Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
7.43

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Barack Obama Edward Snowden Jay Leno

Sreda, 7. 8. 2013, 7.43

1 leto, 5 mesecev

Obama razočaran zaradi ruske podelitve azila Snowdnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da je razočaran nad odločitvijo Rusije, da nekdanjemu pogodbeniku Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu podeli azil.

Kot je dejal Obama, odločitev Rusije v določeni meri odseva izzive v odnosih med državama. Državi sicer po njegovem prepričanju lahko sodelujeta na številnih področjih, kljub temu pa Rusija včasih "zdrsne nazaj v miselnost hladne vojne". Kljub ostrim kritikam podelitve azila Snowdnu je Obama zagotovil, da se bo septembra udeležil vrha držav G20 v Sankt Peterburg. Ni pa se še odločil, ali se bo posebej sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom.

Kerry in Hagel vs. Lavrov in Šojgu Ameriška zunanji in obrambni minister John Kerry in Chuck Hagel se bosta medtem kljub napetostim glede Snowdna srečala z ruskima kolegoma Sergejem Lavrovom in Sergejem Šojgujem. Na že prej dogovorjenem srečanju v Washingtonu se bo četverica pogovarjala tako o dvostranskih kot svetovnih vprašanjih, so potrdili na State Departmentu.

Obama je v oddaji Jaya Lena sicer govoril tudi o zadnji poplavi preplahov zaradi možnosti terorističnih napadov na diplomatska predstavništva ZDA po svetu. Zagotovil je, da ne pretiravajo z opozorili o možnosti napadov v času, ko se dogaja kongresni upor proti tajnim programom nadzora nad Američani, ki jih je razkril prav Snowden. Američane je opozoril, naj bodo previdni na dopustu in naj spremljajo spletno stran State Departmenta glede groženj terorističnih napadov. Obenem je dejal, da imajo Američani veliko več možnosti, da umrejo v prometni nesreči kot v terorističnem napadu.

Programi nadzora odločilen del boja proti terorizmu Na vprašanje, zakaj je potem treba imeti tajne programe nadzora nad komunikacijo Američanov, je Obama odgovoril, da so ti programi odločilen del boja proti terorizmu. Poleg tega se je Obama v oddaji postavil v bran homoseksualcem. Rusija je sprejela zakon, ki pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2014 prepoveduje "homoseksualno propagando". "Nimam potrpljenja za države, ki ustrahujejo homoseksualce," je dejal Obama, ni pa razložil, kaj to pomeni.

Dopisniki Bele hiše, ki jih je pokojna Helen Thomas označila za "poslušne kužke", so bili sicer užaljeni, ker je Obama svoje mnenje o aktualnih dogodkih objavil na komičnem programu. "Skušamo komunicirati z Američani tam, kjer so," je na to odgovoril tiskovni predstavnik Bele Hiše Jay Carney. "Gledalci večernih oddaj niso nujno bralci časopisov ali tiskovnih agencij. Nekaj njegovih poglobljenih intervjujev je bilo opravljenih v netradicionalnih okoljih. Nikoli ne veš, kaj boš dobil," je Carney odgovoril novinarjem.

Ne spreglejte