Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
21. 4. 2017,
8.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

9

Natisni članek

Benoit Hamon Emmanuel Macron Francois Fillon Marine Le Pen Jean-Luc Melenchon volitve v Franciji

Petek, 21. 4. 2017, 8.15

6 let, 6 mesecev

To je francoski levičar, ki želi Angeli Merkel zapreti usta

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

9

Jean Luc-Melenchon | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pravi, da želi končati vladavino superbogatih in drastično reformirati EU, ki se je po njegovem mnenju spremenila v novi nemški imperij. To je Jean-Luc Melenchon.

Bo 65-letni levičar Melenchon veliko presenečenje prvega kroga francoskih predsedniških volitev, ki bodo to nedeljo? Zadnje javnomnenjske ankete namreč kažejo, da bo dobil od 18,5 do 19 odstotkov glasov.



V nedeljo so mogoči še vsi scenariji

To je tik za petami prvim trem: po anketah bi tretjeuvrščenega konservativca Francoisa Fillona volilo od 19 do 20 odstotkov volivcev, nacionalistko Marine Le Pen od 22 do 23 odstotkov, levousmerjenega liberalnega kandidata Emmanuela Macrona pa od 23 do 24 odstotkov volivcev.

Prva četverica je torej tesno skupaj, jasnega favorita ni, zato je po anketah v nedeljo mogoče prav vse. Tudi to, da se Melenchon, ki je kandidat Nepokorjene Francije (to je zveza komunističnih, okoljevarstvenih in socialističnih strank), uvrsti v drugi krog volitev, ta bo 7. maja.

Melenchon je v anketah dolgo zaostajal za prvo četverico (Macron, Le Pen, Fillon in Hamon). Točka preloma je bila prvo televizijsko soočenje 20. marca, na katerem se je dobro odrezal (na fotografiji pet najmočnejših kandidatov pred soočenjem). Njegova priljubljenost je namreč začela po soočenju strmo naraščati, predvsem na račun kandidata socialistov Benoita Hamona, ki mu je podpora zdaj upadla pod deset odstotkov.  | Foto: Reuters Melenchon je v anketah dolgo zaostajal za prvo četverico (Macron, Le Pen, Fillon in Hamon). Točka preloma je bila prvo televizijsko soočenje 20. marca, na katerem se je dobro odrezal (na fotografiji pet najmočnejših kandidatov pred soočenjem). Njegova priljubljenost je namreč začela po soočenju strmo naraščati, predvsem na račun kandidata socialistov Benoita Hamona, ki mu je podpora zdaj upadla pod deset odstotkov. Foto: Reuters

Prekaljeni politik, ki se je poslovil od socialistične stranke

Melenchon, ki se je rodil avgusta 1951 očetu Špancu in materi špansko-sicilskega rodu v mestu Tangier v današnjem Maroku, je že stari maček francoske politike. Leta 1976 je vstopil v francosko socialistično stranko in pripadal njenemu levemu krilu.

Ko se je stranka na kongresu v Reimsu leta 2008 pomaknila malce bolj proti sredini, je Melenchon skupaj s somišljeniki izstopil iz stranke in ustanovil lastno stranko – Parti de Gauche (PG) oziroma Leva stranka po slovensko.

V prvem poskusu je pristal na četrtem mestu

Leta 2012 je Melenchon kot kandidat Leve fronte (to je bila predvolilna zveza njegove Leve stranke, Komunistične partije Francije in komunistično usmerjene Združene levice) prvič nastopil na francoskih predsedniških volitvah.

Z nasprotovanjem varčevalni politiki in idejami, kot je bila zahteva po stoodstotni obdavčitvi letnih zaslužkov nad 360 tisoč evrov, se je z 11,1 odstotka v prvem krogu uvrstil na četrto mesto. V drugem krogu je, kot vemo, zmagal socialist Francois Hollande, ki je z Melenchonom pred volitvami po svoje tekmoval v tem, kdo bo predlagal bolj socialistične ideje.

Melenchon (na fotografiji oblečen v suknjič, kakršnega je nosil tudi nekdanji kitajski komunistični diktator Mao Cetung) je februarja lani ustanovil zvezo strank Nepokorjena Francija (La France insoumise), katere simbol je grška črka phi. Nepokorjena Francija združuje radikalne socialiste, komuniste in okoljevarstvenike. In takšna zmes je tudi program "nepokorjenih": od podržavljanja podjetij do legalizacije marihuane in zaprtja vseh jedrskih elektrarn v Franciji do leta 2050.  | Foto: Reuters Melenchon (na fotografiji oblečen v suknjič, kakršnega je nosil tudi nekdanji kitajski komunistični diktator Mao Cetung) je februarja lani ustanovil zvezo strank Nepokorjena Francija (La France insoumise), katere simbol je grška črka phi. Nepokorjena Francija združuje radikalne socialiste, komuniste in okoljevarstvenike. In takšna zmes je tudi program "nepokorjenih": od podržavljanja podjetij do legalizacije marihuane in zaprtja vseh jedrskih elektrarn v Franciji do leta 2050.  Foto: Reuters

Melenchon obljublja nove zaposlitve v javnem sektorju in višje plače

Letos se Melenchonu na predsedniških volitvah nasmiha še večji uspeh kot pred petimi leti. V primeravi s konservativcem Fillonom, ki želi v Franciji uvesti protržne reforme v slogu nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher in odpuščati javne uslužbence, se Melenchon zavzema za povečanja zaposlovanja javnih uslužbencev v zdravstvu in šolstvu.

Ne samo več zaposlenih v javnem sektorju, Melenchon obljublja tudi zvišanje plač javnih uslužbencev. Poleg tega želi za 16 odstotkov povišati minimalno plačo v Franciji, in sicer na 1.326 evrov na mesec.

Davki za bogataše, zastonj zdravstvo, krajši delovnik in zgodnejše upokojevanje

Tudi idej o visokih davkih za bogate Melenchon, ki želi po lastnih besedah končati vladavino superbogatašev, ni opustil. Zdaj bi 90-odstotno obdavčil letne zaslužke nad 400 tisoč evrov.

Če se bo kandidat socialistov Benoit Hamon v prvem krogu uvrstil na peto mesto, bo to katastrofalen poraz za socialistično stranko. Zgodilo se bo podobno kot v Grčiji, kjer je bolj radikalna Siriza potisnila socialistično stranko Pasok na obrobje. Vzpon Melenchona in zaton Hamona namiguje tudi na odnos levih francoskih volivcev do EU in evra. Če je Hamon odločen zagovornik EU, je Melenchon evroskeptik. | Foto: Reuters Če se bo kandidat socialistov Benoit Hamon v prvem krogu uvrstil na peto mesto, bo to katastrofalen poraz za socialistično stranko. Zgodilo se bo podobno kot v Grčiji, kjer je bolj radikalna Siriza potisnila socialistično stranko Pasok na obrobje. Vzpon Melenchona in zaton Hamona namiguje tudi na odnos levih francoskih volivcev do EU in evra. Če je Hamon odločen zagovornik EU, je Melenchon evroskeptik. Foto: Reuters

Glasove Melenchon nabira tudi z obljubami o znižanju upokojitvene starosti na 60 let in brezplačni zdravstveni oskrbi za prebivalce. V primerjavi s Fillonom in Macronom, ki želita odpraviti 35-urni tedenski delovnik, ga on vneto brani. Še več, tedenski delovnik bi skrajšal na 32 ur.

Melenchon je strasten nasprotnik nemške kanclerke Angele Merkel. Ko je ta leta 2013 malce ošvrknila premajhno francosko pripravljenost za reforme, ji je po Twitterju zabrusil, naj zapre svoja usta.
  Prevod: Utihnite, gospa Merklova! Francija je svobodna. Raje poskrbite za svoje reveže in svojo razpadajočo infrastrukturo! 

Številni Melenchonu očitajo, da je zelo protinemško usmerjen, kar sam zanika in pravi, da odlično sodeluje z nemško Levo stranko (Die Linke).  A leta 2015 je Melenchon, ki Nemce označuje tudi kot nergaške Tevtonce, objavil knjigo Bismarckova sled: Nemški strup (La hareng de Bismarck: Le poison allemand), v kateri trdi, da se je nemški imperializem znova obudil in da je EU postala nov nemški imperij.

Z njim bi Francija šla iz Nata in Svetovne banke, mogoče tudi iz evroobmočja

V primeru njegove zmage bi se zatreslo tudi na mednarodni ravni. Melenchon namreč napoveduje izstop Francije iz Nata in Svetovne banke, konec pogajanj o Čezatlanskem prostotrgovinskem in naložbenem sporazumu (TTIP), odstop od pogodbe o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Kanado (CETA) …

Med Le Penovo in Melenchonom je veliko skupnih točk: med drugim sta oba evroskeptika in dajeta prednost suverenosti Francije, oba bi tudi odpravila sankcije EU proti Putinovi Rusiji. | Foto: Reuters Med Le Penovo in Melenchonom je veliko skupnih točk: med drugim sta oba evroskeptika in dajeta prednost suverenosti Francije, oba bi tudi odpravila sankcije EU proti Putinovi Rusiji. Foto: Reuters

Melenchon želi tudi drastično spremeniti EU, za katero pravi, da je preveč pod vplivom Nemčije in prepojena z neoliberalizmom. Če ne bo sprememb na področju monetarne, okoljevarstvene in skupne kmetijske politike, napoveduje načrt B – izstop Francije iz evroobmočja.

Enakih misli z Le Penovo o evru, navzkriž v zvezi s priseljevanjem

Pri evru pa tudi pri protekcionistični, svobodni trgovini nenanklonjeni ekonomski politiki je torej zelo blizu idejam Le Penove, od nje pa se zelo razlikuje pri politiki priseljevanja. Medtem ko bi jo kandidatka Nacionalne fronte zaostrila, želi Melenchon priseljevanje še olajšati .

Ne spreglejte