Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2018,
12.06

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

veleposlaništvo Istanbul Savdska Arabija Džamal Hašodži

Torek, 20. 11. 2018, 12.06

5 let, 4 mesece

Trump zaradi umora Hašokdžija ne namerava ukrepati proti Savdski Arabiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Džamal Hašodži | V začetku je Riad trdil, da je Hašokdži zapustil konzulat, pozneje pa, da je pomotoma umrl v pretepu. Po zadnji različici, ki jo je razkril savdski državni tožilec, naj bi 15-članska ekipa odpotovala v Istanbul, da bi Hašokdžija prepričali, naj se vrne v Riad, vendar so ga med "črno" operacijo umorili. | Foto Reuters

V začetku je Riad trdil, da je Hašokdži zapustil konzulat, pozneje pa, da je pomotoma umrl v pretepu. Po zadnji različici, ki jo je razkril savdski državni tožilec, naj bi 15-članska ekipa odpotovala v Istanbul, da bi Hašokdžija prepričali, naj se vrne v Riad, vendar so ga med "črno" operacijo umorili.

Foto: Reuters

Turški časnik Habertürk je na svoji spletni strani danes objavil prve zapise izjav z domnevnih posnetkov savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, preden so ga umorili na savdskem konzulatu v Istanbulu. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem sporočil, da zaradi umora novinarja ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji in savdskemu princu Mohamedu bin Salmanu, ki je po informacijah Cie naročil umor novinarja.

"Izpustite mojo roko! Kaj mislite, da se greste," je med drugim ena od izjav savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki so domnevno zabeležene na sedemminutnem posnetku. Hašokdžija so domnevno sprejeli štirje ljudje, eden od njih ga je zagrabil za roko, takoj ko je stopil v konzulat, še piše turški portal.

Savdska Arabija zastava
Novice Savdski zunanji minister: Ne vemo, kje je Hašodžijevo truplo

Posnetek poln zvokov prerekanja in mučenja

Četverica je novinarja odvedla do tako imenovane enote B na konzulatu, kjer so se jim pridružili še trije ljudje, med njimi po pisanju Habertürka tudi Maher Abdulaziz Mutreb, ki naj bi vodil 15-člansko ekipo. Še enega človeka so identificirali kot generalnega konzula Mohameda al Otajbija.

"Izdajalec! Odgovarjal boš za svoja dejanja," je po pisanju časnika domnevno dejal Mutreb. Preostanek posnetka je med drugim poln različnih zvokov prerekanja in mučenja.

Džamal Hašodži
Novice CNN razkril ime savdskega uradnika, ki naj bi bil vpleten v umor Hašodžija

Je umor naročil prestolonaslednik?

Zaradi umora Hašokdžija je savdski državni tožilec prejšnji teden zahteval smrtno kazen za pet Savdijcev. Še 11 od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom savdskega novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra, pa so obtožili.

Ob tem pa je savdski državni tožilec izključil vpletenost prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v umor. Ameriška obveščevalna agencija Cia sicer meni, da je umor naročil prav on. Savdska Arabija je ugotovitve Cie, da je umor naročil savdski princ, nato zavrnila. Sama je doslej ponudila več različic okoliščin umora.

Džamal Hašodži
Novice Cia verjame, da je umor Hašokdžija naročil savdski prestolonaslednik

Trump zagotovil, da zaradi umora novinarja ne bo ukrepal proti Riadu

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem zagotovil, da zaradi umora Hašokdžija ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji in savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu. Trump je danes namreč poudaril, da ameriške obveščevalne agencije še vedno ocenjujejo vse informacije glede umora Hašokdžija. "Lahko se zgodi, da je prestolonaslednik vedel za ta tragični dogodek. Morda je vedel, morda ni vedel," je sporočil Trump, obenem pa poudaril, da je Savdska Arabija velik zaveznik ZDA.

"Kralj Salman in kronski princ bin Salman odločno zanikata, da bi kaj vedela o načrtovanju izvedbe umora gospoda Hašokdžija," je nadaljeval Trump in dodal, da resnica morda nikoli ne bo znana. Nato je zatrdil, da je po njegovem lanskem obisku Riada na kocki 450 milijard dolarjev savdskih naložb v ZDA.

Džamal Hašodži
Novice V prtljagi osumljencev za umor Hašokdžija injekcije in defibrilatorji

ZDA so pred kratkim sicer uvedle sankcije proti 17 državljanom Savdske Arabije, ki jih je Riad spoznal za krive umora novinarja. Trump sicer ugotavlja, da to za kongres ni dovolj: "Člani kongresa bi radi videli ostrejše stališče proti kraljevini zaradi političnih ali drugih razlogov. Upošteval bom vse ideje, ki mi jih bo dal kongres, vendar le, če bodo v skladu z absolutno varnostjo Amerike."

O Trumpovem stališču do vpletenosti Riada v umor Hašokdžija so na novinarski konferenci spraševali tudi ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea. Ta je ponovil, da gre za varnost ZDA, in se pred dodatnimi vprašanji umaknil. Ameriški mediji medtem objavljajo neuradne informacije, da je Pompeo med svojim nedavnim obiskom v Riadu s kraljem Salmanom in princem bin Salmanom usklajeval zgodbo, ki bo omogočila, da ZDA ne bodo uvedle ostrejših ukrepov proti Savdski Arabiji.

Ne spreglejte