je pripravil Rodman. "Kar počnemo, je pozitivno, a so to zasenčile okoliščine. Počutil sem se velikega, da sem na vrhu sveta. Zdaj se počutim ravno nasprotno. Dennis na tem področju ni vešč," je dejal 48-letnik, ki je skušal obisk pred ameriškimi mediji braniti kot košarkarskega, ne političnega.

Ne spreglejte