SiolNET. Novice Svet
3,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Predsedniške volitve v Franciji

Vzporedne volitve v Franciji: v drugi krog Macron in Le Penova #foto

3,08

termometer

Volitve v Franciji
Foto: Reuters

V prvem krogu predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev največ glasov dobil neodvisni kandidat Emmanuel Macron, 23,7 odstotka. Sledi mu skrajna desničarka Marine Le Pen z 21,7 odstotka. Macron in Le Penova naj bi se tako pomerila v drugem krogu 7. maja, poročajo francoski mediji.

V Franciji so se ob 20. uri zaprla vsa volišča, na katerih je 47 milijonov volivcev izbiralo med 11 kandidati.

Glede na izide vzporednih volitev, ki jih je izvedel institut Ipsos, se bosta v drugem krogu pomerila Macron in Le Penova. Glede na predvolilne ankete ima boljše možnosti za zmago v drugem krogu Macron, ki bi tako z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik.

Sledita jima konservativec Francois Fillon in skrajni levičar Jean-Luc Melenchon z 19,5 odstotka glasov. Preostali kandidati so dobili precej manj glasov.

Volitve v Franciji Foto: Reuters

 

Macrona podprl francoski premier

Macron je v prvem krogu dobil nekaj več kot 23 odstotkov glasov. Macron je v prvem krogu dobil nekaj več kot 23 odstotkov glasov. Foto: Reuters Kandidat socialistov Benoit Hamon, ki naj bi glede na ocene dobil okoli šest odstotkov glasov, je neposredno po objavi izidov vzporednih volitev svoje volivce pozval, naj v drugem krogu glasujejo za Macrona. Kot je dejal, ta sicer ni človek levice, a v tem trenutku je treba premagati Nacionalno fronto.

Macrona je že podprl tudi francoski premier, prav tako socialist, Bernard Cazeneuve.

Macron je bil sicer minister za gospodarstvo v socialistični vladi dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, a je lani vlado zapustil in ustanovil lastno politično gibanje ter kandidira kot neodvisen kandidat.

Velja za najbolj proevropskega kandidata, njegov vzpon od investicijskega bankirja do favorita za zmago na predsedniških volitvah pa je bil meteorski.

Obljublja 50 milijard evrov vreden načrt javnih investicij, ki bi med drugim zajel poklicna pripravništva, prehod na obnovljive vire energije in infrastrukturne projekte. Napoveduje še zmanjšanje davka na dobiček pravnih oseb ter znižanje stopnje brezposelnosti na sedem odstotkov.

"V Franciji smo danes obrnili nov list v politični zgodovini"

Po objavi izidov vzporednih volitev je za francosko tiskovno agencijo AFP izjavil, da so Francozi danes izrazili željo po spremembah. "V Franciji smo danes obrnili nov list v politični zgodovini," je dejal.

Njegova protikandidatka v drugem krogu, 48-letna Marine Le Pen, je poslanka v Evropskem parlamentu, sicer pa odločna nasprotnica EU, ki hoče opustiti evro ter izpeljati referendum o članstvu Francije v EU.

Le Penova se je uvrstila v drugi krog podobno kot njen oče, Jean-Marie Le Pen leta 2002, ki je nato v drugem krogu izgubil proti Jacquesu Chiracu.

Le Penova: To je zgodovinski rezultat

Kot je dejala Le Penova, so Francozi pred izbiro, ali bodo podprli nadaljevanje globalizacije, priseljevanja in prostega pretoka teroristov ali pa bodo glasovali za Francijo, za francosko nacionalno identiteto in varnost. Kot je dejala Le Penova, so Francozi pred izbiro, ali bodo podprli nadaljevanje globalizacije, priseljevanja in prostega pretoka teroristov ali pa bodo glasovali za Francijo, za francosko nacionalno identiteto in varnost. Foto: Reuters Kandidatka francoske skrajne desnice  Le Pen, ki je dejala, da je današnji rezultat zgodovinski, pred njo pa je velika odgovornost, da brani Francijo in njeno nacionalno identiteto.

Kot je dejala, so Francozi pred izbiro, ali bodo podprli nadaljevanje globalizacije, priseljevanja in prostega pretoka teroristov ali pa bodo glasovali za Francijo, za francosko nacionalno identiteto in varnost.

"Izbirate med divjo globalizacijo, svetom, v katerem lahko teroristi prosto potujejo, ter Francijo z močnimi mejami," je dejala.

"Čas je, da se francoski narod osvobodi arogantne elite. Sem kandidatka ljudstva in vse pozivam, naj se mi pridružijo. Kar ponujam, je resnična alternativa, prenova, ki jo želite. Dedič Francoisa Hollanda te spremembe ne more prinesti," je še dejala pred svojimi privrženci v Parizu.

V Parizu protest samooklicanih antifašistov

Po objavi izidov vzporednih volitev v Franciji so v Parizu izbruhnili protesti samooklicanih antifašistov.

Demonstranti, večinoma mladi in oblečeni v črno, nekateri pa so bili tudi zakriti, so na trgu Bastilja metali steklenice in petarde. Policija je tri osebe pridržala.

K protestu, ki se ga je udeležilo okoli 300 ljudi, so pozvala antifašistična gibanja, ki so napovedala, da bodo organizirali noč barikad.


 To je francoski levičar, ki želi Angeli Merkel zapreti usta

Francoske volitve bodo prevetrile evropski prostor


 Fotoutrinki s francoskih volišč:

Volitve v Franciji Foto: Reuters   Volitve v Franciji Foto: Reuters Volitve v Franciji Foto: Reuters Volitve v Franciji Foto: Reuters Volitve v Franciji Foto: Reuters

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin