Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
29. 3. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Nizozemska Francija Geert Wilders Francois Fillon Emmanuel Macron Marine Le Pen

Sreda, 29. 3. 2017, 4.08

6 let, 6 mesecev

Je zaradi Wildersovega poraza konec upanja za Le Penovo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Marine Le Pen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francijo čez nekaj tednov čakajo predsedniške volitve. Bo spodleteli poskus Geerta Wildersa, ki mu 15. marca ni uspelo zmagati na nizozemskih parlamentarnih volitvah, zmanjšal možnosti za uspeh njegove francoske ideološke kolegice Marine Le Pen?

Desni liberalec Mark Rutte, zmagovalec nizozemskih volitev, je nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami dejal, da je to četrtfinale, v katerem lahko premagajo napačni populizem.



Francoski polfinale za Elizejsko palačo

Rutte je takrat še dejal, da Evropo pri spopadu z napačnim populizmom čaka še polfinale na predsedniških volitvah v Franciji aprila in maja ter finale na nemških parlamentarnih volitvah septembra letos.  

Zdaj torej EU čaka francoski "polfinale" - prvi krog 23. aprila in drugi 7. maja. Je Wildersov spodleteli poskus že znak, da enaka usoda čaka tudi kandidatko nacionalno usmerjene Nacionalne fronte Marine Le Pen?

Marine Le Pen in Geert Wilders sta že nekaj časa tesna zaveznika. Oba sta tudi navdušeno pozdravila  zmago Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah novembra lani. | Foto: Reuters Marine Le Pen in Geert Wilders sta že nekaj časa tesna zaveznika. Oba sta tudi navdušeno pozdravila zmago Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah novembra lani. Foto: Reuters

Na Nizozemskem so imeli veliko izbiro

Kot opozarja Financial Times, so med nizozemskimi parlamentarnimi volitvami in francoskimi predsedniškimi volitvami velike razlike. Nizozemski parlament nima volilnega praga, na volitvah nastopa veliko strank, ki imajo veliko možnost vstopa v parlament, zato se glasovi volivcev zelo razdrobijo.

Poleg glasovanja za Wildersovo Stranko za svobodo (PVV) so imeli volivci možnost glasovanja še za 27 drugi strank (v parlament jih je prišlo skupaj 13). Tako je na primer del volivcev, ki nasprotuje multikulturni družbi in članstvu v EU, namesto za PVV glasoval za sorodno stranko Forum za demokracijo (FvD), ki jo vodi Thierry Baudet. Prav tako so na Wildersove strune že nekaj mesecev igrale tudi druge stranke.

V Franciji za Le Penovo ali proti njej

Če pa se bo Le Penovi na francoskih predsedniških volitvah uspelo uvrstiti v drugi krog, bodo imeli volivci v Franciji na izbiro samo dve možnosti. Glasovati zanjo ali za njenega protikandidata (to bo najverjetneje neodvisni kandidat Emmanuel Macron ali konservativec Francois Fillon). 

V obeh primerih bo njenega protikandidata veliko volivcev, zlasti nezadovoljnih, dojemalo kot kandidata establišmenta, kar je lahko voda na mlin Le Penovi.

Še januarja letos je bil republikanec Francois Fillon največji favorit za zmago v boju za Elizejsko palačo, a mu je izbruh afere Penelopegate spodrezal krila.  | Foto: Reuters Še januarja letos je bil republikanec Francois Fillon največji favorit za zmago v boju za Elizejsko palačo, a mu je izbruh afere Penelopegate spodrezal krila. Foto: Reuters

Komu ankete bolje kažejo

Po zadnjih javnomnenjskih anketah pred prvim krogom najbolje kaže nekdanjemu za tržne reforme zagretemu socialističnemu ministru Emmanuelu Macronu in Le Penovi. Macronu so ankete namerile od 24 do 26 odstotkov, Le Penovi pa 25 odstotkov.

Na tretjem mestu je nekdanji francoski premier, republikanec Francois Fillon, ki so mu ankete namerile od 17 do 19 odstotkov.

V drugem krogu Le Penovi slabo kaže. Po najugodnejši napovedi bo dvoboj z Macronom izgubila z 38,5 proti 61,5 odstotka, dvoboj s Fillonom pa s 44,5 proti 55,5 odstotka.

Če se bosta v drugem krogu srečala Macron in Fillon, pa bo uspešnejši prvi.

Razlike med Nizozemsko in Francijo, ki so v prid Le Penovi

Stališča Le Penove in Wildersa so zelo podobna glede vprašanja islama, priseljevanja, multikulturne družbe … Oba tudi zagovarjata ponovno uvedbo lastne nacionalne valute v svojih državah in referendum o izstopu iz EU, pri čemer Wilders zagovarja tudi izstop iz EU, Le Penova pa vidi referendum kot pritisk za spremembo EU.

A Le Penova je v ugodnejšem položaju tudi zaradi velikih razlik med Francijo in Nizozemsko. Nizozemska je namreč v primerjavi s Francijo gospodarsko precej uspešnejša. Ima višji bruto domači proizvod na prebivalca, nižjo brezposelnost, višji življenjski standard ….

Nezadovoljni Francozi

Francoski volivci so tako potencialno veliko bolj nezadovoljni kot nizozemski in s tem bolj pripravljeni podpreti kandidata, ki zagovarja velike spremembe.

Za zdaj je najbližje Elizejski palači nekdanji socialistični minister Emmanuel Macron. Na fotografiji skupaj s svojo ženo Brigitte Trogneux. | Foto: Reuters Za zdaj je najbližje Elizejski palači nekdanji socialistični minister Emmanuel Macron. Na fotografiji skupaj s svojo ženo Brigitte Trogneux. Foto: Reuters

Strah pred terorizmom je v Franciji večji kot na Nizozemskem

Tudi francoska občutljivost na islamski radikalizem je precej večja kot v deželi mlinov na veter. Nizozemska, kjer živita zlasti močna maroška in turška skupnost (po uradnih podatkih je pet odstotkov prebivalstva države muslimanov), je leta 2004 doživela šok, ko je islamski skrajnež sredi belega dne v Amsterdamu umoril režiserja Thea van Gogha.

A to se ne more primerjati s Francijo (v tej državi po uradnih podatkih živi slabih osem odstotkov muslimanov), ki je od januarja 2015, ko so islamski skrajneži vdrli v uredništvo pariške satirične revije Charlie Hebdo in umorili 12 ljudi, doživela kar nekaj takšnih šokov.

Pariški pokol in groza v Nici

Največja sta bila 13. novembra 2015, ko so napadalci, povezani z zloglasno Islamsko državo, v več napadih v francoski prestolnici umorili 130 ljudi, in julija lani, ko je islamski skrajnež s tovornjakom v Nici do smrti povozil več kot 80 ljudi, več sto pa jih ranil.

Francoska zakonodaja ne prepoveduje poslancem, da kot svoje asistente zaposlijo sorodnike, a kaznuje fiktivno zaposlovanje. Na fotografiji: Fillon in njegova žena Penelope, ki je po rodu Valižanka. | Foto: Reuters Francoska zakonodaja ne prepoveduje poslancem, da kot svoje asistente zaposlijo sorodnike, a kaznuje fiktivno zaposlovanje. Na fotografiji: Fillon in njegova žena Penelope, ki je po rodu Valižanka. Foto: Reuters

Penelopegate

Značilnost letošnjih francoskih predsedniških volitev je tudi, da imata pred volitvami kar dva od treh najmočnejših kandidatov, Fillon in Le Penova, opravka s preiskovalnimi organi. Fillon, ki je katoliški konservativec, naklonjen ekonomskemu liberalizmu, je velik občudovalec nekdanjega britanske premierke Margaret Thatcher in Anglije. 

Na Otoku si je našel tudi ženo - Penelope. Prav njegova žena pa ga lahko stane zmago. Konec januarja je izbruhnila afera Penelopegete. V medijih so se pojavili očitki, da je pred leti, ko je bil poslanec v francoskem parlamentu, svoji ženi, ki je bila uradno zaposlena kot njegova asistentka, plačal skoraj milijon evrov, čeprav v resnici ni opravljala tega dela. Pred dnevi so proti Fillonu uvedli tudi uradno preiskavo zaradi zlorabe javnih sredstev. 

Sporno plačevanje in tvit z zločini Islamske države

Le Penova se zadnje tedne otepa očitkov, da je sredstva v višini okoli 300 tisoč evrov, ki so namenjena asistentom v Evropskem parlamentu, uporabila za plačevanje osebja Nacionalne fronte v Franciji. V začetku meseca ji je Evropski parlament odvzel imuniteto, da bi omogočil preiskavo proti njej v Franciji, in sicer zato, ker je decembra lani na svojem računu na Twitterju objavila fotografije grozodejstev Islamske države. 

Marine Le Pen se je pred dnevi v Moskvi srečala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Le Penova tako kot Fillon zagovarja odpravo sankcij proti Rusiji ter zavezništvo med Evropo in Rusijo proti islamskemu radikalizmu. | Foto: Reuters Marine Le Pen se je pred dnevi v Moskvi srečala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Le Penova tako kot Fillon zagovarja odpravo sankcij proti Rusiji ter zavezništvo med Evropo in Rusijo proti islamskemu radikalizmu. Foto: Reuters

Pred tem je namreč na Twitterju neki francoski novinar njeno Nacionalno fronto primerjal z zloglasno Islamsko državo, ona pa je odgovorila z omenjenim tvitom in pripisom: "To je Islamska država." Le Penovi, ki meni, da je postopek proti njej politično motiviran, zdaj v najslabšem primeru grozita triletna zaporna kazen in 75 tisoč evrov denarne kazni.

Francoski parlament ni odvzel imunitete

Njen tvit je retvital tudi Gilbert Collard, poslanec Nacionalne fronte v francoskem parlamentu, a preiskave proti njemu ne bo, saj francoski parlament ni glasoval za odvzem njegove imunitete. 

Ne spreglejte